stamatao-stoiximaΓιατί κάποιος να σταματήσει να παίζει στοίχημα; Οι λόγοι είναι αρκετοί και μάλλον δε αναφέρονται τόσο συχνά σε στοιχηματικές ιστοσελίδες. Πώς θα γινόταν άλλωστε, αφού εάν οι επισκέπτες δεν κάνουν εγγραφή στη διαφημιζόμενη εταιρία στοιχημάτων και κυρίως δεν χάσουν χρήματα, η ιστοσελίδα δεν πρόκειται να έχει κέρδος. Αλλά αυτό είναι ένα μικρό μέρος των ανακριβειών που κρύβει μια ιστοσελίδα για το στοίχημα. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον το 50% των παικτών θα έπρεπε να σταματήσουν το στοίχημα. Όχι σήμερα, χθες! Και δεν είμαι σίγουρος εάν το 50% που επέλεξα αυθαίρετα είναι τελικά αρκετό.

Για πολλοστή φορά τα emails που δέχομαι αποτελούν την αφορμή για τη συγγραφή ακόμα μερικών δεκάδων σειρών στο Στοίχημα Online. Δυστυχώς το θέμα δεν είναι και το πλέον ευχάριστο αφού εδώ είμαστε για να μαθαίνουμε πώς να μη χάνουμε χρήματα στο στοίχημα κι όχι για να κάνω κήρυγμα! Ωστόσο ακόμα και η εγκατάλειψη του στοιχήματος είναι ένα από τα 8 βήματα για να στοιχηματίζουμε σωστά, αφού η αποχή σίγουρα θα βάλει ένα προσωρινό τουλάχιστον τέλος στην κατηφόρα του λογαριασμού μας. Οπωσδήποτε όταν κάποιος ρωτάει «Πάμε στοίχημα;», το να απαντήσει κανείς αρνητικά είναι δύσκολο, ειδικά εάν έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή ή βυθισμένος σε άπειρες σελίδες εφημερίδων. Θα πρέπει όμως να το προσπαθήσουμε εφόσον έχουμε αντιληφθεί πως το στοίχημα έχει γίνει πια πρόβλημα.

Εάν λοιπόν κάποιος από τους παρακάτω λόγους σας ακούγεται γνώριμος, θα πρότεινα να σταματήσετε το στοίχημα, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

  1. adeio-portofoliΑπώλειες χρημάτων που μας επηρεάζουν: Δε λέω για τις απώλειες χρημάτων γενικά, μιλάω για τις ζημιές εκείνες που μέσω του στοιχήματος επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Το να χάνει κανείς χρήματα κάνοντας το χόμπι του είναι δεκτό, εφόσον δεν έχει επίπτωση στη ζωή του. Από τη στιγμή όμως που αλλάζει η συμπεριφορά μας, γινόμαστε επιθετικοί και στην ουσία δε βρίσκουμε ευχαρίστηση στη διασκέδασή μας – που θα έπρεπε να είναι το στοίχημα – ποιος ο λόγος να συνεχίσουμε να παίζουμε στοίχημα;
  2. Αναζήτηση του σίγουρου στοιχήματος: Εάν είστε από εκείνους που ψάχνουν τα αλάνθαστα προγνωστικά, το σίγουρο σύστημα και το σίγουρο καθημερινό ταμείο, έχετε λάθος σκέψη. Κι επειδή μάλλον δύσκολα κάποιος θα σας αλλάξει γνώμη, καλύτερα να σταματήσετε το στοίχημα.
  3. Αναζήτηση μυστικών συστημάτων: Το έχω πει αρκετές φορές, δε μου κοστίζει να το πω ακόμα μία. Δεν υπάρχουν μυστικά στο στοίχημα. Οι «ειδικοί» του στοιχήματος, οι guru των προγνωστικών δεν έχουν μια μαγική σφαίρα που τους φανερώνει εάν η αγαπημένη σας ομάδα θα φτάσει στον τελικό του Champions League. Ούτε έχουν δεκάδες κερδοφόρα συστήματα με τα οποία «κλείνουν τα σπίτια» των bookmakers και τους στέλνουν «φυλακή». Το να γνωρίζει κανείς πως η απόδοση σε έναν αγώνα έχει αξία (value), δεν είναι αποτέλεσμα μυστικών συνταγών και επτασφράγιστων πληροφοριών. Το συμπέρασμα προέρχεται από μεθοδική μελέτη και εξερεύνηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενημέρωσης. Η γνώση (κι ενημέρωση) είναι δύναμη. Εάν δε γνωρίζετε γιατί οι κερδισμένοι παίκτες ψάχνουν για τις υψηλότερες αποδόσεις και γιατί εξειδικεύονται σε κάθε είδους στοιχήματος, δε σημαίνει πως αποτελούν καλά φυλαγμένες στρατηγικές. Απλά εσείς δεν ακούτε, όταν σας το λένε. Όπως σας το λέω τώρα εγώ.
  4. 100euroΠιστεύουμε πως υπάρχει γρήγορο και μεγάλο κέρδος με μικρό κεφάλαιο: Λίγα δίνεις, πολλά παίρνεις. Καλά θα ήταν αλλά δε δουλεύει έτσι το στοίχημα. Το περιθώριο κέρδους μπορεί να σας μοιάζει μικρό όταν ακούτε για νούμερα της τάξης των 3-5%, αλλά εάν το πολλαπλασιάσετε με εκατοντάδες στοιχήματα δεκάδων ευρώ, το 3% γρήγορα γίνεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το ζήτημα είναι βρείτε το 3%, όχι να ρισκάρετε σε 5 στοιχήματα τα τελευταία σας 100 ευρώ για να τα κάνετε 500 ευρώ και να ξεπληρώσετε τους λογαριασμούς του μήνα. Δε χρειάζεται να έχετε το μεγάλο κεφάλαιο που διαχειρίζονται οι επαγγελματίες, ούτε πρέπει να σκέφτεστε πόσα χρήματα θα κερδίσετε στο στοίχημα σαν νούμερο. Βασικά όμως θα πρέπει να σταματήσετε να ελπίζετε πως θα γίνετε πλούσιοι με το στοίχημα. Εάν είναι να συμβεί, θα το καταλάβετε στην πορεία.
  5. Ευθύνες σε άλλους όταν χάνουμε στο στοίχημα: Ένα από τα χαρακτηριστικά των χαμένων παικτών στο στοίχημα είναι να κατηγορούν τους πάντες όταν χάνουν και να διατυμπανίζουν τις επιτυχίες τους ως προσωπικές επιλογές. Είναι ακριβώς όπως με τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, όπου υπάρχουν δύο και μόνο απαντήσεις στην ερώτηση αν περάσαμε το μάθημα: «Το πέρασα!» και «Με έκοψε». Μην ψάχνετε μακριά για δικαιολογίες όταν χάνετε στο στοίχημα. Μια απλή ματιά στον καθρέφτη αρκεί για να βρείτε τον ένοχο.

Εάν τα παραπάνω σας πείσουν να σταματήσετε το στοίχημα για κάποιο χρονικό διάστημα, θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ένα επιπλέον θέμα. Πώς από εκεί που λέγατε παντού πως παίζετε στοίχημα καθημερινά, θα αποδεχθείτε τα επικριτικά βλέμματα στο άκουσμα πως το εγκαταλείψατε: «είδες ο Νώντας, έκοψε το στοίχημα, ποιος ξέρει πόσα έχασε». Αφήστε τους να λένε…

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.