Πολλές φορές καλούμαι να απαντήσω εάν δουλεύει η τεχνική ανάλυση στο trading και πόσο αξιόπιστο είναι το γράφημα των αποδόσεων στο ανταλλακτήριο της betfair. Από την άλλη πλευρά ακόμα συχνότερα είναι τα μηνύματα που λαμβάνω από νέους παίκτες που δεν έχουν κατανοήσει την έννοια του trading των αποδόσεων στο στοίχημα. Σήμερα έχω ένα παράδειγμα trading σε Αγγλική ιπποδρομία που ολοκληρώθηκε πριν την έναρξη της κούρσας με το κέρδος να προέρχεται εφαρμόζοντας αποκλειστικά τεχνική ανάλυση χωρίς καμία επιπλέον βοήθεια από ειδήσεις ή στατιστική.

Το trading οποιουδήποτε προϊόντος στηρίζεται σε μια βασική αρχή: Αγόρασε χαμηλά, πούλησε ψηλά ή το αντίστροφο στην προκειμένη περίπτωση. Πριν προχωρήσετε εάν δεν είστε εξοικειωμένος με τις έννοιες της αγοράς και της πώλησης στη betfair, σας παραπέμπω στο άρθρο για το χρηματιστήριο του στοιχήματος. Έχοντας υπόψη λοιπόν όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρω στο κείμενο πιστεύω ότι είναι ευκολότερη η κατανόηση του παρακάτω γραφήματος του φαβορί αλόγου μιας χθεσινής ιπποδρομίας.

horse-racing-betfair-graph

Το trading στη Betfair αφορούσε μια πώληση στο 4.80 και μια αγορά στο 4.10, στα σημεία δηλαδή που εμφανίζονται τα βέλη στο γράφημα. Στην ουσία ο trader πούλησε ψηλά (4.80) κι αγόρασε χαμηλά (4.10) την τιμή της απόδοσης του στοιχήματος του αλόγου. Ας δούμε την τελική εικόνα του στοιχήματος λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει η ιπποδρομία.

betfair-trading-green-horse-racing

Βλέπουμε ότι ο trader έχει συγκεντρώσει ένα κέρδος της τάξης των €65 περίπου οποιοδήποτε άλογο κι αν κερδίσει την ιπποδρομία. Τα στοιχήματα που μας ενδιαφέρουν είναι τα €340 υπέρ στο 4.80 και τα €406.34 κατά στο 4.10. Τα δύο άλλα (€340 υπέρ στο 4.10 και €340 κατά στο 4.00) είναι ένα σύντομο scalping trade που πραγματοποίησε ο trader αφού είχε ολοκληρώσει το trade που μας ενδιαφέρει. Ας δούμε λίγο πιο λεπτομερώς τα στοιχήματα που τοποθέτησε στην ιπποδρομία αυτή.

betfair-trading-profit-loss-horse-racing

Στις 17:32 και 17:34 τοποθέτησε δύο υπέρ στοιχήματα στο 4.80 συνολικής αξίας €340. Πέντε λεπτά αργότερα ταίριαξε 2 κατά στοιχήματα στο 4.10 (17:41 και 17:42) συνολικής αξίας και πάλι €340 (κίτρινο χρώμα). Αυτό το trade ήταν αρκετό για να συγκεντρώσει κέρδος πάνω από €50 μοιρασμένο σε όλα τα άλογα της ιπποδρομίας. Αφού πραγματοποίησε και το scalping trade, πλέον μοίρασε το κέρδος τοποθετώντας το κατά στοίχημα των €66 ευρώ στο 4.10 (κόκκινο χρώμα). Για να μοιράσει το κέρδος του (€272) ο trader χρειαζόταν να διαιρέσει το ποσό αυτό με την τρέχουσα απόδοση (4.10) και να τοποθετήσει ένα κατά στοίχημα ίσο με το πηλίκο της διαίρεσης.

Τεχνική Ανάλυση στο Γράφημα της betfair

betfair-trading-green-screenΈχοντας εξηγήσει πως συγκεντρώθηκε το κέρδος αυτό μέσω trading, ας εξηγήσουμε την τεχνική ανάλυση του αρχικού γραφήματος. Πριν ξεκινήσει καν το πρώτο trade, ήταν εύκολο να σχεδιάσει ο trader τα επίπεδα στήριξης (κόκκινο) και αντίστασης (πράσινο). Τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης προέκυψαν από τις δύο κορυφές (tops) και τους δύο πυθμένες (bottoms) που υπήρχαν ήδη στο γράφημα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έτσι είχε τοποθετήσει κατά στοιχήματα στο 4.0 και υπέρ στο 5.0 περίπου, αφού δεν γνώριζε προς ποια μεριά θα κατευθύνονταν η απόδοση. Αφού λοιπόν ταιριάστηκαν τα υπέρ στοιχήματα στο 4.80, το ζήτημα ήταν εάν η απόδοση θα επέστρεφε στο επίπεδο στήριξης (4.0) ή θα συνέχιζε να κινείται μέσα στη καλά ορισμένη περιοχή μεταξύ 4.00 και 5.00.

Φυσικά υπήρχε πάντα η πιθανότητα να διασπαστεί το επίπεδο αντίστασης και η απόδοση να σημειώσει νέες υψηλές τιμές, πάνω από 5.00. Σε εκείνη την περίπτωση θα έκλεινε το trade με ζημία με κατά στο 5.20, χάνοντας κοντά στα €25. Έτσι στην πραγματικότητα κινδύνευε να χάσει €25 (κι όχι €340) για πιθανό κέρδος μέχρι και €60. Με άλλα λόγια το trade του ήταν σαν ένα στοίχημα των €25 με απόδοση 3.40.

Η τεχνική ανάλυση είναι ένα από τα βοηθήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι παίκτες όταν κάνουν trading στη betfair. Χωρίς να γνωρίζουν πολλά στοιχεία της ανάλυσης αυτής, μπορούν να συμβουλεύονται τα γραφήματα σαν μια επιπλέον βοήθεια πριν πραγματοποιήσουν τα trades τους. Δε θα τους κοστίσει τίποτα αφού προσφέρονται δωρεάν από το ανταλλακτήριο και θα αποκτήσουν μια πιο σφαιρική άποψη της αλλαγής των αποδόσεων.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.