Τον τελευταίο καιρό πλήθος θετικών οικονομικών ειδήσεων εκ του εξωτερικού έχουν κατακλύσει τα ειδησεογραφικά portals. Όλος ο κόσμος φαίνεται να θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σημαντικοί αξιωματούχοι και επενδυτές δεν επιθυμούν χρεωκοπία της χώρας, η Ευρώπη δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη της, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει σε τιμή-ρεκόρ το επιτόκιό της (0.75%) και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την άνοδο των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του Ευρώ έναντι του Δολλαρίου (από 1.21 στο 1.30 σε 45 μέρες παρακαλώ). Εδώ ακόμα και ο Dow Jones ανεβαίνει σχεδόν σε ιστορικά υψηλά, τη στιγμή που τις τελευταίες μέρες η τιμή του χρυσού έχει πάρει ξανά την ανιούσα μετά από μια πολύμηνη διόρθωση. Το Ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί κι αυτό τη γενική ευφορία των αγορών και η πρόσφατη ανοδική τάση έχει ανεβάσει το Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ από τις 500 μονάδες στις 750. Ταυτόχρονα σημαντική πτώση σημειώνεται στις μονάδες βάσης των CDS (από 17,000+ έπεσαν στις 11,600) και στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

ellada-omologo

Στο γράφημα του 10ετούς ομολόγου Ελληνικού δημοσίου ωστόσο διαπιστώνει κανείς την ανοδική τάση με τη βοήθεια της γραμμής τάσης που έχω σχεδιάσει ενώνοντας τις χαμηλότερες τιμές. Ακόμα και το διάσημο πλέον PSI έφερε τα spreads των ομολόγων ακριβώς πάνω στη γραμμή τάσης, δυσαρεστώντας βέβαια τους κατόχους αυτών που είδαν να χάνουν σημαντικό μέρος της επένδυσής τους (περίπου 50% τουλάχιστον). Στο παρελθόν γεγονότα όπως η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης συνετέλεσαν στην άνοδο των spreads του 10ετούς ομολόγου. Επίσης εύκολα κανείς προβλέπει πως ένα φημολογούμενο δεύτερο PSI θα διέκοπτε τη γραμμή τάσης, εκτός αν πρώτα τα spreads έφταναν και πάλι στα προηγούμενα υψηλά.

elliniko-xrimatistirio

Την ίδια στιγμή το Ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται κι αυτό ακριβώς στη γραμμή της πολύχρονης πτωτικής τάσης! Η πτώση των τραπεζικών επιτοκίων και η άνοδος του πληθωρισμού το Σεπτέμβρη είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν αρκετούς να επενδύσουν σε Ελληνικές μετοχές, στοιχηματίζοντας πως «έχουμε δει πλέον τα χαμηλά του ΧΑΑ».

plithorismos-ellada

Οι προβλέψεις των αναλυτών λένε πως το χρηματιστήριο θα ανέβει αλλά μπορεί και να… πέσει, προσωπικά όμως εάν δε διασπαστεί η γραμμή τάσης που έχει οδηγήσει το Ελληνικό χρηματιστήριο σε 3ψήφια νούμερα, δεν πρόκειται να ρισκάρω τα χρήματά μου σε μετοχές παρά την ευφορία των αγορών.

Θα εμπιστευόσασταν τις γραμμές τάσης που σχεδίασα στα γραφήματα ή θα ποντάρατε στην ανατροπή του σκηνικού και την πλήρη αποφυγή μιας ενδεχόμενης χρεωκοπίας; Περιμένω τις απόψεις σας στα σχόλια που ακολουθούν.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.