foros-kerdi-opap

Το θέμα της φορολόγησης των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ. Έκτοτε η μετοχή του ΟΠΑΠ δέχθηκε τεράστιες πιέσεις και ξαναέπεσε κάτω από τα €4, χάνοντας πάνω από 30% της αξίας σε διάστημα μιας εβδομάδας! Με το θέμα του φόρου 10% που σχεδιάζεται να επιβληθεί στα κέρδη των παικτών από το πρώτο κιόλας ευρώ έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν, όταν κατά την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για το διαδικτυακό στοίχημα και τζόγο γενικότερα, η Ladbrokes εγκατέλειψε την Ελλάδα, οι διαφημίσεις από αθλητικές ιστοσελίδες αφαιρέθηκαν ενώ στοιχηματικές ιστοσελίδες μετακόμισαν στο εξωτερικό. Η δικιά μου πρόταση εφόσον ισχύσει τελικά ο φόρος 10 επί τοις εκατό στο στοίχημα για κάθε ευρώ κέρδους είναι η έκπτωση φόρου όταν ο παίκτης χάνει χρήματα, πρόταση που δημοσίευσα τον Ιανουάριο.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως συμφωνώ με τον επιπλέον φόρο που προσπαθούν να επιβάλλουν στους παίκτες του ΟΠΑΠ. Το στοίχημα ήδη είναι από τα ακριβότερα χόμπι για πολλούς Έλληνες παίκτες, δεν είναι ανάγκη να τους τιμωρούμε επιπλέον για το πάθος τους. Σε μια φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα ήταν μάλλον έκπληξη να απουσιάσει ο τζόγος παρόλα αυτά. Όπως λένε πολλοί, μόνο φόρο στον ήλιο και στον αέρα που αναπνέουμε δεν έχει επιβληθεί. Το λάθος είναι πως στους φόρους που επιβάλλονται δε γίνεται συνήθως διάκριση. Για παράδειγμα σχετικά με τον τζόγο και το διαδικτυακό στοίχημα, το βρίσκω κατανοητό να επιβληθεί επιπλέον φόρος στον κερδισμένο μακροχρόνια παίκτη (που ήδη πληρώνει φόρο για κέρδη άνω των 100 ευρώ) και παράλογο να επιβληθεί ο ίδιος φόρος είτε πρόκειται για κερδισμένο είτε για χαμένο παίκτη.

Ο φόρος 10% των κερδών των παικτών του ΟΠΑΠ από το πρώτο ευρώ βάζει όλους τους παίκτες στο ίδιο καλάθι. Με την πρόταση για έκπτωση φόρου που προτείνεται, ο κερδισμένος παίκτης θα κληθεί να καταβάλλει τον επιπλέον φόρο αποτελώντας μέρος των κερδών του, τη στιγμή που ο χαμένος παίκτης θα έχει πολύτιμη φοροελάφρυνση. Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να μην επιβληθεί καθόλου φορολόγηση σε αυτόν, αλλά είναι αδύνατο να εξακριβωθεί εάν ένας παίκτης είναι χαμένος, χωρίς ικανοποιητικό δείγμα στοιχημάτων σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς όμως αμφιβάλλω εάν οι άπληστοι νομοθέτες του διαδικτυακού τζόγου είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τις αδυναμίες αυτής της φορολόγησης, όσο προσπαθούν να μπαλώσουν ατάκτως οικονομικές τρύπες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.