Ο 70χρονος Sir Alex Ferguson κατονόμασε τους δυο μοναδικούς υποψήφιους διαδόχους του που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν στον πάγκο της Manchester United, στο Old Trafford: τον Pep Guardiola και τον Jose Mourinho.

Alex_Ferguson

Ο Sir Alex Ferguson ποτέ δεν έβλεπε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και κατάφερε να χτίζει και να ανανεώνει τη Manchester United και να την έχει συνέχεια διεκδικήτρια τίτλων στα 26 χρόνια παρουσίας του στον πάγκο της. Γι’ αυτό και είναι απόλυτα λογικό αυτό που σκέφτεται, προκειμένου η άνοδος της United να συνεχιστεί όταν αυτός επιτέλους αποφασίσει να αποσυρθεί – και είναι πολύ πιθανό να έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα τον διαδεχθεί στο Old Trafford.

Οι Jose Mourinho και Pep Guardiola είναι, στο μυαλό του Ferguson, οι δύο μοναδικοί υποψήφιοι που μπορούν να πάρουν τη δουλειά στο εγγύς μέλλον. Πώς να αντικαταστήσεις τον σπουδαιότερο προπονητή του συλλόγου, έναν άνθρωπο που έχει κατακτήσει 12 τίτλους στην Premier League (στο 2.62 στην αγορά Νικητής Premier League);

Δεν είναι ένα εγχείρημα για κάποιον σαν τον David Moyes, δεδομένου ότι δεν έχει κερδίσει ούτε ένα τρόπαιο με την Everton.

Δεν είναι δουλειά ούτε για κάποιον θρύλο της United όπως ο Ryan Giggs ή ο Ole Gunnar Solskjaer. Ναι, σίγουρα είναι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το σύλλογο και τους αξίζει να πάρουν κάποιο ρόλο στο προπονητικό τιμ, αλλά η αποστολή είναι πολύ… επικίνδυνη γι’ αυτούς. Πριν από μερικά χρόνια, άνθρωποι όπως ο Roy Keane, ο Steve Bruce και ο Mark Hughes συζητήθηκαν ως πιθανοί αντικαταστάτες του Ferguson, αλλά πλέον δεν θα μπορούσαν να είναι ούτε στην τελική… 50άδα.

Όχι. Για να αντικαταστήσεις τον καλύτερο, πρέπει να φέρεις τον καλύτερο. Ο Ferguson το γνωρίζει αυτό και, καθώς τον Δεκέμβριο θα μπει στα 71 του, ξεχώρισε τους Guardiola (στο 2.00 στην αγορά Επόμενος Προπονητής) και Mourinho ως τους δυο κορυφαίους υποψηφίους.

Εχουν δουλέψει στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ισπανίας – ίσως και της Ευρώπης – κι έχουν κερδίσει τίτλους εγχώριους κι ευρωπαϊκούς. Θα τα φέρουν βόλτα με τις προσδοκίες, θα ανταπεξέρθουν στις σκληρές δοκιμασίες, θα πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις σε θέματα τακτικής και θα φέρουν τους σωστούς παίκτες.

guardiola-mourinhoΗ εξασφάλιση του Mourinho (στο 5.00 στην αγορά Επόμενος Προπονητής) ή του Guardiola θα είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που θα έχει κάνει ποτέ ο Ferguson για τη United, θα εξασφαλίσει πρόοδο και επιτυχία, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να βαλτώσει ο σύλλογος στον ποδοσφαιρικό βούρκο.

Την τελευταία φορά που η United ήταν ο πιο πετυχημένος σύλλογος στη χώρα, τα έκανε θάλασσα αναζητώντας το διάδοχο του Sir Mat Busby, φέρνοντας προπονητές που δεν είχαν τα κότσια και τις ικανότητες να φτάσουν ούτε… τη σκιά του προκατόχου τους.

Ανθρωποι όπως οι Wilf McGuiness, Frank O’Farrell, Tommy Docherty και Dave Sexton προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να επαναφέρουν τις παλιές ημέρες δόξας, καθώς η United ξόδεψε δυο δεκαετίες, του ’70 και του ’80, κι ενώ η Liverpool σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της.

Ο Ferguson γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο λάθος.

Ο Σκοτσέζος κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον επόμενο προπονητή της United, χρίζοντας μια νεανική ομάδα με έναν αριθμό παικτών που δύσκολα θα φτάσουν στην κορυφή τους όσο είναι αυτός στον πάγκο.

Οι Chris Smalling και Phil Jones προετοιμάζονται για να αντικαταστήσουν τους Rio Ferdinand και Nemanja Vidic. Ο David de Gea μπορεί να γίνει για χρόνια ο Νο1 τερματοφύλακας. Οι Tom Cleverley, Nick Powell , Chicharito, Danny Welbeck και Shinji Kagawa έχουν ακόμη όλο το χρόνο με το μέρος τους.

Ο Ferguson είχε πει κάτι αντίστοιχο και τον Ιούλιο, τονίζοντας πως έχουν μπει οι βάσεις για να μείνει η United (στο 10.00 στην αγορά Νικητής Champions League) στην κορυφή και να κερδίσει πολλά τρόπαια ακόμη κι όταν αυτός αποχωρήσει από το Old Trafford.

«Φυσικά θα υπάρχει ζωή και μετά από μένα», δήλωσε ο Ferguson. «Σίγουρα. Η Manchester United είναι ένας οργανισμός και η ιστορία του συλλόγου δείχνει το δρόμο. Υπάρχουν υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο και αυτό από μόνο του ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Αλλά δεν θα είναι μια «επικίνδυνη αποστολή» το να με διαδεχθεί κανείς, με τη δομή που έχει αυτός ο σύλλογος. Θα χρειαστεί ένας έμπειρος μάνατζερ – και δεν νομίζω πως ο σύλλογος θα επιλέξει έναν νεαρό προπονητή, επειδή αυτή η θέση έχει απαιτήσεις. Αλλά κανείς δεν θα αρνηθεί τη θέση αυτή μετά από μένα – όποια κι αν είναι η κατάσταση».

Ο Ferguson θα γνωρίζει, επίσης, πως θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει τον νέο προπονητή να κάνει τη δουλειά του. Θα πάρει έναν ρόλο πρεσβευτή, αλλά δεν θα πρέπει να κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και να κόβει βόλτες στο Carrington συνομιλώντας με τους παίκτες. Η σκιά του από μόνη της είναι υπερβολικά μεγάλη.

Εάν το κάνει – και εξασφαλίσει πως ένας εκ των Guardiola και Mourinho θα είναι ο διάδοχός του – τότε το πνεύμα του Ferguson θα ζει για πολλά πολλά χρόνια ακόμη στο Old Trafford.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).