ptosi-apodosis-stoixima-jonkopingsΗ απόδοση ενός στοιχήματος ποδοσφαίρου έχει πέσει από το 9.0 στο 6.60. Υπάρχει ακόμα value στη χαμηλότερη απόδοση ή πλέον η αγορά έχει φέρει την απόδοση στη δίκαιη τιμή της (πραγματική πιθανότητα), δίνοντας το πλεονέκτημα να κερδίσουν χρήματα στο στοίχημα μόνο εκείνοι που ενήργησαν γρηγορότερα και πρόλαβαν τη μεγάλη απόδοση; Από την άλλη πλευρά, μήπως ο πανικός της πτώσης της απόδοσης έριξε τόσο χαμηλά την απόδοση που πλέον υπάρχει value στα άλλα δύο σημεία; Σε αυτήν την περίπτωση κάποιος θα έπρεπε να ποντάρει στην ισοπαλία ή στην Osters στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Με άλλα λόγια να ποντάρει κατά της νίκης της Jonkopings. Θα στοιχηματίζατε ενάντια της φιλοξενούμενης μετά από μια τόσο ισχυρή μεταβολή απόδοσης;

Το φαινόμενο της πτώσης των αποδόσεων έχει αρχίσει να ενδιαφέρει αρκετούς παίκτες του στοιχήματος, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τις μεταβολές των τιμών μέσω του trading στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα του trading σε αγώνα ποδοσφαίρου του Champions League, οι συνεχείς ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αυξομειώσεις των τιμών των αποδόσεων έχουν δημιουργήσει νέες δυνατότητες για κέρδος στο χρηματιστήριο του στοιχήματος, πέρα από το παραδοσιακό τρόπο στοιχηματισμού. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να στοιχηματίζει πατροπαράδοτα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο να στοιχημάτιζαν σε καλύτερες αποδόσεις πολύ νωρίτερα. Μήπως οι νέες διαφοροποιημένες αποδόσεις τελικά δε συμφέρουν; Ή τελικά εξακολουθούν να περιέχουν value, παρόλη τη δυναμική της αγοράς που έχει εκμεταλλευτεί τη λάθος εκτίμηση των bookmakers;

ptosi-apodosis-stoixima-ternanaΜην περιμένετε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Όσοι ασχολούνται με το στοίχημα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που πιστεύουν πως για να πέφτει η απόδοση ενός στοιχήματος, σημαίνει πως «κάποιοι γνωρίζουν»  (στημένα παιχνίδια; ) ή έχουν αναλύσει τον αγώνα καλύτερα από τους bookmakers και σε εκείνους που πλέον θεωρούν την νέα απόδοση μη συμφέρουσα και πλέον δεν αξίζει να στοιχηματιστεί ο αγώνας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πτώση απόδοσης δε σημαίνει απαραίτητα 100% νίκη για την ομάδα. Είναι απλώς ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την κρίση μας κατά την επιλογή των στοιχημάτων. Μην τρέξετε να ποντάρετε δηλαδή υπέρ της Ternana, όταν δείτε πως η απόδοση κατρακύλησε από το 4.5 στο 3.5!

Η πτώση των αποδόσεων εμφανίζεται σε όλο το εύρος των αποδόσεων. Ήδη είδαμε στοιχήματα, οι αποδόσεις των οποίων έπεσαν αρκετές μονάδες αλλά παρέμειναν σε ιδιαίτερα γενναιόδωρες τιμές, πάνω από 3.00.

ptosi-apodosis-stoixima-volendam

Η πτώση της απόδοσης της Volendam που αντιμετωπίζει σήμερα την FC Oss είναι ένα καλό παράδειγμα μεταβολής αποδόσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (1.50). Είναι ενδεχομένως η καλύτερη διάψευση για όσους ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει value σε χαμηλές αποδόσεις ή όσους αποφεύγουν να στοιχηματίσουν σε αποδόσεις κάτω του 2.00. Πώς εξηγείται άλλωστε ο ιδιαίτερα υψηλός (για Παρασκευή) τζίρος που έχει ταιριαστεί στο ανταλλακτήριο της Betfair, οδηγώντας την απόδοση από το 1.50 στο 1.40; Προφανώς κάποιοι πίστευαν ότι υπήρχε value στο 1.50, για αυτό άλλωστε 40 bookmakers αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν την απόδοση του άσου στον αγώνα αυτό από το 1.51 στο 1.36 (μέσος όρος).

Εάν αποδειχθεί – με κάποιο μαγικό τρόπο – πως η πραγματική πιθανότητα να κερδίσει η Volendam απόψε είναι 71.42%, τότε πράγματι όσοι στοιχημάτισαν υπέρ της Volendam σε αποδόσεις μεγαλύτερες του 1.40 θα βγουν κερδισμένοι μακροχρόνια. Εάν η πιθανότητα είναι 70%, η δίκαιη τιμή της απόδοσης θα ήταν 1.43, οπότε πλέον δεν υπάρχει value στο στοίχημα αυτό, αλλά οι… πρωινοί παίκτες θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν κερδισμένοι (κατά τι λιγότερο ωστόσο). Εάν τώρα υποθέσουμε πως η πιθανότητα επαλήθευσης είναι 66.6%, τότε δεν υπήρχε καν value στο 1.50, με αποτέλεσμα η όλη τάση της πτώσης να είναι εσφαλμένη. Πιστεύετε αλήθεια όμως πως η αγορά κάνει τόσο λάθος;

Τα παραπάνω γραφήματα και πτώσεις αποδόσεις προέρχονται από στοιχήματα αγώνων που πραγματοποιούνται σε λίγες ώρες ενώ κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει. Είναι μόνο ελάχιστα δείγματα των πτώσεων αποδόσεων που παρατηρούνται καθημερινά στους αγώνες ποδοσφαίρου. Εάν επιθυμείτε λοιπόν να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα, υπάρχει πλήθος μεταβολών αποδόσεων που μπορείτε να εισάγετε στη βάση δεδομένων  κατά την καταγραφή των στοιχημάτων σας. Αρκεί να έχετε τη θέληση και την επιμονή να αφιερώσετε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

Εσείς ποντάρετε στις νέες χαμηλές αποδόσεις; Πείτε μας στα σχόλια πιο κάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.