Πολλές μεταβολές αποδόσεων έλαβαν μέρος στους χθεσινούς αγώνες του Europa League, μεταξύ αυτών η τρομακτική πτώση της Steaua Bucharest από το 1.80 στο 1.40 και η εντυπωσιακή κάθοδος της Liverpool από το 2.50 στο 1.85. Και οι δύο ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν τις αντιπάλους τους, Molde και Anzhi Makhachkala. Ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες μεταβολές των αποδόσεων; Ας δούμε μερικά από τα γραφήματα όπως καταγράφηκαν λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων.

steaua-liverpool-ptoseis-apodoseon-stoixima

Η πτώση της απόδοσης της Steaua σε σύγκριση με την πτώση της Liverpool συνέβη αρκετές ώρες πριν την επίσημη ώρα έναρξης του αγώνα ποδοσφαίρου. Εφόσον η απόδοση ισορρόπησε τις τελευταίες ώρες στο 1.40, κατά τη γνώμη μου δεν υπήρχε πλέον value μετά από τη μεγάλη πτώση της απόδοσης στο στοίχημά της. Πέραν αυτού, όπως έγραψα στο betarades.com, λογικά η απόδοσή της δε θα προσφερόταν ούτε για trading, λόγω της επιβράδυνσης της πτώσης κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Κάτι όμως που δεν ισχύει στην περίπτωση της Liverpool, όπου όσοι στοιχημάτιζαν υπέρ της Αγγλικής ομάδας, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κέρδη όποτε κι αν πόνταραν νωρίτερα των 5μμ. Κι αυτό γιατί η πτώση δε διόρθωσε ποτέ, σημειώνοντας συνεχώς χαμηλότερες τιμές. Και στους δυο αγώνες λοιπόν, η μεταβολή των αποδόσεων προέβλεψε σωστά το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν ήταν οι μόνοι παρόλα αυτά. Σωστή πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος συνέβη και στους αγώνες των Hannover, Inter και Newcastle όπου παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες πτώσεις των αποδόσεων.

hannover-inter-newcastle-grafima-apodosi-stoixima

Δεν ισχύει το ίδιο όμως στην περίπτωση της Basel, όπου η πτώση από το 2.50 στο 2.24 δε συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα για την Ελβετική ομάδα. Αν και η πτώση εντοπίστηκε στο άρθρο μου, παρόλα αυτά το τελικό αποτέλεσμα δεν προβλέφθηκε σωστά από την πορεία που διέγραψε η απόδοση στο γράφημα της Betfair. Ωστόσο όσοι traders προέβλεψαν την πτώση, λογικά θα εξασφάλισαν κέρδος πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Παρόμοια εικόνα και για την Bordeaux, η οποία έφερε 1-1 απέναντι στην Maritimo. Εδώ η απόδοση πήδηξε στο 2.50 την τελευταία ώρα από το 2.30, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη που πιθανόν να απέφερε η μέχρι τότε πτώση της.

basel-bordeaux-metavoles-apodoseon-stoixima

Περνώντας σε ανόδους αποδόσεων του Europa League, αν και η πλειοψηφία των χρημάτων στοιχηματίστηκαν κατά της νίκης της Fenerbahce, Lyon και Young Boys, εντούτοις και οι τρεις ομάδες κέρδισαν τους χθεσινούς τους αγώνες απέναντι σε ΑΕΛ, Athletic Bilbao και Udinese αντίστοιχα.

fenerbahce-lyon-young-boys-anodoi-apodoseon-stoixima

genk-trading-stoixima-grafimaΌμως δεν είναι μόνο οι άνοδοι και οι πτώσεις των αποδόσεων στο στοίχημα ποδοσφαίρου που έχουν ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γράφημα της απόδοσης της Genk που φιλοξενούσε την Sporting Lisbon. Όσοι παρακολουθούν το Online Στοίχημα καιρό, θα έχουν ακούσει όρους της τεχνικής ανάλυσης, σύμφωνα με την οποία σχολιάζονται κατά καιρούς οι αυξομειώσεις των τιμών. Έτσι κι εδώ ποιος αδυνατεί να εντοπίσει τη στήριξη κι αντίσταση μεταξύ των οποίων κινήθηκε η απόδοση της Genk; Μάλιστα η αγορά λέγεται πως κινείται εντός trading range. Ενδεχομένως το ευκολότερο trade θα ήταν να στοιχηματίσουμε κατά στο 2.50 την τρίτη φορά που άγγιξε την τιμή αυτή, ώστε να κερδίσουμε με την άνοδο και πάλι μέχρι το 2.76. Η Genk κέρδισε 2-1, αλλά δεν πιστεύω η συγκεκριμένη μεταβολή των αποδόσεων να προέβλεπε το τελικό αποτέλεσμα.

Αντίστοιχη εικόνα και στο στοίχημα των Metalist και Tottenham, αν και οι στηρίξεις κι αντιστάσεις ήταν κάπως δυσκολότερο να εντοπιστούν.

metalist-tottenham-grafima-apodosi-stoixima

Σε άλλες μεταβολές που μπορούμε να μιλήσουμε για σωστή πρόβλεψη στο στοίχημα, αξίζει να αναφέρω την πτώση της Leverkusen και της Sparta Prague. Αντιθέτως η πτώση που σημείωσε η απόδοση της Stuttgart δε συνδυάστηκε με νίκη της Γερμανικής ομάδας.

leverkusen-sparta-stuttgart-apodoseis-stoixima

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις παραπάνω μεταβολές των αποδόσεων στα στοιχήματα του Europa League; Μήπως εκτός από τις όποιες μεταβολές πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του κάθε αγώνα για πιο ασφαλή συμπεράσματα, αφού το μέγεθος του τζίρου καθορίζει την αξιοπιστία της κάθε πτώσης ή ανόδου μιας απόδοσης και μας βοηθάει να βρούμε τα καλύτερα στοιχήματα για trading; Ή τελικά όλα κινούνται στη φαντασία μας και προσπαθώντας να βρούμε ένα κερδισμένο σύστημα στο στοίχημα, εφευρίσκουμε τρόπους για να προβλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων; Πείτε μου τη γνώμη σας στα σχόλια πιο κάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.