metavoli-apodoseon-stoiximaΕάν κάποιος προέβλεπε την άνοδο ή την πτώση μιας απόδοσης με 100% επιτυχία, σίγουρα θα  είχε κερδίσει άπειρα χρήματα στο στοίχημα. Δυστυχώς ή ευτυχώς η πρόβλεψη της μεταβολής των αποδόσεων στο στοίχημα είναι και αυτή θέμα πιθανοτήτων. Η μέθοδος με την οποία προβλέπουμε την άνοδο ή πτώση των αποδόσεων είναι καθαρά προσωπική επιλογή και οι δυνατότητες πραγματικά είναι αναρίθμητες. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να προβλέψει καλύτερα τη μεταβολή της απόδοσης στο στοίχημα και πώς η στατιστική παίζει ρόλο στην επιτυχία της πρόβλεψης μέσω των πιθανοτήτων;

Μέθοδοι πρόβλεψης μεταβολής αποδόσεων

Η πιο δημοφιλής μέθοδος έχει να κάνει με την καθημερινή ενημέρωση και την άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με τον αγώνα που μας ενδιαφέρει. Η ανακοίνωση της ομάδας πως θα κατέβει στον αγώνα με τους αναπληρωματικούς, η συνέντευξη τύπου του προπονητή που θα ξεκουράσει παίκτες και δίνει προτεραιότητα σε άλλους αγώνες (πρωτάθλημα αντί κύπελλο για παράδειγμα), ο ξαφνικός τραυματισμός του βασικού επιθετικού θα έχουν οπωσδήποτε άμεση επίδραση στις αποδόσεις του αγώνα. Έτσι, πολλές θετικές ειδήσεις θα ωθήσουν τους παίκτες να στοιχηματίσουν δυσανάλογα υπέρ της ομάδας και το αντίστροφο εάν κυκλοφορήσουν πολλές αρνητικές ειδήσεις. Το ζήτημα εδώ είναι να τοποθετηθούμε στην αγορά όσο γίνεται νωρίτερα, καθώς δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την άνοδο της απόδοσης μετά την ανακοίνωση τιμωρίας μιας ομάδας, αλλά το να προλάβει τον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτό άλλωστε είναι γνωστό το ρητό, αγόρασε τις φήμες, πούλησε τις ειδήσεις.

Σαν δεύτερη έρχεται η μέθοδος πρόβλεψης που υποστηρίζει πως η αγορά θα οδηγήσει τις αποδόσεις στην πραγματική τους πιθανότητα (market efficiency). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δε μας ενδιαφέρουν και τόσο οι ειδήσεις, αφού ακόμα κι εκείνες που δεν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι γνωστές σε λίγους που θα σπρώξουν τις αποδόσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον με τόσο κόσμο να μελετά στατιστικά στοιχεία, φόρμες και προϊστορία είναι βέβαιο προς θα υπερισχύσει κάποια τάση. Σε αυτή τη μέθοδο το μυστικό είναι να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε εκ των προτέρων την πραγματική πιθανότητα ενός γεγονότος και να εκμεταλλευτούμε ανισορροπίες των αποδόσεων. Εδώ βρίσκει εφαρμογή και το value betting που αποτελεί ένα από τα 4 βασικά στοιχεία για να έχετε τύχη στο στοίχημα.

Η τρίτη κι αγαπημένη μου μέθοδος αναφέρεται στην ανάλυση των γραφημάτων, στα οποία αναπαριστάνεται η μέχρι πρότινος μεταβολή των αποδόσεων. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, είναι δυνατόν να προβλεφθεί η μελλοντική πορεία των τιμών των αποδόσεων, στηριζόμενοι στο ιστορικό της απόδοσης. Εδώ συνήθως μιλάμε για γραμμές τάσεις και στήριξη κι αντίσταση, δύο βασικές έννοιες της τεχνικής ανάλυσης. Διαβάστε την πρόσφατη πρόβλεψη σε αγώνα του Champions League.

Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν άπειροι πραγματικά συνδυασμοί που μπορεί κανείς να εφαρμόσει προκειμένου να κάνει τη δική του πρόβλεψη για τη μελλοντική άνοδο ή πτώση της απόδοσης. Ποια όμως είναι η καλύτερη από τις παραπάνω μεθόδους;

Πιθανότητα πρόβλεψης των μεταβολών απόδοσης

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε να στηρίξτε την πρόβλεψή σας, στο τέλος θα έχετε κάποιο ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεών σας. Όπως είπαμε ότι είναι αδύνατο να πετύχετε όλες τις προβλέψεις σας, είναι μάλλον δύσκολο να αποτύχετε σε όλες! Υποθέτοντας λοιπόν πως οι μισές προβλέψεις μας είναι σωστές, ας δούμε ένα παράδειγμα για το πώς αυτή η πιθανότητα επιτυχίας μας θα καθορίσει εάν τελικά θα βγούμε κερδισμένοι από τις μεταβολές των αποδόσεων.

ptosi-apodosis-stoiximaΈστω ότι ένα στοίχημα προσφέρεται σε απόδοση 2.00. Εμείς προβλέπουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πως η απόδοση θα πέσει. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μην προβλέπουν μέχρι ποια τιμή θα πέσει, όπως ακόμα χειρότερα τι θα κάνουν εάν η πρόβλεψη δεν επαληθευτεί! Ας πούμε ωστόσο πως γενικά περιμένουμε να πέσει η απόδοση και τελικά για κακή μας τύχη η απόδοση ανεβαίνει στο 2.20. Εάν όταν πετυχαίνουμε την πρόβλεψη, η απόδοση πέφτει μέχρι το 1.90, τελικά θα βγούμε χαμένοι από τις προβλέψεις μας! Κι αυτό γιατί χοντρικά όταν κάνουμε λάθος, θα χάνουμε 0.20 πόντους διαφοράς και θα κερδίζουμε 0.10 όταν είμαστε σωστοί.

Ένας άλλος παίκτης τώρα έχει το ίδιο ποσοστό επιτυχίας μόνο που όταν πετυχαίνει την πρόβλεψη, κερδίζει περισσότερες μονάδες μεταβολής της απόδοσης σε σχέση με εκείνες όταν η πρόβλεψη είναι κακή. Γίνεται κατανοητό πως πέρα από την πιθανότητα η πρόβλεψή μας να είναι σωστή, καίρια σημασία έχει και η καθεαυτή μεταβολή που προβλέπουμε.

Όταν με ρωτάνε πώς μπορούν να προβλέπουν εάν η απόδοση θα ανέβει ή θα πέσει στο στοίχημα, απαντάω με τον παραπάνω τρόπο. Δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να προβλέπει κανείς 100% τη μεταβολή της απόδοσης. Όπως επίσης εάν υπήρχε, η αγορά θα εξομάλυνε την ανισορροπία αυτή. Από την άλλη αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν τρόποι να προβλέψει κανείς κατά 51% πως η απόδοση θα πέσει από το 2.00 στο 1.80 πριν ανέβει στο 2.20. Ποιον τρόπο θα εφαρμόσει ο καθένας είναι αυστηρά και μόνο προσωπική υπόθεση. Στο τέλος ο μόνος αντικειμενικός κριτής θα είναι ο λογαριασμός μας!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.