Η πιθανότητα της χρεωκοπίας της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2012 είναι περίπου 10%, σημαντικά χαμηλότερα από το 40% του Μαΐου (λόγω της πρώτης αποτυχημένης εκλογικής αναμέτρησης) κι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το 85% στις αρχές του έτους. Μάλλον θα φταίει η ευφορία των αγορών και του χρηματιστηρίου! Όλα αυτά σύμφωνα με το στοίχημα σε μορφή παραγώγου του InTrade, όπου οι παίκτες κι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν μέχρι την Πρωτοχρονιά εάν ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s θα θεωρήσει πως η Ελλάδα χρεωκόπησε.

intrade-pithanotita-xreokopia-ellada

Δε συνηθίζω να αναφέρομαι στη χρεωκοπία της Ελλάδας και τα διάφορα στοιχήματα γύρω από αυτή. Από το 2009 ζήτημα να έχω γράψει 5 κείμενα σχετικά με το θέμα. Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτέλεσε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google όσον αφορά τις τελευταίες και πιο δημοφιλείς ειδήσεις γύρω από το «στοίχημα» του τελευταίου μήνα. Αποδείχθηκε ότι τα 4 από τα πρώτα 6 αποτελέσματα σχετικά με το στοίχημα, έχουν να κάνουν με την επιτυχία της κυβέρνησης, τη Σύνοδο Κορυφής και τη διαπραγμάτευση των οικονομικών μέτρων. Τουλάχιστον τα υπόλοιπα δύο έχουν να κάνουν με το καθεαυτό στοίχημα, αν και οπωσδήποτε δεν είναι κολακευτικού χαρακτήρα.

stoixima-eidiseis-google

Φαίνεται λοιπόν πως η λέξη στοίχημα συνδυάζεται αρκετά συχνά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις δυσκολίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Φυσικά ο όρος «στοίχημα» χρησιμοποιείται μεταφορικά και κυρίως προς δημιουργία εντυπώσεων.

ellada-CDS

Παρόλα αυτά κανείς δε μιλάει τελευταία για την πτώση του 10ετούς ομολόγου (που η απόδοσή του είχε εκτιναχθεί πριν ένα χρόνο) χαμηλότερα από την πρόσφατη στήριξη των 2,000 μονάδων βάσης αλλά και των spreads των CDS (θέμα του Στοίχημα Online που είχε σχολιάσει κι ο Πάνος Καμμένος στις αρχές του έτους) κάτω από τις 10,000 μονάδες.

omologo-ellinikou-dimosiou

xores-risk-erevnaΕκείνο που διαβάσαμε είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 3η θέση από το τέλος όσον αφορά την προτίμηση των οικονομικών διευθυντών να επενδύσουν στη χώρα μας μετά από… Ιράν και Ιράκ. Ωστόσο και αυτή η είδηση δημιούργησε εντυπώσεις, καθώς εάν διαβάσει κανείς την έκθεση της BDO (σελ. 10), θα δει ότι το 18% των 1,000 διευθυντών που ρωτήθηκαν δε θα προχωρούσαν σε επένδυση στην Ελλάδα, όπως άλλωστε το 11% σε Ισπανία και 9% σε Ρωσία! Ας σκεφτούμε πού βρίσκεται η Ισπανία και η Ρωσία σε σχέση με την Ελλάδα (και τον ανάλογο όγκο αρνητικών ειδήσεων) πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Επιπλέον, το 18% σημαίνει πως το 82% των CEO βρίσκουν άλλες χώρες πιο επικίνδυνες για επενδύσεις. 820 διευθυντές μεγάλων εταιριών δηλαδή δεν ανέφεραν την Ελλάδα ως τη χώρα που θα φοβόντουσαν να επενδύσουν. Όπως όμως και 790 θεωρούν άλλες χώρες πιο επικίνδυνες από το Ιράν! Συν τοις άλλοις, η έρευνα σχετικά με το βαθμό κινδύνου κάθε χώρας έγινε ανάμεσα σε 20 συγκεκριμένες χώρες κι όχι όλες τις χώρες του κόσμου.

Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στο Γενικό Δείκτη του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

xrimatistirio-ellada-genikos-deiktis

Ριψοκίνδυνοι αλλά και τυχεροί όσοι επένδυσαν στις 500 μονάδες του ΧΑΑ. Πλέον αρκετές πτωτικές γραμμές τάσης έχουν διασπαστεί, ενισχύοντας την πεποίθηση πως η πολυετής πτώση των τιμών των μετοχών τερματίστηκε. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως θα ακολουθήσει μια αντίστοιχη άνοδος. Συνήθως μεσολαβεί μια περίοδος πλάγιας κίνησης μέχρι να αναπτυχθεί μια νέα τάση. Όπως επίσης δε σημαίνει πως αυτή η τάση θα είναι απαραίτητα προς την αντίθετη φορά. Προς το παρόν πάντως όλα δείχνουν πως τους δυο επόμενους μήνες δε θα διαβάσουμε τόσο πολύ τη λέξη χρεωκοπία δίπλα στο όνομα της Ελλάδας. Άλλωστε προηγείται η προφητεία των Μάγια για το τέλος του κόσμου, εκτός κι αν αυτός είναι ο λόγος που η πιθανότητα της χρεωκοπίας της Ελλάδας πέφτει!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.