Ας δούμε μερικές συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν κατά καιρούς φίλοι και γνωστοί όσον αφορά το στοίχημα και το trading.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Άλλος μπορεί να ξεκινήσει με 100 ευρώ, άλλος με 500 κι άλλος με 10,000. Όσο κεφάλαιο κι αν διαθέτουμε, αυτό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται εις βάρος βασικών αναγκών και αγαθών. Δηλαδή θα πρέπει να το θεωρούμε σαν ξεχωριστό λογαριασμό, στον οποίο δε θα βάζουμε χρήματα που προορίζονταν για ενοίκια, λογαριασμούς, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.

  • Πώς με βοηθάει ο ορισμός ενός τέτοιου κεφαλαίου;

Κεφάλαιο Στοίχημα

Σύμφωνα με το κεφάλαιο που έχουμε ορίσει ως διαθέσιμο προς στοιχηματισμό, υπολογίζουμε το ποσό του στοιχήματος που θα τοποθετούμε ανά πάσα στιγμή. Αυτό το ποσό καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει το 2% του συνολικού κεφαλαίου. Μερικοί ίσως περιοριστούν και στο 1%, άλλοι πάλι να είναι πιο ριψοκίνδυνοι και να φτάσουν και στο 5%. Κατά τη γνώμη μου, το 2% είναι ένα ισορροπημένο ποσοστό. Υπάρχουν όμως 6 κακές ιδέες σχετικά με το ποντάρισμα που πρέπει να αποφύγετε.

  • Άρα εφόσον κάθε στοίχημά μας είναι π.χ. 2% του κεφαλαίου μας, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στοιχηματίζουμε πάντα το ίδιο ποσό;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι αν και το σταθερό ποντάρισμα προτιμάται. Μπορούμε να ορίσουμε μια κλίμακα, ανάλογα με την οποία να στοιχηματίζουμε. Ας πούμε πώς ο Χ έχει ως κεφάλαιο 1000 ευρώ. Άρα το μέγιστο ποντάρισμά του είναι 20 ευρώ. Μπορεί να ορίσει π.χ. 4 ποσά στοιχημάτων ανάλογα με το πόσο σίγουρος είναι για το στοίχημά του. Αυτά μπορεί να είναι 5/10/15/20 ευρώ ή οποιαδήποτε άλλη αναλογία. Ωστόσο ποτέ δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 20 ευρώ.

  • Γιατί να στοιχηματίζω μέχρι 2% του κεφαλαίου μου;

Γιατί δεν γνωρίζουμε εάν η μέθοδός μας (στρατηγική) μας αποφέρει κέρδος, είναι κερδοφόρα. Εάν στοιχηματίζουμε μέχρι 2%, σημαίνει ότι έχουμε 50 στοιχήματα περιθώριο για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας. Σίγουρα δεν πρόκειται να χάσουμε 50 στοιχήματα στη σειρά. Ωστόσο συγκεντρώνοντας αρκετά στοιχήματα, θα έχουμε ένα καλό δείγμα στο μέλλον για την απόδοση του συστήματός μας. Αυτό το δείγμα όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο καλύτερη ανάλυση μπορούμε να κάνουμε. Οπότε χρειαζόμαστε ένα καλό κεφάλαιο, ώστε να είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αξιολογώντας το σύστημά μας.

  • Είναι καλύτερα να στοιχηματίζουμε σταθερά το 2% του κεφαλαίου μας, ή να έχουμε κλίμακες;

Όπως είπαμε οι 2 περιπτώσεις είναι καλές, αρκεί να μην υπερβαίνουμε το 2%. Τώρα όσον αφορά για το ποια από τις δύο είναι καλύτερες, αναμφισβήτητα καλύτερη είναι τα στοιχήματα που ακολουθούν ένα είδος σκάλας στο μέγεθός τους. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την απόδοση και την πιθανότητα που έχουμε ορίσει σε ένα γεγονός, καθορίζεται και το ποσό του στοιχήματος.

  • Ποιός είναι ένας εύκολος τρόπος σκέψης κι εφαρμογής της σχέσης μεταξύ απόδοσης και πιθανότητας;

Έστω ότι έχετε ένα γεγονός που διατίθεται σε απόδοση 2.00. Εσείς πιστεύετε ότι κατά 70% (1.42) θα βγει αληθινό. Οπότε στοιχηματίζεται 10 ευρώ (1%). Έστω τώρα ότι έχετε ένα άλλο γεγονός πάλι στο 2.00, αλλά τώρα το εμπιστεύεστε κατά 60% (1.66). Θα στοιχηματίσετε 5 ευρώ. Εάν το πιστεύατε κατά 80% (1.25), θα βάζατε 15 ή και 20 ευρώ. Εάν τώρα εξετάζετε ένα γεγονός στο 4.00 και το πιστεύετε κατά 28% (3.57) τότε θα βάζατε και παλι 10 ευρώ. Εάν το υπολογίζατε στο 33% (3.03) τότε θα στοιχηματίζατε 15 ευρώ. Όπως βλέπετε δεν έχει σημασία μόνο η πιθανότητα που καθορίζετε εσείς, αλλά η σχέση αυτής της πιθανότητας με την απόδοση είναι τεράστιας σημασίας! Οπότε, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ απόδοσης και θεωρητικής πιθανότητας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το στοίχημά μας, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η απόδοση.

  • Πόσο κέρδος μπορώ να ελπίζω ότι θα έχω;

koumparas-xrimataΤο κέρδος εκφράζεται πάντοτε ως ποσοστό επί του κεφαλαίου ή ακόμα καλύτερα επί του τζίρου που κάνουμε στο ανταλλακτήριο. Εξαρτάται φυσικά από τη μέθοδο που εφαρμόζουμε και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την τάξη μεγέθους του, αν δεν έχουμε συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό δείγμα στοιχημάτων. Γενικά μιλώντας, ένα 5% επί του τζίρου είναι ένα καλό ποσοστό, ενώ για να το εκφράσουμε επί του κεφαλαίου, πρέπει να ξέρουμε πόσα στοιχήματα τοποθετούμε ανά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (είναι άσκοπο να πούμε ότι κερδίζουμε 1% κάθε μέρα επί του κεφαλαίου μας, αν δεν ξέρουμε πόσο % του κεφαλαίου μας τζογάρουμε καθημερινά κατά μέσο όρο).

  • Πώς μπορώ να υπολογίσω τον τζίρο που κάνω στο στοίχημα;

Αυτό είναι εύκολο. Αθροίζουμε όλα τα ποσά που παίζουμε back, όπως και την υποχρέωσή μας όταν παίζουμε lay (κι όχι το ποσό που κάνουμε lay). Εάν κάνουμε trading, άλλοι τον τζίρο τον μετράνε μία φορά ανά πράξη(back + lay = 2 μέρη), άλλοι ανά κύκλο πράξεων (back + lay = 1 μέρος). Ο συνολικός τζίρος των στοιχημάτων ενός αγώνα έχει αποτελέσει αφορμή για ένα σύστημα στο παρελθόν!

  • Το κέρδος ανά τζίρο είναι μικρότερο στο trading;

Κατά κύριο λόγο ναι. Στο trading μπορούμε να στοιχηματίσουμε πολλές φορές σε έναν αγώνα, με αποτέλεσμα να στοιχηματίσουμε 3,000 ευρώ για παράδειγμα και να βγούμε κερδισμένοι 50 ευρώ (1,6%), ενώ αν στοιχηματίζαμε κανονικά back πριν την έναρξη και δεν κάναμε κάτι άλλο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού για 300 παιχνίδια (από 10 ευρώ το καθένα = 3,000 ευρώ), να βγαίναμε κερδισμένοι κατά  150 ευρώ (5%).

  • Θέλω να στοιχηματίζω σε πολλά αθλήματα, είναι σωστό;

Εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Η πλειοψηφία όμως πιστεύει ότι καλά είναι να είμαστε εξειδικευμένοι σε 1 με 2 αθλήματα, ώστε να επικεντρωνόμαστε καλύτερα στις ιδιαιτερότητες των στοιχημάτων του κάθε αθλήματος. Απόλυτα λογικό και κατανοητό. Από την άλλη ωστόσο, μπορεί να έχουμε σκεφτεί μια στρατηγική για το ποδόσφαιρο, μια άλλη στρατηγική για το τέννις, μια μέθοδο trading για τις ιπποδρομίες και έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για κάποιο άλλο παιχνίδι. Εάν υπάρχει ο χρόνος, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε όλα τα παραπάνω; Φυσικά, εξυπακούεται ότι πρώτο μέλημά μας είναι να επαληθεύσουμε ότι μία στρατηγική αποφέρει κέρδος, πριν μεταπηδήσουμε σε άλλη. Επιπλέον άμεση προϋπόθεση είναι να ακολουθούμε πιστά τον κάθε τρόπο παιχνιδιού και να λειτουργούμε σαν… ρομπότ.

  • Είναι αλήθεια οτι υπάρχουν στρατηγικές που «δουλεύουν μόνες τους»;

anemelos-laptopΝαι, είναι αλήθεια. Το 95% της δυσκολίας μιας στρατηγικής είναι η επινόησή της και ο σχεδιασμός της. Η εφαρμογή της στρατηγικής είναι συνήθως το ευκολότερο μέρος. Οι περισσότερες μέθοδοι είναι κάποια φύλλα στο excel, κάποιες μακροεντολές ή κάποιοι αυτοματισμοί σε λογισμικά (software/πλατφόρμες) για betfair. Αφού δηλαδή γίνει η μελέτη, καθοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τα στοιχήματα και εξεταστεί ότι η στρατηγική θα ήταν κερδοφόρα στο παρελθόν (backtesting), τότε το μόνο που μένει είναι η καθημερινή ανανέωση της με τα καινούρια δεδομένα και η υποβολή των στοιχημάτων σύμφωνα με το τι υπαγορεύει η μέθοδος. Ο ανθρώπινος παράγοντας σχεδόν εξαλείφεται για ελαχιστοποίηση των λαθών.

  • Μιλάς για τα γνωστά bots; Ο απλός παίχτης δεν μπορεί να κερδίσει;

Φυσικά και μπορεί! Και δεν χρειάζεται καν ιδιαίτερες γνώσεις για να το πετύχει. Όμως ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Όχι, δεν μιλάω για τα bots. Τα bots είναι συνήθως ρουτίνες (ακολουθίες εντολών) που έχουν προγραμματισθεί από τους παίκτες ώστε να τοποθετούνται τα στοιχήματα μόνα τους. Με άλλα λόγια, αντί να κάθονται 24 ώρες κάθε μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή και να βάζουν τα στοιχήματα που τους υπαγορεύει η μέθοδός τους, αφήνουν τον υπολογιστή να τα τοποθετεί μόνος του σύμφωνα ΠΑΝΤΑ με τη στρατηγική τους. Έτσι κερδίζουν χρόνο, ελευθερία κινήσεων και μείωση των λαθών, αν και δεν είναι σπάνιο να έχει γίνει ένας λάθος προγραμματισμός του bot και λογαριασμοί πολλών χιλιάδων ευρώ να εξανεμιστούν μέσα σε λίγα λεπτά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα bots είναι τόσο καλά όσο οι άνθρωποι που τα προγραμμάτισαν και όσο καλή είναι η στρατηγική τους.

Ο παίκτης τώρα που δεν ασχολείται τόσο ενταντικά με το στοίχημα και παίζει είτε περιστασιακά, είτε καθημερινά αλλά κυρίως για ψυχαγωγία, αναμφισβήτητα μπορεί να βγει κερδισμένος. Το παιχνίδι του όμως δεν χαρακτηρίζεται συνήθως από πειθαρχία, καλή προετοιμασία και θα έλεγα ότι στοιχηματίζει κάπως άναρχα και χωρίς κάποιο πλάνο. Εάν βάλει κάποιους όρους στο παιχνίδι του και σκεφτεί τον τρόπο δράσης του αφομοιώνοντας όλη αυτή τη γνώση που διαδίδεται ελεύθερα μέσα στο διαδίκτυο (και είναι πάρα πολλή γνώση!), τότε οι πιθανότητες να βγάλει κέρδος από αυτό το χόμπυ του είναι πολύ περισσότερες. Διαφορετικά υπάρχουν πολλές δικαιολογίες όταν χάνουμε στο στοίχημα και τότε θα πρέπει να σταματήσουμε το στοίχημα!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.