Η μελέτη για το στοίχημα δεν είναι ανάγκη να είναι περίπλοκη. Πολλοί χάνονται σε δύσκολες έννοιες μαθηματικών και στατιστικής ανάλυσης και καταλήγουν να αποφεύγουν δυσνόητα κείμενα, προτιμώντας τα έτοιμα προγνωστικά και τα άχαστα συστήματα που υπόσχονται πλήθος ανθρώπων, ιδιαίτερα online. Παρακάτω λοιπόν περιλαμβάνονται τα 4 πιο απλά και βασικά γνωρίσματα του στοιχήματος που χρειάζεται κανείς να γνωρίζει, προκειμένου να έχει τα στοιχειώδη εφόδια για να έχει τύχη στο στοίχημα. Διότι άλλωστε, η τύχη παίζει μικρό ρόλο στην επιτυχία στο στοίχημα.

Απόδοση με Αξία – Value betting

mathimatika

Όταν λέμε ότι η απόδοση ενός στοιχήματος έχει αξία – έχει value – εννοούμε πως η απόδοση είναι πιο μεγάλη από ό,τι θα έπρεπε στη θεωρία. Το πιο απλό παράδειγμα έχει να κάνει με ένα γεγονός που προσφέρεται με απόδοση 2.00. Εάν αυτή η απόδοση σας φαίνεται μεγάλη και γενναιόδωρη, αυτομάτως υποθέτετε πως έχει αξία. Ας πούμε ότι παίζει η Real Madrid με μια τυχαία ομάδα της Ελληνικής Football League (Β’ Εθνική) και οι εταιρίες στοιχήματος προσφέρουν τον άσο με απόδοση 2.00. Δε θα σας φαινόταν ιδιαίτερα υψηλή η απόδοση; Στο στοίχημα τις περισσότερες φορές ό,τι λάμπει, είναι χρυσός, οπότε δεν έχετε παρά να ποντάρετε υπέρ της Real.

Στην ουσία εκείνη τη στιγμή ασυνείδητα θεωρείτε πως η Real Madrid έχει μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα, π.χ. 60%. Εφόσον τα στοιχήματά σας ακολουθούν τη λογική της value απόδοσης, μακροχρόνια αποκλείεται να βγείτε χαμένοι. Εάν όμως ποντάρετε διαρκώς σε αποδόσεις που δεν έχουν αξία (π.χ. στοίχημα σε απόδοση 2.00 όταν το γεγονός επαληθεύεται κατά 40%), το σίγουρο είναι ότι δε θα έχετε τύχη στο στοίχημα.

Σταθερό ποντάρισμα

avakas

Αποφύγετε να εφαρμόσετε κάποια από τις 6 κακές ιδέες για ποντάρισμα. Εφόσον βρίσκετε αποδόσεις που έχουν value, δεν χρειάζεται να μπερδεύεστε με δύσκολα συστήματα πονταρίσματος, όπως ίσως μοιάζει το κριτήριο Kelly για κάποιους. Διατηρώντας σταθερό το ποντάρισμα σε οποιοδήποτε στοίχημα ανεξαρτήτου αθλήματος, θα είστε σε θέση αργότερα να αξιολογήσετε το σύστημά σας αντικειμενικά, όταν πλέον η στατιστική δε θα φαίνεται… βουνό.

Διαχείριση κεφαλαίου

Πολλοί λένε πως η διαχείριση κεφαλαίου είναι το Α και το Ω για να έχετε τύχη στο στοίχημα. Αναμφισβήτητα παίζει τεράστιο ρόλο, αφού είναι λάθος να ποντάρουμε 10πλάσια χρήματα, επειδή τελευταία σταθήκαμε άτυχοι. Ακολουθώντας όμως σταθερό ποντάρισμα στα στοιχήματά μας, θα αποφύγουμε τέτοια καταστροφικά λάθη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απομονώσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό κεφαλαίου και να το χωρίσουμε σε 100 ίσα μέρη, ποντάροντας πάντα το ίδιο ποσό σε οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνουμε, είτε είναι στοίχημα ποδοσφαίρου, τένις ή μπάσκετ, είτε μιλάμε για μονό αποδεκτό ή παρολί στοίχημα. Εάν λοιπόν έχετε στη διάθεσή σας 500 ευρώ με τα οποία θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στο στοίχημα τους επόμενους 6 μήνες, δεν έχετε παρά να στοιχηματίζετε 5 ευρώ την κάθε επιλογή σας. Θα δυσκολευτείτε αρκετά να χάσετε το κεφάλαιό σας, πριν ανακαλύψετε εάν τελικά δεν μπορείτε να κερδίσετε.

Προσέξτε όμως: Εάν στοιχηματίζετε σε αποδόσεις χωρίς value, στο τέλος σίγουρα θα βγείτε χαμένοι ακόμα κι αν οι αποδόσεις είναι… 1.10, αν και η διακύμανση θα είναι σχετικά ομαλή. Από την άλλη ποντάροντας σε αποδόσεις του 10.0 όταν θεωρητικά θα έπρεπε να είναι 8.0, σημαίνει πως θα κερδίζετε από 10 μονάδες κάθε 8 στοιχήματα, οπότε μακροχρόνια θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι. Το θέμα είναι όμως ότι η διακύμανση που θα δεχτεί το κεφάλαιό σας, ενδέχεται να επηρεάσει τη ψυχολογία σας και να οδηγηθείτε σε λάθη, όπως το να μη στοιχηματίζετε πλέον σε value αποδόσεις, ή να μεγαλώσετε το ποντάρισμά σας.

Διακύμανση κεφαλαίου

avakas-paiktis

Μπου! Δεν υπάρχει λόγος να τρομάζετε με τη λέξη «διακύμανση», αν και πρόκειται για όρο της στατιστικής. Μόλις είπαμε ότι ποντάροντας το 1% του κεφαλαίου σας (αυτό κάνετε στην πραγματικότητα όταν χωρίζετε το κεφάλαιο σε 100 ίσα μέρη), δε θα είναι εύκολο να χάσετε το κεφάλαιό σας.

Παρόλα αυτά οι επιλογές που θα κάνετε θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο… σκαμπανέβασμα του κεφαλαίου σας. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν καταφέρετε και ποντάρετε σε αποδόσεις που έχουν αξία, εάν συνεχώς ρισκάρετε σε μεγάλες αποδόσεις (>10) η πιθανότητα να βγείτε χαμένος είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την περίπτωση να ποντάρετε σε αποδόσεις του 2.00. Με άλλα λόγια η διακύμανση του κεφαλαίου θα είναι σημαντικά μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι αποδόσεις στις οποίες στοιχηματίζετε.

Ήταν τόσο δύσκολα τα παραπάνω βασικά βήματα για να έχετε τύχη στο στοίχημα; Δε νομίζω. Ήταν πάνω κάτω κάποια από τα 8 βήματα για να στοιχηματίζετε σωστά. Εφόσον εφαρμοστούν τα παραπάνω, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα, ούτε να ψάχνεται για στημένους αγώνες. Από εκεί κι έπειτα για περισσότερη μελέτη θα πρότεινα τη διαχείριση κεφαλαίου όπως αυτή περιγράφεται στο trading στοιχήματος, την ελαχιστοποίηση της διακύμανσης του κεφαλαίου και το στοίχημα ως επιχείρηση.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.