blogging-tzogosΑν σας έλεγα ότι είμαι ο χειρότερος παίκτης στοιχήματος, θα διαβάζατε τις προβλέψεις ή θα ακολουθούσατε τα προγνωστικά μου; Μάλλον θα γελούσατε. Αν από την άλλη ισχυριζόμουν ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης στο στοίχημα, δε θα χαμογελούσατε πονηρά παραμονεύοντας για το οποιοδήποτε σφάλμα μου προκειμένου να με διασύρετε στις δημόσιες συζητήσεις; Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι στο στοίχημα ούτε ο καλύτερος παίκτης είμαι, ούτε ο χειρότερος (ελπίζω). Είμαι ένας παίκτης σας όλους που απλά τυχαίνει να μοιράζομαι τις σκέψεις μου. Το να γράφει όμως κανείς για το στοίχημα θεωρώ πως είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα είδη blogging.

Το blogging είναι μία μόδα που ξεκίνησε εδώ και 10 χρόνια θα έλεγα με την ραγδαία αύξηση του ίντερνετ. Ο καθένας μας μπορεί δωρεάν (blogspot) ή κάπως πιο σοβαρά (προσωπικές ιστοσελίδες) να γράφει τις καθημερινές του εμπειρίες και να ανταλλάσσει απόψεις με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του. Εάν έχουμε χόμπι τη φωτογραφία για παράδειγμα, μπορούμε να δείχνουμε τις φωτογραφίες μας και να αναλύουμε πώς/γιατί τραβήξαμε την κάθε φωτογραφία, τι μηχανή ή φακό χρησιμοποιήσαμε και άλλα σχετικά με τη φωτογραφία. Άλλοι κάνουν blogging για την κηπουρική, άλλοι για το σινεμά και τις ταινίες, άλλοι παρακολουθούν τα νέα της τεχνολογίας και γράφουν τη γνώμη τους για το καινούριο προϊόν της αγαπημένης τους εταιρίας και άλλοι μοιράζονται τεχνικές για το ψάρεμα.

Προσωπικά επέλεξα να κάνω blogging για το στοίχημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το Στοίχημα Online αποτέλεσε το πρώτο μου blog στα Ελληνικά και πολύ πιθανόν το τελευταίο.

Τα αρνητικά και οι δυσκολίες όταν κάνεις blogging για το στοίχημα

Το να γράφει κανείς για το στοίχημα και γενικά για τον τζόγο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που στην πορεία του blogging, μπορεί να αποθαρρύνουν τον επίδοξο blogger του στοιχήματος. Ας δούμε γιατί.

  • Πρέπει να αποδείξεις ότι κερδίζεις στο στοίχημα! Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι αναγνώστες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται εάν αυτός που γράφει πίσω από τον υπολογιστή είναι ένας κερδισμένος παίκτης ή απλά γράφει… για να γράφει! Αν θέλει να δώσει προγνωστικά, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις περί δημοσίευσης αποτελεσμάτων σε μορφή «ταμείου». Αν δημοσιεύσει κάποιο σύστημα που του κατέβηκε στο κεφάλι, θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις περί αποδοτικότητας και κερδοφορίας. Καλώς ή κακώς είναι δύσκολο να μοιραστεί κανείς μια ιδέα, χωρίς να πρέπει να αποδείξει πως όντως είναι κερδισμένος στο στοίχημα.
  • Όσο καλά κι αν γράφεις, οι επισκέπτες θα σε αμφισβητήσουν. Ωραία αυτά που γράφουμε, αλλά η ουσία ποια είναι; Δεν είναι το κέρδος; Κι εσύ τώρα κερδίζεις; Τι να το κάνω το κείμενο των 1,000 λέξεων εάν δε μου λες καθαρά και ξάστερα πώς να κερδίσω στο στοίχημα! Πού ξέρω κιόλας ότι οι εικόνες που δημοσιεύεις δεν είναι επεξεργασμένες; Άσε που δημοσιεύεις μόνο κερδισμένα στοιχήματα, ποτέ χαμένα! Και τώρα νομίζεις ότι βοήθησες τους παίκτες; Και περνιέσαι για «πετυχημένος»; Καλά, από λόγια…
  • Η δημοτικότητα δεν είναι πάντα καλή. Σε αντίθεση με τα άλλα είδη blogging, η δημοτικότητα που μπορεί να αποκτήσει ένας blogger που ασχολείται με τον τζόγο, ενδεχομένως να τον βάλει σε περιπέτειες. Περίεργες ερωτήσεις είναι πιθανόν να ανακύψουν, ανησυχητικά emails να βρεθούν στην αλληλογραφία, όχι και τόσο κολακευτικά μηνύματα να κάνουν την εμφάνισή τους σε δημοφιλή forum.
  • Δεν έχει τόσο σημασία η ποιότητα των κειμένων, όσο η επιτυχία των προγνωστικών/συστημάτων. Ακόμα και το πιο παιδαριώδες κείμενο να γράψει κανείς, εάν πρόβλεψε μια μεγάλη έκπληξη είναι πολύ πιθανό να ακουστεί το όνομά του στην άλλη γωνιά της Ελλάδας. Αντιθέτως ένα καλογραμμένο άρθρο μπορεί να ξεχαστεί γρήγορα, αν δεν προσφέρει αυτό που αναζητούν οι παίκτες στο στοίχημα.
  • Το θέμα είναι συχνά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ποιος είναι καλύτερος από τον άλλον. Αν τα προγνωστικά του blogger αποτύχουν τελευταία, θα χαθεί η αξιοπιστία του. Την ίδια στιγμή κάποιου άλλου τα επιτυχημένα προγνωστικά θα τον ξεχωρίσουν ως καλύτερο του πρώτου. Δεν μπορείς να κουβεντιάσεις για κάποιο θέμα του στοιχήματος, χωρίς να είσαι έτοιμος να δεχθείς αυστηρή κριτική από το πλήθος των ειδικών που κατακλύζουν το διαδίκτυο. Πρέπει όλα να τα γράψεις σωστά, να μην παραλείψεις τίποτα, οι αναγνώστες θα σταθούν στην παραμικρή λεπτομέρεια που αμέλησες να αναφέρεις. Ακόμα κι αν τα γράψεις όμως σωστά, έρχεται η αμφισβήτηση που είπαμε νωρίτερα.

Γενικά το στοίχημα και η επιτυχία σε αυτό γεννάει πολλή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παικτών και ειδικά μεταξύ αυτών που γράφουν για αυτό. Λίγες φορές θα προκύψει μια χρήσιμη και φιλική συζήτηση μεταξύ των παικτών. Αν είχα blog για το ψάρεμα και χρησιμοποιούσα λάθος δόλωμα, οι σχολιαστές του κειμένου θα με διόρθωναν ευγενικά και θα με κατεύθυναν προς τη σωστή επιλογή. Αν τώρα γράψω πως επειδή η απόδοση του στοιχήματος πέφτει, είναι πιθανόν να κερδίσει η συγκεκριμένη ομάδα και δεν το κάνει, ή αν δώσω 5 σερί χαμένα προγνωστικά, καλά θα κάνω να κρυφτώ για λίγες μέρες! Αυτό δε σημαίνει εντούτοις πως δεν υπάρχουν και θετικά στοιχεία για να ασχοληθεί κανείς με το blogging για το στοίχημα. Εγώ ακόμα τα ψάχνω

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.