Θα μπορούμε να στοιχηματίζουν οι Έλληνες παίκτες στην αγαπημένη τους εταιρία στοιχημάτων στο διαδίκτυο από το Δεκέμβρη; Τρία είναι τα σενάρια για το διαδικτυακό στοίχημα όπως προβλέπεται από το νόμο περί ιντερνετικού τζόγου: Είτε ο νόμος θα παραμείνει ανεφάρμοστος και θα συνεχίσει η κατάσταση των τελευταίων χρόνων, είτε η εταιρία στοιχημάτων θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες κι αποδόσεις στους Έλληνες παίκτες, είτε θα αποκτήσει άδεια λειτουργίας εντός Ελληνικής επικράτειας και θα αφαιρείται 10% φόρος από τα κέρδη των παικτών.

Τι λένε οι εταιρίες στοιχημάτων;

Έχοντας μιλήσει off-the-record με εκπροσώπους 3 μεγάλων εταιριών στοιχήματος ή πόκερ, υπάρχει ανησυχία από πλευράς τους.

  • «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή πιο δύσκολη για όλους, τόσο για εταιρίες όσο και για παίκτες».
  • «Περιμένουμε από τους δικηγόρους μας να μας ενημερώσουν ακριβώς τι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
  • «Πότε αποχωρήσαμε από κάποια χώρα, για να φύγουμε από την Ελλάδα; Εδώ η Αμερική ολόκληρο Υπουργείο Οικονομικών επιστράτευσε».

diadiktyako-stoixima-betfairΣτο μεταξύ το infobeto έκανε γνωστό πως η bet365 σταματάει την προώθηση/διαφήμιση στην Ελλάδα, ώστε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της ΕΕΕΠ. Σε άλλες ανεπίσημες πληροφορίες, το ανταλλακτήριο στοιχημάτων φαίνεται να ενδιαφέρεται να αποκτήσει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, αλλά η ΕΕΕΠ δεν έχει διάθεση να δώσει νέες άδειες. Εδώ αξίζει να διαβάσει κανείς τι συμβαίνει στην Κύπρο σχετικά με τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων και τις αντίστοιχες… ρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Πόσο κοστίζει ο συντελεστής φόρου 10%;

Πρόκειται για το φόρο 10% από το πρώτο ευρώ των κερδών του παίκτη που θα εφαρμοστεί και στα στοιχήματα του ΟΠΑΠ. Ο φόρος φυσικά επιβάλλεται μόνο όταν κερδίζει ο παίκτης, μειώνοντας αισθητά τις πραγματικές αποδόσεις των στοιχημάτων. Πόσο επηρεάζει την κερδοφορία ενός συστήματος ο φόρος αυτός;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα σύστημα στοιχήματος που σας αποφέρει 5% κέρδη. Αυτό το απλό σύστημα προβλέπει κατά 52.5% σωστά στοιχήματα με απόδοση 2.00. Έτσι 525 στοιχήματα σταθερού πονταρίσματος θα κερδίσουν μια μονάδα, και 475 θα χάσουν από μία. Τελικό κέρδος 50 μονάδες στις 1,000 μονάδες τζίρου. Όλα αυτά πριν το φόρο 10%.

foros-xrimataΕφόσον επιβληθεί ο συντελεστής φόρου από το πρώτο ευρώ, τα 525 στοιχήματα πλέον θα αποφέρουν κέρδη 472.5 μονάδες, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί όλο το κέρδος του συστήματος!

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όσο μεγαλύτερες αποδόσεις κυνηγάτε! Για παράδειγμα, σύστημα με ποσοστό επιτυχίας 21% και με μέση απόδοση στοιχήματος 5.00 θα βρεθεί στο μείον 3% από συν 5%! Πώς; Τα 210 στοιχήματα που κέρδιζαν 840 μονάδες, τώρα κερδίζουν 756! Αν αφαιρεθούν τα χαμένα 790 στοιχήματα, ο παίκτης χάνει 34 μονάδες μετά από 1,000 στοιχήματα, ενώ κέρδιζε 50! Με άλλα λόγια, κυνηγώντας τις εκπλήξεις και τις… μπόμπες δε θα είναι πλέον συμφέρουσα επένδυση!

Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για το διαδικτυακό στοίχημα

Κανένα από τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου. Το πρώτο έχει να κάνει με μια ημιπαράνομη κατάσταση, αποτέλεσμα της ελλιπής νομοθεσίας γύρω από τον τζόγο. Αργά ή γρήγορα θα άλλαζε η κατάσταση αυτή, αν κι έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που άκουσα για πρώτη φορά ότι «ανοίγει η αγορά του στοιχήματος», «τελειώνει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ». Το δεύτερο σενάριο διώχνει τις εταιρίες, με αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα για το κράτος μέσω των απολεσθέντων φόρων και να οδηγηθούν οι παίκτες σε ακόμα πιο… παράνομες καταστάσεις. Το τρίτο σενάριο αν και είναι το επιθυμητό για το κράτος λόγω θεωρητικά μέγιστης φοροείσπραξης, στην ουσία θα μειώσει αισθητά τον τζίρο των στοιχημάτων, αφού πλέον οι παίκτες θα χάνουν πιο γρήγορα τα χρήματά τους και θα σταματήσουν πολύ πιο γρήγορα. Όπως αποδείξαμε, θα πρέπει κανείς να έχει ήδη 10% πλεονέκτημα για να τον συμφέρει να εξακολουθήσει να κερδίζει στο στοίχημα υπό το νέο καθεστώς.

diadiktyako-stoixima-laptop

Το καλύτερο σενάριο πιστεύω είναι η κατάργηση του φόρου επί των κερδών των παικτών και η σχετική μείωση της φορολόγησης των εταιριών στοιχημάτων από το 30% επί των μεικτών κερδών που έχει προταθεί, ώστε να ενδιαφερθούν περισσότερες εταιρίες και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, που θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες για τον παίκτη. Σε αυτές φυσικά εντάσσω και τον ΟΠΑΠ. Δε γίνεται άλλωστε να υπάρχει άλλο φορολογικό καθεστώς μεταξύ των εταιριών στοιχημάτων του διαδικτύου και του ΟΠΑΠ, ειδικά όταν επίκειται η πώληση του ΟΠΑΠ. Υποτίθεται ότι τα πρακτορεία και οι εταιρίες στοιχημάτων προσφέρουν ψυχαγωγία και διασκέδαση στους παίκτες που θέλουν να τζογάρουν. Όταν φορολογείς τον πελάτη 10% σε κάθε του επιτυχία, θα σταματήσει να διασκεδάζει μάλλον γρήγορα. Κι αν συνεχίσει, ούτως ή άλλως θα του τελειώσουν τα χρήματα, οπότε πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγουμε.

eyxaristimenoi-anthropoiΟ σκοπός είναι να είναι όλοι ευχαριστημένοι: Και ο πελάτης, και η εταιρία που κερδίζει από την υπηρεσία που προσφέρει, και το κράτος που ψάχνει έσοδα. Υπάρχει κάπου η χρυσή τομή. Δεν είναι ανάγκη όμως επειδή 10 χρόνια υπήρχε αναβλητικότητα στη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος, ξαφνικά να θέλει το κράτος να πάρει πίσω τα χαμένα και με τόκο! Γιατί πολύ απλά θα πάρει λιγότερα από ό,τι προβλέπει.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.