belgioΗ Ελλάδα μοιάζει να ακολουθεί το παράδειγμα του Βελγίου σχετικά με τη νομοθεσία του διαδικτυακού τζόγου, όπου 50 και πλέον εταιρίες στοιχημάτων έχουν μπει στην περιβόητη black list. Δημοφιλείς bookmakers αρνούνται να αποκτήσουν τις άδειες στο Βέλγιο, όπως το Titan Poker, William Hill, Gamebookers, 888, Bet-At-Home, Betsson, Stan James, betfair και Bwin. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες συνελήφθη ένας από τους CEO της bwin.party από τη Βέλγικη αστυνομία, όταν συμμετείχε σε συνέδριο εντός Βελγίου για να επιστρέψει στην Αγγλία, αφού έδωσε εξηγήσεις. Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή της Playtech ως μέλος κοινοπραξίας για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς συμμετέχει και στο RGA (Remote Gambling Association), το οποίο εξέδωσε χθες δελτίο τύπου διαμαρτυρόμενο για τις εξελίξεις που δρομολογούνται για το διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα.

Διαδικτυακός τζόγος και black list στο Βέλγιο

Black-listΗ ρύθμιση του διαδικτυακού τζόγου στο Βέλγιο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2012. Η φορολόγηση κατά 11% των ακαθάριστων εσόδων των εταιριών είναι από τις χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής ζώνης σε μια αγορά που εκτιμάται στα €140εκ, αυτό όμως δεν απέτρεψε εταιρίες όπως την Bwin να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, μαζί με αρκετές ακόμα. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η Stanleybet, η οποία μαζί με 2 ακόμα κατηγόρησαν τη Βελγική κυβέρνηση όταν εκείνη έδωσε άδεια διοργάνωσης στοιχημάτων στην κρατική εταιρία διοργάνωσης λοταριών. Ο λόγος ήταν ότι είχαν ΗΔΗ δοθεί οι 34 προβλεπόμενες άδειες για offline στοιχήματα, παρόλα αυτά η άδεια δόθηκε στην Lotterie Nationale του Βελγίου, παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία έκδοσης των αδειών. Η Stanleybet ισχυρίζεται πως η ρυθμιστική αρχή μεροληπτεί, καθώς το μεγάλης έκτασης μονοπώλιο στις εγχώριες λοταρίες που κατέχει η κρατική εταιρία, θα της δώσει μεγάλο πλεονέκτημα κατά την είσοδό της στην αγορά του στοιχήματος.

bwin-ceoΣτο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος της Bwin, Norbert Teufelberger, που ρωτήθηκε από τις αρχές για τη νομιμότητα της λειτουργίας της εταιρίας του εντός Βελγίου, ανέφερε πως το γεγονός ότι περιλαμβάνεται η Bwin/Partypoker στην black list του Βελγίου, κοστίζει στην εταιρία €700,000 το μήνα. Ο αποκλεισμός των εταιριών από του παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο (ISPs) και η αναφορά τους στην black list δεν έχουν σταθεί ωστόσο εμπόδιο για τους Βέλγους παίκτες. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως το πρόστιμο για τον παίκτη που θα «πιαστεί να στοιχηματίζει σε μη αδειοδοτημένη ιστοσελίδα τζόγου» ανέρχεται στα €25,000. Το πρόστιμο είναι τόσο μεγάλο καθώς «είναι ευρέως γνωστό ότι ο αποκλεισμός των ISPs και οι black lists μπορούν εύκολα να παρακαμφτούν» (πηγή)! Προσωπικά δεν ξέρω πόσο δύσκολο τελικά είναι να… «πιαστεί» κάποιος να παίζει σε τέτοιες ιστοσελίδες. Πάντως το μέγεθος του προστίμου αποτελεί δείγμα για εμένα πως οι Βελγικές αρχές αναγνωρίζουν την αδυναμία να ελέγξουν την αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, προσπαθώντας να φοβίσουν τον κόσμο να επισκεφτεί τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Ο ρόλος της Playtech και η πώληση του ΟΠΑΠ

Κυκλοφόρησε χθες δελτίο Τύπου της RGA, στο οποίο διαμαρτύρεται για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων στις εταιρίες στοιχημάτων του διαδικτύου που δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Ελλάδα. Η RGA, μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων η bet365, betfair, Bwin, Ladbrokes, Paddy Power, SportingBet, Stanleybet, Stan James, unibet καιWilliam Hill, αναφέρει πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν τα παραπάνω, αφού η διαδικασία της επίσημης αδειοδότησης των εταιριών δεν έχει καν ξεκινήσει. Ωστόσο κάποια από τα μέλη της RGA έχουν ήδη αποκτήσει μία από τις 24 προσωρινές άδειες λειτουργίας διαδικτυακού στοιχήματος μεταβατικής περιόδου, όπως η Paddy Power και η SportingBet!

playtech-logo

Μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξη της Playtech στην RGA, αφού η Playtech συμμετέχει (41%) σε κοινοπραξία για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ! Επιπλέον η Playtech παρέχει τεχνολογική υποστήριξη σε εταιρίες στοιχημάτων που φυσιολογικά θα αντιταχθούν στη ρύθμιση της ΕΕΕΠ, όπως είναι η William Hill! Εάν αποφασίσουν αυτές οι εταιρίες να αγνοήσουν τη μελλοντική Ελληνική black list, θα αποφύγει την κριτική ή/και πιθανές νομικές κυρώσεις; Στο παρελθόν βέβαια έχει ισχυριστεί σε ανάλογες περιπτώσεις (Κίνα, Μαλαισία, Γερμανία) πως «οι πελάτες μας παρανομούν, όχι εμείς». Το λογότυπο της Playtech συμπεριλαμβάνεται και σε ιστοσελίδες διαφόρων εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος και πόκερ.

20 μέρες απομένουν μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο της ΕΕΕΠ προς τις παράνομες εταιρίες στοιχημάτων. Είναι σίγουρο πως θα δρομολογηθούν πολλές εξελίξεις μέχρι τότε. Ας κρατήσουμε στάση αναμονής κι ας είμαστε υπομονετικοί αποφεύγοντας τον πανικό που διακρίνω στα μηνύματα που λαμβάνω. Έτσι κι αλλιώς οι εταιρίες εγγυώνται την ασφάλεια των χρημάτων στους λογαριασμούς. Τώρα πόσες θα αντέξουν ένα ενδεχόμενο Ελληνικό… bookmaker run (α λα bank run), είναι ένα θέμα!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.