elliniko-xrimatistirioΗ μαγική σφαίρα μου προβλέπει πως ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού χρηματιστηρίου δεν πρόκειται ούτε καν να αγγίξει τις 1,000 μονάδες… αύριο! Με σημερινό κλείσιμο στις 829 μονάδες, η πρόβλεψή μου με άλλα λόγια λέει πως αποκλείεται αύριο να σημειωθεί άνοδος μεγαλύτερη από 20.6%! Απογοητευτήκατε από την πρόβλεψή μου; Δυστυχώς τέτοιοι τίτλοι άρθρων προσελκύουν αναγνώστες στα κείμενα! Αν διάλεγα τίτλο «Τεχνική Ανάλυση γραφήματος του Γενικού Δείκτη από το 2006 μέχρι σήμερα», μάλλον θα ακουγόταν πολύ… τεχνικό άρθρο και πολλοί θα το προσπερνούσαν. Μιας λοιπόν και φτάσατε να διαβάζετε μέχρι εδώ, ρίξτε μια ματιά στο γράφημα εξαμήνου του Γενικού Δείκτη.

genikos-deiktis-xrimatistirio-grafima-6mino

Ωραία άνοδος, συμφωνείτε; Εδώ και 5 μήνες οι μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχώς κερδίζουν έδαφος. Φταίει ότι προς το παρόν μοιάζει να κερδίζουμε το στοίχημα της χρεωκοπίας; Φταίει ότι ήδη έχει αποφασιστεί η τύχη της χώρας μας και το χρηματιστήριο αντιδρά; Φταίει ότι ξένοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές Ελληνικών εταιριών φτηνά; Πάντως όποιος δει το παραπάνω γράφημα δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την άνοδο του ΧΑΑ, έτσι; Από την παραπάνω εικόνα ας κρατήσουμε τις 900 μονάδες που αποτέλεσε επίπεδο αντίστασης ενώ αποτελεί και στρόγγυλο νούμερο (συνήθως σημαντικά επίπεδα στήριξης κι αντίστασης συνδυάζονται με στρόγγυλα νούμερα). Επιπλέον ας κρατήσουμε και τις 850 μονάδες που ήταν η προηγούμενη αντίσταση. Εάν ο Γενικός Δείκτης συναντήσει εκ νέου αντίσταση στις 850 μονάδες τις επόμενες μέρες, θα ολοκληρώσει ένα σχεδιασμό που ονομάζεται στην τεχνική ανάλυση Head & Shoulders και οδηγεί σε μελλοντική πτωτική τάση, εφόσον διασπαστεί το επίπεδο στήριξης που λέγεται «neckline». Μάλιστα η neckline είναι καθοδική στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ας δούμε τώρα λίγο περισσότερα δεδομένα στο γράφημα έτους του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ.

genikos-deiktis-xrimatistirio-grafima-etos

Μόλις τώρα μιλούσαμε για το επίπεδο αντίστασης των 850 μονάδων, το οποίο βλέπουμε ότι συμπίπτει ακριβώς με το επίπεδο αντίστασης του Μαρτίου! Μπορεί τελικά οι 900 μονάδες να ήταν ένα παρορμητικό υψηλό, ως αποτέλεσμα της ευφορίας των αγορών;

Παρατηρήστε επίσης την πράσινη ανοδική γραμμή τάσης. Ξεκάθαρα το Ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, σωστά; Προσέξτε και τις ενδιάμεσες πιο απότομες ανοδικές γραμμές τάσης που διακόπηκαν. Η άνοδος ξεκίνησε στις 500 μονάδες απότομα, στη συνέχεια επιβράδυνε, κατόπιν ξαναεπιτάχυνε προς τις 900 μονάδες και τελικά επέστρεψε στην αρχική της… ταχύτητα. Θα επαναληφθεί η ιστορία;

Κλείνουμε με το τελευταίο γράφημα που δεν είναι άλλο από το 10ετές γράφημα του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου.

genikos-deiktis-xrimatistirio-grafima-10etes

Πού είναι η άνοδος που κουβεντιάζαμε στις παραπάνω γραμμές; Αν τη συγκρίνει κανείς με την άνοδο μεταξύ 2003-2006 θα έβαζε τα γέλια! Εδώ λοιπόν ξεχωρίζουν 4 καθοδικές γραμμές τάσης! Κι όμως, παρόλο τον ενθουσιασμό της «εκτίναξης του χρηματιστηρίου» και της «εντυπωσιακής ανόδου», προς το παρόν το ΧΑΑ οδηγείται από την κίτρινη πτωτική γραμμή τάσης!

Πράγματι όμως η κίτρινη γραμμή είναι η πιο… αργή πτωτική τάση από τις 4 που απεικονίζονται. Αρχικά λοιπόν, το 2008 ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε από τις 5,400 μονάδες στις 1,500 οπότε και διακόπηκε η πολύ γρήγορη μπλε γραμμή τάσης. Ακολούθησε η πιο αργή πράσινη πτωτική τάση, η οποία κι αυτή με τη σειρά της διακόπηκε για να δώσει τη θέση της στην κόκκινη γραμμή. Με εμφανή τα σημάδια επιβράδυνσης της πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να πέφτει μέχρι τις 500 μονάδες (όπου ξαναγόρασαν, όσοι είχαν ήδη… αγοράσει!), οπότε και αναπτύχθηκε η άνοδος που περιγράψαμε στα δύο πρώτα γραφήματα. Όμως η κίτρινη γραμμή αποδεικνύει πως μέχρι στιγμής κι εφόσον δε διακοπεί η ίδια, το Ελληνικό χρηματιστήριο οδεύει προς τα κάτω. Με άλλα λόγια η άνοδος του χρηματιστηρίου των τελευταίων 5 μηνών αποτελεί «διόρθωση» της πτώσης που συμβαίνει από τις αρχές του 2010!

Ποιο είναι το τρίτο σημείο που επαληθεύει την κίτρινη πτωτική γραμμή τάσης; Μα φυσικά η κορυφή των 900 μονάδων! Μήπως τελικά δεν συνάντησε τυχαία αντίσταση σε εκείνο το επίπεδο η άνοδος του ΧΑΑ; Μήπως επιπλέον ο σχεδιασμός Head & Shoulders εφόσον ολοκληρωθεί θα προσθέσει ένα ακόμα σημάδι μελλοντικής πτώσης του χρηματιστηρίου;

Τι θα κάνει λοιπόν το χρηματιστήριο, θα ανέβει ή θα πέσει; Απλά είναι τα πράγματα: Εάν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 900 μονάδες, πιθανότατα τερματίζεται η πολυετής πτώση του ΧΑΑ. Εάν όμως ακυρωθεί η πρόσκαιρη ανοδική γραμμή τάσης και δούμε ξανά τιμές κάτω από 750 μονάδες, απλά θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η καθοδική τάση. Καμία έκπληξη. Άλλωστε το να «γυρίσει» μια τόσο έντονη τάση, δεν είναι δυνατόν να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτό το λόγο άλλωστε δεν προβλέπω να φτάνει τις 1,000 μονάδες το χρηματιστήριο… αύριο!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.