Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν εμπιστεύονται την τεχνική ανάλυση των γραφημάτων. Ακόμα και τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης – βασικές έννοιες της τεχνικής ανάλυσης – δεν πείθουν όσους είτε είναι μακροχρόνια χαμένοι από το Ελληνικό χρηματιστήριο, είτε βασίζονται στη θεμελιώδη ανάλυση. Φυσικά δουλειά μου δεν είναι να πείσω κανέναν πως η τεχνική ανάλυση μπορεί να αποτελέσει επιπλέον βοήθημα όταν επενδύουμε, τόσο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα όσο και στο trading στοιχημάτων. Εντούτοις ίσως τα δύο σημερινά παραδείγματα της ανάλυσης των μετοχών του ΟΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς αλλάξουν τη γνώμη κάποιων για τη σημασία των στηρίξεων και των αντιστάσεων.

Μετοχή Τράπεζας Πειραιώς

Στο ετήσιο γράφημα της τραπεζικής μετοχής έχω επισημάνει το επίπεδο στήριξης κι αντίστασης στο 0.35. Τον Απρίλιο σημειώθηκε η πρώτη κορυφή, δείγμα της μελλοντικής αντίστασης που θα συναντούσε η οποιαδήποτε άνοδο της μετοχής. Μεταφερόμαστε γρήγορα στον Ιούνιο όπου η ΠΕΙΡ ανεβαίνει μέσα σε 5 μέρες από το 0.20 στο 0.35, επιβεβαιώνοντας το επίπεδο της αντίστασης στο σημείο εκείνο. Αν και ακόμα η σημασία του επιπέδου δεν ήταν τόσο μεγάλη, κάποιος θα μπορούσε ακόμα και τότε να προβλέψει την πτώση που ακολούθησε μέχρι τον Αύγουστο.

metoxi-trapeza-peiraios-grafima-texniki-analysi

Στη συνέχεια το χρηματιστήριο ξεκίνησε την πρόσφατη τρίμηνη άνοδό του και το επίπεδο αντίστασης ξεπεράστηκε κατευθείαν το Σεπτέμβρη χωρίς να συναντήσει καθόλου αντίσταση! Τη στιγμή που η μετοχή ξεπέρασε το επίπεδο της αντίστασης, πλέον από δω και πέρα θα περίμενε κανείς το 0.35 να αποτελέσει στήριξη στην άνοδο που διαγραφόταν.

Όντως έτσι και συνέβη. Στα μέσα Σεπτέμβρη η μετοχή άγγιξε το 0.35, ενώ όταν επιβεβαίωσε για τέταρτη φορά το επίπεδο στήριξης κι αντίστασης στα τέλη Σεπτέμβρη, η ΠΕΙΡ κέρδισε σχεδόν 100% σε ένα μήνα! Το μεσαίο πράσινο βέλος στο γράφημα δείχνει τη μέρα που θα έπρεπε να αγοράσει κανείς μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά Χριστόν προφήτης ενδεχομένως να με χαρακτηρίσουν σε αυτό το σημείο οι αναγνώστες, όμως εάν παρακολουθείτε τα κείμενα που δημοσιεύονται, θα προσέξτε πως συνεχώς μιλάω για επίπεδα στήριξης κι αντίστασης. Δυστυχώς είναι αδύνατον να προλαβαίνει κανείς ΟΛΕΣ τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Το γράφημα της μετοχής ΠΕΙΡ όμως αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς την απλή αυτή έννοια της τεχνικής ανάλυσης.

Κλείνοντας την ανάλυση της μετοχής, δείτε πως όταν η μετοχή έχασε σχεδόν το 50% της αξίας της τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, η πτώση τερματίστηκε ΑΚΡΙΒΩΣ στο 0.35 (τρίτο βελάκι). Τυχαίο; Δε νομίζω, αφού οι αγοραστές πιστεύουν αυτήν την ώρα πως €0.35 είναι φτηνή τιμή για την μετοχή. Στην ουσία το επίπεδο στήριξης κι αντίστασης φανερώνει την ψυχολογία των επενδυτών.

Μετοχή ΟΤΕ

Αρχικά στο αριστερό μέρος του ετήσιου γραφήματος της μετοχής του ΟΤΕ, παρατηρούμε πως το 3.20 αποτελούσε επίπεδο στήριξης. Το Νοέμβριο του 2011 όμως η στήριξη κατέρρευσε και θα συμπεριφερόταν πια ως αντίσταση, το αντίστροφο δηλαδή σε σχέση με το γράφημα της τράπεζας Πειραιώς. Έτσι το Δεκέμβρη επαληθεύτηκε η αντίσταση, όπως και τον Ιανουάριο. Όταν το Μάρτιο η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ προσπάθησε και πάλι ανεπιτυχώς να ξεπεράσει το 3.20, ακολούθησε η πτώση 70% του ΟΤΕ!

metoxi-ote-grafima-texniki-analysi

Όσες περισσότερες φορές επιβεβαιώνεται ένα επίπεδο στήριξης κι αντίστασης, τόσο μεγαλύτερη είναι η σημασία του!

Από τον Ιούνιο κι έπειτα η μετοχή προσέλκυσε τους επενδυτές που θεώρησαν πως η αγορά στο 1 ευρώ για κάθε μετοχή ΟΤΕ είχε αξία, value όπως λέμε στο στοίχημα! Πράγματι η άνοδος που ακολούθησε το επιβεβαίωσε. Φτάνουμε λοιπόν στο Σεπτέμβρη και παρατηρούμε πως για 2-3 μέρες η μετοχή δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το 3.20. Εκεί πράγματι η πρόβλεψή μου θα μιλούσε για αναστροφή της ανόδου και ανάπτυξη νέας πτωτικής τάσης. Ωστόσο η πρόβλεψή μου θα ήταν λάθος, αλλά ο κίνδυνος θα ήταν μικρός, αφού όταν διασπάστηκε το επίπεδο αντίστασης, θα μπορούσε κανείς να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές του. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ορίζουμε stop loss κοντά στα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης, ώστε όταν αυτά αποτυγχάνουν, να ελέγχουμε το ρίσκο της επένδυσής μας.

Πότε επιβεβαιώθηκε τελευταία φορά το επίπεδο στήριξης του 3.20; Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επαληθεύεται το επίπεδο στήριξης κι αντίστασης με ένα σχηματισμό των candlesticks, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις προβλέψεις μας. Το θέμα από δω και πέρα για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι εάν θα ξεπεράσει το €4.00, αν θα κινηθεί μεταξύ €3.20 και €4.00, ή θα ξαναπεράσει κάτω από το επίπεδο στήριξης.

Τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης αν και πολύ σημαντικά στην τεχνική ανάλυση των γραφημάτων οποιασδήποτε μεταβολής τιμών, δεν παύει να αποτελούν βοηθήματα για την καλύτερη πρόβλεψη. Ο συνδυασμός τους με άλλους δείκτες της τεχνικής ανάλυσης, με ειδησεογραφία και θεμελιώδη ανάλυση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο στοίχημα, όπου αφού αναλύσουμε ένα γράφημα απόδοσης μιας ομάδας, μελετάμε τις τελευταίες ειδήσεις γύρω από τον αγώνα και λαμβάνουμε υπόψη τη στατιστική, την προϊστορία και τη φόρμα των ομάδων (θεμελιώδης ανάλυση).

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.