Από το πρωί σήμερα ενημερώθηκαν οι Έλληνες παίκτες της betfair πως δε θα έχουν τη δυνατότητα στοιχηματισμού στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, αρχής γενομένης από τις 3 Δεκεμβρίου, 2 μέρες πριν λήξει δηλαδή το τελεσίγραφο της ΕΕΕΠ. Για να ακριβολογούμε ωστόσο, η πρόσβαση δε θα είναι εφικτή εντός Ελλάδας, αφού όπως αναφέρεται στις Συχνές Ερωτήσεις κι Απαντήσεις της betfair, το σύστημα δε θα εμποδίζει τη σύνδεση εφόσον ο πελάτης βρίσκεται εκτός Ελλάδας, μιας και ο αποκλεισμός αφορά τις Ελληνικές IP διευθύνσεις. Συνέπεια αυτών είναι η έντονη ανησυχία των Ελλήνων παικτών της betfair που διαπιστώνουν πως η ερχόμενη Δευτέρα θα αποτελέσει τη Μαύρη Δευτέρα για το trading του στοιχήματος όπως το γνωρίζαμε στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον.

betfair-minima-ellada

Μετά την αποχώρηση της betfair από τη Γερμανία πριν 2 εβδομάδες, σειρά έχει πράγματι η Ελλάδα όπως… προφητικά γράφτηκε στο άρθρο εκείνου του άρθρου! Ωστόσο θα προτιμούσα αυτή η πρόβλεψή μου να είχε πέσει έξω, καθώς η σημερινή εξέλιξη πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίζει και ποιο θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για το διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα από το Δεκέμβρη.

Τερματίζονται διαφημιστικές καμπάνιες σε ιστοσελίδες

Ανάμεσα στα μηνύματα, που πέφτουν σαν βροχή από νωρίς το πρωί σχετικά με την αποχώρηση της betfair από την Ελλάδα, βρίσκονται και emails που αφορούν διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες πλέον τερματίζονται, με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούν οι συγκεκριμένες εταιρίες σε καθεστώς “black list”. Όπως αναφέρουν:

«Αυτό γίνεται ώστε να παραμείνουμε σε νόμιμα πλαίσια σε περίπτωση παραχώρησης αδειών σε κάποια στιγμή στο μέλλον.»

Παρόλα αυτά δεν προβλέπω να αφαιρούνται οι διαφημίσεις των ιστοσελίδων ακόμα και από πασίγνωστες ενημερωτικές ιστοσελίδες πριν τις 30 Νοεμβρίου, καθώς οι περισσότερες συμφωνίες ισχύουν σε μηνιαία βάση. Τώρα αν δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης αδειών, αυτό είναι ένα θέμα αφού δεν είναι τελείως ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά ακόμα και με τις 24 εταιρίες που περιλαμβάνονται στη μεταβατική περίοδο (σε αυτές ανήκουν και 4 που φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη του διαδικτυακού στοιχήματος). Εδώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της την 23η Οκτώβρη, 2012 παρουσίασε:

«[…]ένα σχέδιο δράσης, με μια σειρά πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών που αποσκοπούν στην αποσαφήνιση της κανονιστικής ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.»

Με απλά λόγια υπάρχει περίπτωση ο ΟΠΑΠ να παίζει στοίχημα μόνος του για 2 χρόνια μέχρι να… αποσαφηνιστεί η ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών!

Trading στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ

Αν δεν μετατραπεί το Πάμε Στοίχημα ως δια μαγείας σε ανταλλακτήριο στοιχημάτων, τότε πραγματικά συζητάμε για το τέλος του trading των αποδόσεων στο στοίχημα. Όμως ακόμα κι αν η betfair εξακολουθούσε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ερωτήματα θα ανέκυπταν σχετικά με τη φορολόγηση με 10% επί των κερδών από το πρώτο Ευρώ και κατά πόσο θα ήταν εφικτό πλέον το trading υπό το νέο αυτό φορολογικό καθεστώς. Άλλωστε ο φόρος 10% έχει ήδη φέρει αναστάτωση σε όσους ασχολούνται με το arbitrage. Ο φόρος αυτός ωστόσο πιθανότατα να εφαρμοστεί στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που φημολογείται πως θα έχει επίπτωση στον τζίρο των πρακτορείων ΟΠΑΠ, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη του οργανισμού.

Η αποχώρηση της betfair από την Ελλάδα αφορά όλα τα προϊόντα της φυσικά κι όχι μόνο το στοίχημα, όπως το καζίνο, το πόκερ και τα παιχνίδια του ανταλλακτηρίου. Οι πελάτες της δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα χρήματα που έχουν στο λογαριασμό τους παρόλα αυτά, αφού σύμφωνα με τη betfair, ακόμα και αν δεν κάνουν ανάληψη των χρημάτων αυτή τη βδομάδα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους για σκοπούς ανάληψης χρημάτων ακόμα και μετά την 3η Δεκέμβρη, μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.