Ανακοινώθηκαν χθες τα οικονομικά στοιχεία του ΟΠΑΠ όσον αφορά στο 9μηνο  του 2012. 371εκ. τα καθαρά κέρδη από 409εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2011 με τις πωλήσεις να σημειώνουν επίσης πτώση 7.8% (2.946δις έναντι 3,196δις του 2011). Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν από 1.28 ευρώ στα 1.17, ενώ φυσικά και τα κέρδη προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν πτώση 9% σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα του 2012. Τα νούμερα αυτά αναμένονται να είναι πολύ χαμηλότερα για το 2013, εφόσον εφαρμοσθεί ο συντελεστής φόρου 30% επί των μεικτών κερδών που προβλέπει η νέα νομοθεσία του στοιχήματος και τζόγου στην Ελλάδα.

opap-anakoinosi-kerdon

Το Return-On-Investment (ROI) του ΟΠΑΠ

Στο στοίχημα εμείς οι παίκτες συχνά αναφερόμαστε σε ROI και yield, στην ουσία δηλαδή στο προσδοκώμενο κέρδος που έχουν τα στοιχήματά μας. Άλλωστε με βάση αυτό αξιολογείται οποιοδήποτε σύστημα στοιχήματος. Πρόκειται για το ποσοστό κέρδους επί τον όγκο των στοιχημάτων που τοποθετούμε. Για παράδειγμα, εάν στοιχηματίσουμε 1,000 φορές από 10 ευρώ, ο τζίρος των στοιχημάτων μας ανέρχεται στα 10,000 ευρώ. Εάν το κέρδος μας είναι 500 ευρώ, τότε το ROI είναι 5%, το οποίο θεωρείται ένα πολύ υγιές ποσοστό, ενώ σπάνια θα συναντήσετε πάνω από 10%. Ωστόσο το ROI αυτό θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω του 10% φόρου από το πρώτο ευρώ που προβλέπεται στα σενάρια του διαδικτυακού στοιχήματος από το Δεκέμβρη.

kerdos-OPAP

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΑΠ, ο τζίρος του (πωλήσεις) ανέρχεται στα 3δις περίπου και τα μεικτά κέρδη του στα 500εκ. Με άλλα λόγια το ROI του, ή το περιθώριο κέρδους του είναι 16.6%! Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά τα νούμερα αυτά μου λένε. Είναι σαν να λέμε να έχουμε βρει ένα σύστημα στοιχήματος στο οποίο βρίσκουμε value στοιχήματα της τάξης των 16% και η αγορά μπορεί να απορροφήσει όγκο στοιχημάτων που φτάνουν τα 3δις! Καλή τύχη σε αυτό! Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ βεβαίως είναι μικρότερα, όπως αντίστοιχα μικρότερο είναι το καθαρό κέρδος του κάθε παίκτη, αν αναλογιστεί κανείς τις προμήθειες των τραπεζών και των πιστωτικών καρτών κατά τη μεταφορά χρημάτων, τα λειτουργικά έξοδα (υπολογιστές, ρεύμα, σύνδεση internet) και ατυχείς συγκυρίες όπως το κλείσιμο λογαριασμών από εταιρίες στοιχημάτων.

Με λίγα λόγια ο ΟΠΑΠ προσφέρει στοιχήματα (Πάμε Στοίχημα, λοτταρίες, ΚΙΝΟ κλπ) προσφέροντας αποδόσεις δίνοντας 16.6% πλεονέκτημα για τον ίδιο. Μια εύκολη παρομοίωση είναι σαν να σας προσφέρω εγώ το στοίχημα κορώνα-γράμματα και να σας πληρώνω 1.90 περίπου όταν προβλέπετε σωστά. Κι όμως, 3δις ευρώ «ταίριαξαν» τέτοια στοιχήματα τους πρώτους 9 μήνες του 2012!

Πόσο αξίζει το 33% του ΟΠΑΠ που πρόκειται να πωληθεί;

Φυσικά ο ΟΠΑΠ είναι μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε για να αποφέρει κέρδος, όπως κάθε άλλη εταιρία στοιχημάτων, όπως κάθε καζίνο, όπως κάθε άλλη επιχείρηση στον κόσμο! Προσφέροντας διασκέδαση, ψυχαγωγία και υπηρεσίες που ευχαριστούν τους πελάτες τους, οι επιχειρήσεις αυτές δε δουλεύουν δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους (π.χ. πράκτορες ΟΠΑΠ)! Το τίμημα για αυτές τις υπηρεσίες ποικίλλει ανά επιχείρηση κι αναλόγως τα έξοδά της και τις προβλέψεις της για το μέλλον, κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις εάν θέλει να προσελκύσει μεγαλύτερο τζίρο (π.χ. μειώνοντας την γκανιότα) ή αυξάνοντας το πλεονέκτημά της (π.χ. εισάγοντας παιχνίδια όπως το ΚΙΝΟ).

kerdi-paixnidia-opap

Ο ΟΠΑΠ λοιπόν επιστρέφοντας στα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε χθες, κερδίζει καθαρά περίπου €0.40/μετοχή ανά τρίμηνο λειτουργίας (€1.17/μετοχή το 9μηνο). Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ που έχει δρομολογηθεί αντιστοιχεί σε 105εκ. μετοχές ΟΠΑΠ. Σε αυτές τις μετοχές δηλαδή αντιστοιχούν χοντρικά 170εκ. ευρώ καθαρά κέρδη το χρόνο.

metoxiki-synthesi-opap

Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για το χαμηλό τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει ο αγοραστής του ΟΠΑΠ, πόσο φτηνά πουλάμε τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ και πως δεν είναι δυνατόν να πωληθεί σε τιμή ίση με τα ετήσια έσοδά του! Τα παραπάνω ωστόσο δε λένε όλη την αλήθεια, ή καλύτερα παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως συμφέρει τον καθένα.

Τα στοιχεία λένε πως το 2011 ο ΟΠΑΠ είχε μεικτά κέρδη 750εκ περίπου. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ακούγεται πως θα γίνει προς περίπου 500-600εκ ευρώ. Πράγματι κάποιος θα απορούσε πώς είναι δυνατόν να πουληθεί σε τέτοια τιμή! Προσέξτε όμως, μιλάμε για το 33% του ΟΠΑΠ, για τις 105εκ. μετοχές που προβλέπεται πως θα αποφέρουν φέτος καθαρά 170εκ. ευρώ. Ήδη τα 500-600εκ. ευρώ μοιάζουν καλύτερη τιμή, έτσι;

Σκεφτείτε τώρα το συντελεστή φόρου 30% επί των μεικτών κερδών στον οποίο θα υπαχθεί ο ΟΠΑΠ για το 2013. Τα 700εκ. προβλεπόμενα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012 θα μειώνονταν στα 490εκ. εάν ίσχυε ήδη ο φόρος αυτός (όσο τα EBITDA του 9μήνου). Συνεπάγεται πως παρόμοια μείωση θα είχαν και τα καθαρά έσοδα (370εκ. του 9μήνου θα αντιστοιχούσαν περίπου στα ετήσια κέρδη) κι άρα στην πραγματικότητα το 33% του ΟΠΑΠ θα αντιστοιχούσε σε καθαρά ετήσια κέρδη 124εκ. ευρώ αντί 170.

Η απλή αριθμητική των παραπάνω μαρτυρά πως μια πιθανή προσφορά των 500εκ. ευρώ για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ αντιστοιχεί σε πιθανά κέρδη 4ετίας, εφόσον ο τζίρος του ΟΠΑΠ παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο πτώση του τζίρου αναμένουν ακόμα και οι ίδιοι οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, εξαιτίας του 10% φόρου από το πρώτο ευρώ στα κέρδη των παικτών του ΟΠΑΠ. Έτσι δεν αποκλείεται να μιλάμε ακόμα και για €1 κέρδος ανά μετοχή στο τέλος του 2013.

Τέλος, προσωπικά έχω διαβάσει πάμπολλες φορές για επιχειρήσεις και ιστοσελίδες που αλλάζουν χέρια για ποσά που αντιστοιχούν στα κέρδη 7 με 10 ετών. Αυτό σημαίνει πως εάν μια ιστοσελίδα έχει κέρδη €5,000 ανά έτος, τότε μια καλή τιμή αγοράς της είναι κάπου μεταξύ 35 και 50 χιλιάδων ευρώ. Με αυτό το σκεπτικό θα δεχόμουν 700εκ με 1δις για να πουλούσα το 33% του ΟΠΑΠ (για αυτό άλλωστε πρότεινα over/under 750εκ στο στοίχημα της πώλησης του ΟΠΑΠ!). Ας μην ξεχνάμε πως ως πωλητής του ΟΠΑΠ (κράτος) θα είχα επιπλέον κέρδος το 30% των εσόδων του ΟΠΑΠ μετά την πώληση λόγω του επιβαλλόμενου φόρου στα μεικτά κέρδη.

Τα παραπάνω δε γράφτηκαν για να αποδείξουν εάν αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ ή όχι. Τα χρήματα είναι πολλά, τα ονόματα των εμπλεκομένων ηχηρά και η επένδυση μεγάλη. Σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εμένα. Εκείνο που ήθελα ήταν να αναλύσω με απλά λόγια τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ χθες και πώς τα συγκρίνω με την επικείμενη πώληση του ΟΠΑΠ. Εύχομαι να μην έχω κάνει πολλά λάθη στις παραδοχές και υποθέσεις μου!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.