opap-logotypoΟλοκληρώθηκε χθες η κατάθεση των προτάσεων για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ από 7 συνολικά ενδιαφερομένους, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα ποικίλλων εξελίξεων γύρω από το επίγειο και διαδικτυακό στοίχημα στην Ελλάδα. Έτσι καταρχήν δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ τα πρόστιμα για το διαδικτυακό τζόγο που θα ισχύσουν από 5 Δεκεμβρίου, βγήκε η ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε.Π. σχετικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις του στοιχήματος στο διαδίκτυο και κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τροπολογία από τον υπουργό Οικονομικών παράλληλα με την ψήφιση των επειγόντων δημοσιονομικών μέτρων, σύμφωνα με την οποία το σύνολο των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 10%. Έχοντας ήδη μιλήσει για το 10% φόρο στο στοίχημα από το πρώτο ευρώ, το θέμα είναι τώρα πώς θα επηρεαστεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά και καταρχήν ας δούμε το 10ετές γράφημα της μετοχής του ΟΠΑΠ.

grafima-metoxis-opap

Πρόκειται λοιπόν για την πώληση του 33% ενός οργανισμού που πριν 5-6 χρόνια θα απέφερε έως και 8πλάσια κέρδη. Η μετοχή του ΟΠΑΠ από το υψηλό των 33 ευρώ του 2006, διαπραγματεύεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο αυτές τις μέρες κοντά στα €4.50. Στις αρχές του έτους είχαμε δει τη σημασία της στήριξης των 6 ευρώ στο γράφημα της μετοχής του ΟΠΑΠ και τώρα το επίπεδο αυτό επαληθεύτηκε ακόμα μια φορά όταν η άνοδος του καλοκαιριού τερματίστηκε σε εκείνο περίπου το επίπεδο τιμών.

Είναι ευκαιρία λοιπόν η αγορά μετοχών ΟΠΑΠ αυτό το διάστημα; Αν κρίνουμε από τους 7 ενδιαφερομένους για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, μάλλον είναι. Εδώ που τα λέμε δε μιλάμε για ασήμαντους ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν πολλά εκατομμύρια σε ένας από τους πλέον κερδοφόρους οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με το Capital και το 24betgr (που επικαλείται πληροφορίες από την εφημερίδα «Παραπολιτικά»), στους πιθανούς αγοραστές του 33% του ΟΠΑΠ βρίσκουμε τους:

  • Σωκράτη Κόκκαλη (Intralot)
  • Μελισσανίδη και Βαρδινογιάννη (σε συνεργασία με το Τσέχικο fund PFF, που ήδη έχει 5% της Τράπεζας Πειραιώς)
  • Σωκράτη Κομινάκη (BC Partners – γνωστοί για την επένδυση στη Regency Entertainment) που διατηρεί άριστες σχέσεις με το Βαγγέλη Μαρινάκη και τέλος,
  • Όμιλο Κοπελούζου μαζί με την ισραηλινή Playtech και τη Γερμανική Merkur Gaming.

Οι υπόλοιπες 3 προτάσεις προέρχονται από διάφορα funds, ένα εκ των οποίων αναφέρεται ως ασιατικών συμφερόντων του Κινέζικου ομίλου Fossun, που ήδη έχει επενδύσει στην Ελλάδα (Folli Follie). Για περισσότερες πληροφορίες, σας παραπέμπω στους συνδέσμους των παραπάνω πηγών. Τελικά μήπως η αποχώρηση των παραπάνω παραγόντων από το Ελληνικό ποδόσφαιρο (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) είχε να κάνει με την πρόθεσή τους να γίνουν μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ, καθώς απαγορεύεται ιδιοκτήτες και παράγοντες ομάδων να είναι μέτοχοι σε εταιρίες στοιχήματος;

Πριν ένα μήνα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχε αναφερθεί σε «ξεπούλημα του ΟΠΑΠ», θεωρώντας πολύ χαμηλή την τιμή πώλησης σε σχέση με τα ετήσια κέρδη του Οργανισμού.

Σε ένα άλλο χθεσινό άρθρο του Capital, εκείνο που αναφέρεται στην πίεση των Βρυξελλών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, γίνεται στο τέλος λόγος για τα ετήσια αυτά κέρδη του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Η επιβολή φόρου 30% επί των μικτών κερδών στα παιχνίδια της εταιρείας και η φορολόγηση με συντελεστή 10% στα κέρδη των παικτών θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των μεγεθών του. Στο σύνολο των οίκων που καλύπτουν την εταιρεία έχουν γίνει μειώσεις σε τιμές-στόχους και στις προβλέψεις για την κερδοφορία του Οργανισμού λόγω των φορολογικών αλλαγών, με τους αναλυτές φοβούνται ότι τα EBITDA του ΟΠΑΠ το 2013 ενδέχεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ από 734 εκατ. ευρώ το 2011.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα κέρδη προ φόρων/τόκων/αποσβέσεων (EBITDA) του ΟΠΑΠ προβλέπεται να μειωθούν τον επόμενο χρόνο αισθητά. Παρόλα αυτά η μετοχή του ΟΠΑΠ δε μεταβλήθηκε ιδιαίτερα αυτή τη βδομάδα (περίπου 4% πτώση) που εισήχθη η συγκεκριμένη τροπολογία. Είτε ήταν γνωστό πως θα επιβληθεί ο συντελεστής 10% στα κέρδη των παικτών σε κάποιους, είτε ο φόρος του 30% επί των μικτών κερδών είναι ο κύριος λόγος τόσο για την αναμενόμενη πτώση της κερδοφορίας του οργανισμού, όσο και για εκείνη της μετοχής του. Ωστόσο οι αντιδράσεις στη στοιχηματική κοινότητα είναι ήδη φανερές, με πολλούς παίκτες να εκφράζουν την ανησυχία τους και την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα χρήματά τους από τους online λογαριασμούς και να τερματίσουν και το στοίχημα. Επιπλέον επαληθεύουν τις προβλέψεις για πτώση του τζίρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ εφόσον εφαρμοστεί ο συντελεστής φόρου 10% στα κέρδη των παικτών, αφού ο φόρος θα έρθει να προστεθεί σε μια γκανιότα που ήδη αποτρέπει αρκετούς από το να παίξουν στις χαμηλές αποδόσεις του Πάμε Στοίχημα. Πλήγμα όμως θα δεχθούν και τα υπόλοιπα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, όπως οι λοταρίες και το ΚΙΝΟ.

Κι άλλοι όμως γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σε εταιρίες στοιχημάτων του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Κοντομηνάς ως αντιπρόσωπος της William Hill, ή επιχειρηματίες που δεν αναζητούν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είδαμε στο σχετικό άρθρο για τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων και την Ελληνική νομοθεσία.  Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η πώληση του ΟΠΑΠ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που εμπλέκει πολύ σημαντικά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Το θέμα είναι τελικά ποιος θα κερδίσει το στοίχημα αυτό.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.