Ο τυφώνας Sandy που έπληξε την ανατολική ακτή της Αμερικής φαίνεται να χάρισε 10% στον πρόεδρο Obama όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές στις Η.Π.Α. σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων όπως αυτές αποτυπώνονται στα γραφήματα του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων. Με τον Obama να χάνει σημαντικό έδαφος κατά την πρόσφατη περίοδο των περιβόητων debates, η πτώση της απόδοσης του στοιχήματος για νίκη του Obama στις επόμενες Προεδρικές εκλογές της Αμερικής από το 1.60 στο 1.40 φανερώνει την αναστροφή του κλίματος για άλλη μια φορά. Θα είναι αρκετό για να ξεκαθαρίσει το στοίχημα αυτό, ή θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις 6 Νοεμβρίου; Πάντως ο τζίρος στο πολιτικό αυτό στοίχημα έχει σχεδόν αγγίξει τα 15 εκατομμύρια ευρώ ήδη.

obama-apodosi-stoixima-politiki-eklogesΤα στοιχήματα πολιτικής είναι ένα είδος στοιχημάτων με το οποίο έχω ασχοληθεί στο παρελθόν αρκετά, ήδη από τις Προεδρικές εκλογές του 2008 (δυστυχώς τα κείμενα εκείνα δεν είναι πλέον διαθέσιμα). Πρόσφατα μιλήσαμε εδώ στο Online Στοίχημα για τα στοιχήματα των εκλογών στην Ελλάδα, τόσο για τα κερδισμένα στοιχήματα των Εκλογών του Μαΐου όσο και για τη σωστή πρόβλεψη των Εκλογών Ιουνίου που προσέφερε η ανάλυση των αποδόσεων. Σειρά λοιπόν έχει το δημοφιλές όπως φαίνεται στοίχημα των Προεδρικών εκλογών στην Αμερική.

Οι Αμερικάνικες εκλογές είναι από εκείνα τα στοιχήματα πολιτικής που τα προγνωστικά και οι προβλέψεις συγκεντρώνονται κυρίως στους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, όπως άλλωστε μαρτυρά κι ο τζίρος των στοιχημάτων που είναι 7πλάσιος από εκείνον του στοιχήματος για το ποιο κόμμα θα βγει νικητής. Στο γράφημα που δείχνει την πορεία της πιθανότητας επαλήθευσης για νίκη του Romney, το οποίο προκύπτει από την πορεία της απόδοσης του στοιχήματός του, παρατηρούμε πως 3 τρεις φορές στο παρελθόν ο Romney έφτασε το 40% για να κερδίσει τις Αμερικάνικες εκλογές του 2012.

romney-ekloges-stoixima

Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον Obama μάλλον βοήθησαν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, αφού από το 18% βρέθηκε ξανά κοντά στο 40% (που σημαίνει πτώση της απόδοσης του στοιχήματός του). Τις τελευταίες μέρες όμως ο… τυφώνας Sandy φύσηξε προς τη μεριά του Obama και οδήγησε τους παίκτες να κοντράρουν στο στοίχημα τον Romney, όπως αποδεικνύει η τελευταία πτώση προς το 28% (άνοδος της απόδοσης από το 2.50 στο 3.7 αυτή τη στιγμή).

Την ίδια στιγμή στο αντίστοιχο γράφημα της πιθανότητας επαλήθευσης του Obama επικεντρωνόμαστε σε δύο στοιχεία. Πρώτον ότι λόγω των αποτυχημένων όπως φαίνεται για τον Obama debates, διασπάστηκε η ανοδική γραμμή τάσης που μέχρι τότε έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον νυν Πρόεδρο της Αμερικής. Για αυτή τη γραμμή τάσης είχα γράψει στο Trading Graphs. Το δεύτερο στοιχείο είναι φυσικά η επιστροφή της ανόδου της πιθανότητας την τελευταία εβδομάδα, έχοντας όμως χάσει ταχύτητα κι ορμή.

obama-ekloges-stoixima

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση θα έλεγα πως τα προγνωστικά στοιχήματος για τις Αμερικάνικες εκλογές έχουν μεγαλύτερο ρίσκο από ό,τι είχαν πριν ένα μήνα. Οπωσδήποτε ο Obama προηγείται σε αυτό το στοίχημα πολιτικής και είναι το μεγάλο φαβορί. Μένει όμως να αποδειχθεί πως η αγορά θα οδηγήσει την απόδοση χαμηλότερα του 1.25 (ή υψηλότερα την πιθανότητα επαλήθευσης από 80%). Διαφορετικά δεν αποκλείεται η αποτυχία της περαιτέρω ανόδου της νίκης του Obama και η διάσπαση της γραμμής αντίστασης του 40% όσον αφορά το στοίχημα του Romney. Το πιο σίγουρο στοίχημα στις εκλογές των Η.Π.Α. εντούτοις είναι πως ο τζίρος των στοιχημάτων θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 εκατομμύρια ευρώ όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.