Η συμβουλή στο στοίχημα, συμφωνά με την οποία θα πρέπει να στοιχηματίζουμε λίγη ώρα πριν την έναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων, είναι γνωστή στους περισσότερους. Οι λόγοι είναι αρκετοί με τους περισσοτέρους εξ αυτών να μιλάνε για καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από τις ειδήσεις, τραυματισμούς κι απουσίες των ομάδων. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι δυνατόν να αλλάξουν τα δεδομένα του αγώνα πριν καν αυτός αρχίσει, με ταυτόχρονες αλλαγές των αποδόσεων, αφού πλέον οι ίδιοι οι παίκτες θα οδηγήσουν τις αποδόσεις των στοιχημάτων προς τις δίκαιες τιμές τους. Αυτές οι συγκεκριμένες αλλαγές των αποδόσεων θα έπειθαν τον καθένα να στοιχηματίσει σε 4 χθεσινούς διεθνείς αγώνες και να κερδίσει και τους 4 όπως φαίνεται στην εικόνα.

kerdos-stoiximata-podosfairo

Sweden-grafimaΔυστυχώς αυτή τη φορά δεν έχω στη διάθεσή μου τα γραφήματα του ανταλλακτηρίου στοιχημάτων της Betfair, στα οποία θα στηρίζονταν οι αποφάσεις, πέρα από το γράφημα της Σουηδίας με την Αγγλία. Μάλιστα το γράφημα δεν είναι το τελικό γράφημα, αφού αποτυπώνει την πρόβλεψή μου για περαιτέρω πτώση της απόδοσης της Σουηδίας, για την οποία μίλησα χθες το πρωί στο Trading Graphs όταν εξήγησα τη χρήση του stop loss στο trading των αποδόσεων. Τελικά η απόδοση της νίκης της Σουηδίας έπεσε ακόμα και κάτω από 2.40 τελευταία φορά που κοίταξα, ενώ υπήρχε χρόνος να στοιχηματίσει κανείς υπέρ της στο 2.42, 7 λεπτά πριν το εναρκτήριο λάκτισμα. Παρακάτω εμφανίζονται τα πιθανά στοιχήματα με τονισμένη την ώρα τοποθέτησης.

stoiximata-podosfairou-betfair

Προφανώς μιλάμε για «κανονικό» στοίχημα κι όχι trading όπου κινδυνεύει κανείς να χάσει €25 ανά επιλογή. Το σύστημα που ακολουθείται μέρος του οποίου είναι τα στοιχήματα της εικόνας, βρίσκεται σε πολύ πειραματικό στάδιο και δεν είναι γνωστό καν αν θα μετουσιωθεί σε full-time σύστημα. Το δυσκολότερο κομμάτι του είναι πως πρέπει να στοιχηματίζει κανείς λίγα λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων, γεγονός που σημαίνει πως ειδικά το Σάββατο πρέπει να αφιερώσει ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Η βασική του ιδέα είναι πως υπάρχει value μετά από πτώση των αποδόσεων, αρκεί να μην έχει επιβραδύνει η πτωτική τάση. Το αντίστροφο φυσικά σε περίπτωση που η απόδοση ανεβαίνει, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιταλίας, Β. Ιρλανδίας και Πορτογαλίας χθες, οπότε και θα στοιχηματίζαμε κατά των ομάδων αυτών.

Η ερμηνεία των γραφημάτων και των αλλαγών των αποδόσεων είναι υποκειμενική. Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η πτώση της απόδοσης και πώς ορίζεται η επιβράδυνση της τάσης είναι μερικά από τα ερωτήματα, που θα πρέπει να ορίσει κανείς από πριν, ώστε να μην αυθαιρετεί. Μία από τις συνέπειες αυτού μπορεί να είναι η «δημιουργία ευκαιριών» όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Όταν δηλαδή επειδή δεν βρίσκουμε σημαντικές πτώσεις ή ανόδους των αποδόσεων, να θεωρούμε πτώση το 2.10 -> 2.06 επειδή θέλουμε οπωσδήποτε να στοιχηματίσουμε κάπου (οι traders χαρακτηρίζουν το λάθος αυτό ως “overtrading”).

Στοιχηματίζοντας τα τελευταία λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων ποδοσφαίρου σημαίνει πως είναι πια διαθέσιμες όλες οι πολύτιμες πληροφορίες που θα επηρεάσουν τον αγώνα, ακόμα και μέχρι τη διάταξη των 11άδων. Αντί να αναζητείτε τις τελευταίες ειδήσεις των ομάδων και των αγώνων όμως, προτιμήστε να κοιτάτε τα γραφήματα των αποδόσεων. Όπως και στο χρηματιστήριο, έτσι και στο στοίχημα οι αλλαγές των αποδόσεων ως αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζονται από όλες εκείνες τις πληροφορίες, φανερές και μη, που επηρεάζουν έναν αγώνα. Τώρα εάν για αυτές τις μεταβολές των αποδόσεων οφείλεται το έξυπνο χρήμα ή η ψυχολογία της αγοράς, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.