periploka-systimataΚατά καιρούς συναντώ συστήματα διαχείρισης του κεφαλαίου που υπόσχονται «σίγουρα» κέρδη και γεωμετρική αύξηση των χρημάτων που έχουμε στους λογαριασμούς μας. Συστήματα αρκετά περίπλοκα που καλούν τον παίκτη να κάνει ποικίλους υπολογισμούς της κάβας του πριν από κάθε στοίχημα, να αλλάζει μεταβλητές και παραμέτρους μετά από Χ αριθμό στοιχημάτων ή/και να αφαιρεί ποσοστό του κεφαλαίου μετά από επιτυχημένα στοιχήματα. Η διαχείριση των χρημάτων είναι πράγματι πολύ σημαντική στην επιτυχία του στοιχήματος. Από μόνη της όμως δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει στο κέρδος. Χρειάζεται να βρίσκουμε αποδόσεις που έχουν αξία προκειμένου να βγούμε κερδισμένοι. Το γνωστό value betting. Αλλιώς καλά θα κάνουμε να σταματήσουμε το στοίχημα.

Ας δούμε για παράδειγμα ένα καινούριο σύστημα διαχείρισης του κεφαλαίου στο στοίχημα που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στο income-paradise.com.

bigparas-systima-diaxeirisis-kefalaiou-stoixima

Το συγκεκριμένο σύστημα, με ονομασία BigParas V6, υπόσχεται σύμφωνα με τους δημιουργούς του «να σας στέψει νικητή» ενώ αποτελεί τον «απόλυτο αλγόριθμο, θεωρητικά άχαστο». Στέκομαι σε αυτές τις δυο προτάσεις που είναι πιστεύω αυτές που προσελκύουν τους παίκτες να εφαρμόσουν παρόμοια συστήματα. Όμως εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε όσα αναφέρονται στην περιγραφή που εξηγεί το συγκεκριμένο στοίχημα είναι το παρακάτω:

«Μοναδική προϋπόθεση είναι μία, ή βασική για όσους θέλουν να έχουν κέρδη από το στοίχημα. Τα κερδισμένα σου στοιχήματα να είναι έστω και κατά ένα περισσότερα από την στατιστική επαλήθευση της απόδοσης που στοιχηματίζεις.»

Πράγμα που επαναλαμβάνεται λίγο πιο κάτω.

«Το μόνο που απαιτείται, είναι τα κερδισμένα σου στοιχήματα να ξεπερνούν την στατιστική επαλήθευση της απόδοσης.»

Με άλλα λόγια πρέπει να βρίσκουμε στοιχήματα με value απόδοση, με πιθανότητα επαλήθευσης μεγαλύτερη εκείνης της απόδοσης. Το πιο απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό δίνεται από την ίδια την ιστοσελίδα και δεν είναι άλλο από στοίχημα σε απόδοση 2.00, που πρέπει αναγκαστικά να έχει πιθανότητα επαλήθευσης 51%.

Ο ρόλος των συστημάτων διαχείρισης κεφαλαίου

Τέτοια συστήματα διαχείρισης κεφαλαίου είναι όντως ευεργετικά για όσους δεν έχουν την πειθαρχία και την οργάνωση στα στοιχήματά τους. Ακολουθώντας ένα πλάνο, είναι – υποθέτω – ευκολότερο να εφαρμοστούν κάποιοι κανόνες που θα προφυλάξουν το κεφάλαιό μας. Χωρίς να θέλω να μειώσω επ’ ουδενί την προσπάθεια του income-paradise.com, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως το μεγαλύτερο και ίσως μοναδικό όφελος τέτοιων συστημάτων είναι το παραπάνω: να μάθει ο παίκτης να είναι πειθαρχημένος στο στοίχημά του. Και δεν έχω αμφιβολία πως τα συστήματα διαχείρισης κεφαλαίου είναι δυνατόν να το επιτύχουν.

Από την άλλη όμως δε χρειάζεται να είναι περίπλοκο ένα σύστημα. Το συγκεκριμένο σύστημα σύμφωνα με τους δημιουργούς «δίνει τον καλύτερο του εαυτό κι εκπαιδεύεται μαζί σου, όσο στοιχηματίζεις, ώστε να φέρνει σε κάθε στοίχημα το ποσοστό σε τέτοιο επίπεδο που σε περίοδο λανθασμένων προβλέψεων να κρατά το κεφάλαιό σου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, ενώ σε περιόδους με καλές προβλέψεις να το εκτοξεύει στον μέγιστο βαθμό». Υποθέτω πως με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα μειώνεται το variance του κεφαλαίου, προκειμένου να μειωθεί το drawdown κατά τη διάρκεια εφαρμογής κάποιου συστήματος. Είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει πολλή και σωστή δουλειά πίσω από το σύστημα αυτό, που αναπροσαρμόζει το ποντάρισμα αναλόγως την απόδοση και την πιθανότητα επαλήθευσης. Εκείνο που με κάνει να το λέω αυτό, είναι ότι ελαττώνοντας την απόδοση του στοιχήματος στο αντίστοιχο πεδίο του συστήματος, καλούμαστε να μεγαλώσουμε το ποντάρισμά μας. Πράγμα που είναι απολύτως σωστό, αφού μικρότερη απόδοση σημαίνει – εάν επιλέγουμε σωστά – και μεγαλύτερη πιθανότητα επαλήθευσης, άρα και μικρότερο variance.

Για παράδειγμα, εάν ποντάρουμε σε μέση απόδοση 3.00 περιμένουμε να κερδίζουμε 1 στις 3 αλλά η καθυστέρηση κάποιου κερδισμένου στοιχήματος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Συγκρίνετε τώρα τα αποτελέσματα με κάποιον που στοιχηματίζει συνεχώς σε αποδόσεις 1.5 που περιμένει να κερδίζει 2 στις 3 φορές. Η άνοδος του κεφαλαίου του θα είναι με μικρότερα… σκαμπανεβάσματα, άρα και του επιτρέπεται μεγαλύτερο ποντάρισμα

Όμως γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ απλό κανόνα, όπως απλά συστήματα μπορούν να μας βγάλουν κερδισμένους στο στοίχημα; Να ρισκάρουμε 1% του κεφαλαίου μας ανά στοίχημα. Σε οποιαδήποτε απόδοση κι αν είναι αυτό το στοίχημα. Και μάλιστα να μην μεταβάλλεται το ποσό πονταρίσματος παρά μόνο μετά από διπλασιασμό ή μείωση στο μισό του κεφαλαίου μας. Ας το εξηγήσω αυτό το τελευταίο:

kompiouteraki

Αφιερώνουμε €500 για το στοίχημα και ποντάρουμε €5 ανά στοίχημα. Το κεφάλαιό μας θα αυξομειώνεται σύμφωνα με τις επιτυχίες μας κι έτσι θα έπρεπε να στοιχηματίζουμε 4.85, 5.10, 5.30 κ.ο.κ. αναλόγως το μέγεθός του πριν από κάθε στοίχημα. Όμως το όφελος αυτής της τακτικής είναι τόσο μικρό, που δεν αξίζει τον κόπο να δυσκολεύουμε τα πράγματα. Έτσι θα ποντάρουμε €5 ανά στοίχημα μέχρι το κεφάλαιο να διπλασιαστεί (€1,000) οπότε και θα ποντάρουμε €10 από εκεί και πέρα ή να μειωθεί στο μισό (€250) και να ποντάρουμε €2.50. Η ίδια ακριβώς αλλαγή θα γίνει και σε μελλοντική αυξομείωση του κεφαλαίου ακολουθώντας την ίδια στρατηγική. Εάν δηλαδή από τα €1,000 βρεθούμε στα €2,000, θα ποντάρουμε €20, ενώ αν σταθούμε άτυχοι και ξαναπέσουμε στα €500, επαναφέρουμε το ποντάρισμα στα €5.

Από εκεί και πέρα εφόσον αποδείξουμε πως είμαστε κερδισμένοι στο στοίχημα μετά από ικανοποιητικό δείγμα αγώνων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη μας εφαρμόζοντας το κριτήριο Kelly ακόμα κι όταν στοιχηματίζουμε σε ταυτόχρονα γεγονότα. Ακόμα κι αυτό όμως ίσως μοιάζει κάπως περίπλοκο για τον καθημερινό παίκτη του στοιχήματος, πέρα από τους κινδύνους που περιέχει, εφόσον το σύστημα εξαρχής δε βρίσκει value αποδόσεις που είναι δυνατόν να εκμηδενίσει το κεφάλαιό μας πολύ γρηγορότερα. Για αυτό άλλωστε προτείνεται εξαρχής το σταθερό ποντάρισμα μέχρι να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Καλά είναι επίσης να αποφευχθούν άλλες κακές ιδέες για ποντάρισμα!

Με την ευκαιρία λοιπόν που μου έδωσε το BigParas V6 (και μπράβο τους για την προσπάθεια παρουσίασης του συστήματος που είναι αρκετά φιλικό προς τον παίκτη), θέλω να τονίσω πως οποιοδήποτε σύστημα πονταρίσματος κι αν επιλέξουμε, όσο περίπλοκο κι αν είναι αυτό, αμφιβάλλω αν μπορούμε να κερδίσουμε σε περίπτωση που δεν ποντάρουμε σε αποδόσεις με αξία, με value. Όσο περίεργα κι αν ποντάρετε στο κορώνα-γράμματα κι εγώ σας προσφέρω συνεχώς 1.95 κάθε φορά που θα κερδίζετε, το βρίσκω αδύνατο σε βάθος χρόνου να βγείτε κερδισμένοι. Στην ουσία εκείνο που κάνουμε είναι να αυξομειώνουμε το μέσο ποντάρισμα ανά στοίχημα. Και μην ακούσω για martingale και anti-martingale συστήματα πονταρίσματος (διπλασιάζουμε το ποντάρισμα κάθε φορά που χάνουμε ή (anti) κερδίζουμε) που είναι «άχαστα», γιατί ακόμα κι ο Bill Gates δεν έχει άπειρο κεφάλαιο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.