kritiria-epilogis-metoxon

Χιλιάδες μετοχές στα παγκόσμια χρηματιστήρια αλλάζουν χέρια καθημερινά. Όμως δεν είναι όλες οι μετοχές το ίδιο. Η επένδυση στις μετοχές περιέχει πλήθος κινδύνων, μερικοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με την παγίδευση σε μετοχές με ελλιπή ρευστότητα και την αγορά τίτλων που στο μέλλον μπορεί να αξίζουν όσο μια κόλλα χαρτί. Πριν επενδύσει κανείς σε μετοχές διαβάζοντας τις τελευταίες ειδήσεις, εφαρμόζοντας περίπλοκη τεχνική ανάλυση και αναλύοντας τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών, υπάρχουν τρεις παράγοντες που θεωρούνται τα βασικά κριτήρια πριν καν ξεκινήσει κανείς να επιλέγει τις μετοχές που θα αγοράσει. Αυτά τα 3 κριτήρια είναι η τιμή της μετοχής, ο όγκος και η κεφαλαιοποίηση.

Αν και κανένας δε θα έχει πρόβλημα να κατανοήσει την έννοια της τιμής μιας μετοχής, ο όγκος μερικές φορές μπερδεύει τους νέους κυρίως επενδυτές και traders, οι οποίοι τον συγχέουν με τον τζίρο. Με τον όρο «όγκο» εννοούμε τον αριθμό των τεμαχίων (shares) μιας μετοχής (stock) που ανταλλάχθηκαν στο χρηματιστήριο. Ο τζίρος προκύπτει από τον όγκο ως το γινόμενο του όγκου επί της τιμής της μετοχής. Αν για παράδειγμα ανταλλάχθηκαν 5,000,000 τεμάχια σε τιμή $10, τότε ο τζίρος ισούται με $50 εκατομμύρια. Τέλος, με τον όρο κεφαλαιοποίηση εννοείται ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων που διακινείται στην ελεύθερη αγορά του χρηματιστηρίου επί την τιμή της μετοχής. Μπορεί δηλαδή ο ημερήσιος τζίρος να ήταν $50 εκατομμύρια, αλλά συνολικά υπάρχουν μέτοχοι που κρατάν στα χέρια τους 100 εκατομμύρια τεμάχια. Με την τρέχουσα τιμή στα $10, η κεφαλαιοποίηση της συγκεκριμένης υποτιθέμενης μετοχής αγγίζει το $1 δις.

Ποια είναι λοιπόν η γενική συμβουλή σχετικά με τα τρία αυτά κριτήρια επιλογής των μετοχών;

  1. Αποφεύγεται η αγοραπωλησία μετοχών με τιμή κάτω του $1.
  2. Αποφεύγεται η αγοραπωλησία μετοχών με ημερήσιο όγκο χαμηλότερο από 1,000,000 τεμάχια.
  3. Αποφεύγεται η αγοραπωλησία μετοχών με κεφαλαιοποίηση κάτω του $1 δις.

Οι τρεις αυτοί άτυποι κανόνες συναντιούνται σε πλήθος ξενόγλωσσων συγγραμμάτων σχετικά με το trading και το finance. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες στις μετοχές που αποκλείονται σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια. Άλλωστε υπάρχουν traders που επενδύουν αποκλειστικά σε μετοχές κάτω του $1, γνωστές ως penny stocks. Ωστόσο ειδικά στα πρώτα βήματα ενός επενδυτή μετοχών, συστήνεται η εφαρμογή των παραπάνω κανόνων.

Ελληνικό Χρηματιστήριο και Κριτήρια επιλογής μετοχών

Από τις 282 διαθέσιμες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι 108 έκλεισαν πάνω από €1 την Παρασκευή. Μόλις όμως 10 μετοχές σημείωσαν όγκο μεγαλύτερο του 1 εκατομμυρίου τεμαχίων. Μάλιστα από αυτές τις 10, οι 4 διαπραγματεύονται κάτω από ένα ευρώ ανά τεμάχιο!

ogkos-elliniko-xrimatistirio-metoxes

Επιπλέον όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση, μόλις 7 μετοχές ξεπερνούν το 1 δις.

kefalaiopoiisi-elliniko-xrimatistirio-metoxes

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω 3 κριτήρια, τέσσερις μετοχές του ΧΑΑ πληρούν τις προϋποθέσεις: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα! Εντούτοις το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει δει καλύτερες μέρες. Το Μάρτιο του 2006 για παράδειγμα από τις 332 μετοχές οι 21 μετοχές ήταν εκείνες που έκαναν ημερήσιο όγκο συναλλαγών άνω του 1 εκατομμυρίου τεμαχίων, ενώ μόλις 60 ήταν οι μετοχές κάτω του ενός ευρώ! Ενδεικτικά η μετοχή της ΕΤΕ είχε €38.4, του ΟΤΕ €17.76 και του ΟΠΑΠ €31.3!

2006-xaa-eikona-agoras-metoxon
Εικόνα αγοράς 8 Μαρτίου 2006 (ase.gr).

Η κάθε αγορά και το κάθε χρηματιστήριο φυσικά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και γνωρίσματα από την άλλη. Οι παραπάνω «κανόνες» αναφέρονται συνήθως στο χρηματιστήριο της Αμερικής που δεν έχει και πολλά κοινά με την Ελληνική πραγματικότητα. Η Wall Street έχει χιλιάδες μετοχές που ανταλλάσσονται πάνω από 1 δολάριο και εκατοντάδες μετοχές με ημερήσιο όγκο και κεφαλαιοποίηση που ξεπερνούν τα παραπάνω όρια, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να επιλέξουν από ένα μεγάλο αριθμό μετοχών.

Πηγές: finance.in.gr

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.