Ένα από τα βασικά στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης γραφημάτων αποτελούν τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης. Τέτοια επίπεδα τιμών συναντούμε και στα γραφήματα των Ελληνικών μετοχών όπου φαίνεται να αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι συχνό φαινόμενο η επαλήθευσή τους. Τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης εμφανίζονται τόσο στα ημερήσια γραφήματα όσο και στα εβδομαδιαία ή μηνιαία. Δυστυχώς λόγω του μικρού τζίρου του Ελληνικού χρηματιστηρίου συγκριτικά με άλλα του εξωτερικού, λίγα είναι εκείνα τα ενδοσυνεδριακά γραφήματα που θα μας απασχολήσουν στην τεχνική ανάλυση.

Ως παράδειγμα θα αναφερθούμε στη μετοχή με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑΑ, τη μετοχή της Coca-Cola 3Ε.

metoxes-xaa-kefalaiopoiisi

Επίσης πριν γίνει οποιαδήποτε ανάλυση πρέπει να ξεκαθαριστεί πως ως επίπεδο στήριξης ή αντίστασης νοείται μια περιοχή τιμών κι όχι μια συγκεκριμένη τιμή. Με άλλα λόγια είναι καλύτερα να λέμε πως το επίπεδο στήριξης π.χ. είναι στο €5.20-5.40 παρά στο €5.30. Ωστόσο για χάριν συντομίας προτιμάται η αναφορά σε μια τιμή, εννοώντας την περιοχή γύρω από αυτήν.

Επίπεδα στήριξης κι αντίστασης σε Μηνιαίο γράφημα

Στο μηνιαίο γράφημα της μετοχής των τελευταίων 4 ετών το πιο διακριτό επίπεδο τιμών που έχει συναντήσει η μετοχή είτε στήριξη είτε αντίσταση είναι σαφώς το €16. Στα τέλη του 2009 το επίπεδο αποτέλεσε αντίσταση στην άνοδο, για να λειτουργήσει ως στήριξη μέχρι τα μέσα του 2011, οπότε και παραδόθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε από τους πωλητές. Τους τελευταίους μήνες και μετά την πρόσφατη άνοδο των μετοχών του Ελληνικού χρηματιστηρίου, το επίπεδο στήριξης στα €16 επαληθεύτηκε για ακόμα μια φορά.

eeek-coca-cola-metoxi-minaio-grafima

Δύο ακόμα σημαντικά επίπεδα στήριξης κι αντίστασης είναι τα €11 και €15 όπου στο μεν πρώτο η πτώση της ΕΕΕΚ βρήκε στήριξη, η οποία επαληθεύτηκε ένα εξάμηνο αργότερα, ενώ στο δεύτερο συνάντησε ισχυρή αντίσταση, γεγονός που υποδηλώνεται από την τετράκις επαλήθευση του επιπέδου κατά τη διάρκεια του 2012!

Επίπεδα στήριξης κι αντίστασης σε Εβδομαδιαίο γράφημα

Στο εβδομαδιαίο γράφημα της μετοχής της ΕΕΕΚ των 2 τελευταίων ετών είναι πιο ευδιάκριτα τα παραπάνω επίπεδα στήριξης κι αντίστασης. Ειδικά τώρα όμως στο πιο λεπτομερές γράφημα παρατηρούμε πως το επίπεδο αντίστασης στα €15 επαληθεύτηκε περισσότερες από 4 φορές, ενισχύοντας τη σημασία του. Ακόμα, διαπιστώνεται η επαλήθευση του επιπέδου στήριξης στα €11 με… χειρουργική ακρίβεια!

eeek-coca-cola-metoxi-evdomadiaio-grafima

Επίπεδα στήριξης κι αντίστασης σε Ημερήσιο γράφημα

Περνώντας στο ημερήσιο γράφημα των τελευταίων 6 μηνών πλέον προτιμάται η τεχνική ανάλυση με candlesticks. Συνήθως τα γραφήματα απλής γραμμής κλεισιμάτων (όπως ήταν τα δύο παραπάνω) χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντοπισθούν μακροχρόνια και σίγουρα σημαντικότερα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης σε σχέση με αυτά που εντοπίζονται σε βάθος χρόνου 6 μηνών ή και λιγότερο. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω επίπεδα, θα κατατάσσαμε το επίπεδο στήριξης των €16 πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με το επίπεδο αντίστασης στα €18, με δεδομένο πως δεν είχε εντοπισθεί αντίσταση ή στήριξη εκεί τα τελευταία 4 χρόνια.

eeek-coca-cola-metoxi-imerisio-grafima

Τέλος το σημερινό ενδοσυνεδριακό γράφημα της συγκεκριμένης μετοχής είναι το παρακάτω.

eeek-coca-cola-metoxi-intraday-grafima

Τα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης της τεχνικής ανάλυσης βρίσκουν χρήση κυρίως στον εντοπισμό πιθανόν εισόδων ή εξόδων στην αγορά. Ωστόσο δεν αποτελούν από μόνα τους αιτία για αγορά ή πώληση τίτλων. Συχνά συμβουλεύεται ο συνδυασμός τους με άλλους σχηματισμούς της τεχνικής ανάλυσης όπως είναι η επαλήθευση της στήριξης με έναν ανοδικό σχηματισμό candlestick (π.χ. bullish harami, hammer, morning star) ή αντίστοιχα η αντιστροφή της ανόδου στο επίπεδο αντίστασης με έναν καθοδικό σχηματισμό (π.χ. dark cloud cover, bearish engulfing).

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.