Το μπέιζμπολ έχει τη δική του θλιβερή ιστορία με το σκάνδαλο των Black Sox το 1919, όταν οκτώ πολλά υποσχόμενοι παίκτες τιμωρήθηκαν διά βίου επειδή έστηναν τα αποτελέσματα των αγώνων. Το ποδόσφαιρο έχει και αυτό τη δική του (παλιά) αντίστοιχη περίπτωση, με το σκάνδαλο του 1964 που κατέστρεψε την καριέρα πολλών ανερχόμενων ποδοσφαιρικών αστέρων.

Ο παλαίμαχος επιθετικός της Everton, Jimmy Gauld, ήταν η κεντρική φιγούρα στο κύκλωμα του στοιχήματος που περιλάμβανε παίκτες οι οποίοι καθόριζαν τα αποτελέσματα των αγώνων στους οποίους συμμετείχαν. Ο ανερχόμενος Αγγλος αστέρας, Peter Swan, και οι συμπαίκτες του στη Sheffield Wednesday, David Layne και Tony Kay – ο τελευταίος έγινε ο πιο ακριβός Βρετανός παίκτης μετά την μεταγραφή του το 1962 στην Everton όπου μεταξύ άλλων κατέκτησε το πρωτάθλημα – ήταν τα μεγάλα ονόματα που βρέθηκαν αναμεμειγμένα αφού ο Gauld πούλησε την ιστορία του για τα στημένα παιχνίδια στην Sunday People.

Και οι τρεις τους είχαν ποντάρει στην ήττα της ομάδας τους από την Ipswich Town FC την 1η Δεκεμβρίου του 1962. Αν και το τελικό σκορ ήταν 2-0 υπέρ των Tractor Boys (της Ipswich δηλαδή), ο Swan επέμεινε πως το παιχνίδι δεν είχε τίποτα επιλήψιμο.

Οι Layne, Kay και Swan κρίθηκαν ένοχοι για απάτη και φυλακίστηκαν για τέσσερις μήνες ενώ ο Gauld τιμωρήθηκε με την πιο βαριά ποινή από όλους – τέσσερα χρόνια φυλάκισης! Επιπλέον, και οι τέσσερις τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, η ποινή των Layne, Kay και Swan εν τέλει άρθηκε οκτώ χρόνια αργότερα, το 1972, με τους ποδοσφαιριστές να είναι ήδη περίπου 35 χρονών και, φυσικά, να έχουν περάσει την κορύφωση της καριέρας τους. Κανένας από αυτούς δεν γεύτηκε την ποδοσφαιρική επιτυχία τα επόμενα χρόνια, με τον Kay να μην επιστρέφει καν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ενώ οι Swan και Layne αποσύρθηκαν μετά από δύο χρόνια, μετά από μια αποτυχημένη επιστροφή στη δράση.

Οι άλλοι έξι που φυλακίστηκαν για το σκάνδαλο ήταν οι Brian Philips, Sammy Chapman, Ronald Howells, Ken Thomson, Dick Beattie και Jack Fountain. Συνολικά, προσήχθησαν 33 άτομα.

Το σκάνδαλο πέρασε και στην μεγάλη οθόνη, το 1997, μέσω του BBC σε ταινία με τον τίτλο «The Fix» («Το Στήσιμο»).

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).