champions-league-xrimataΝέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα που ήλεγχε αγώνες και έστηνε παιχνίδια σε όλο τον κόσμο. Υπόνοιες για το παιχνίδι της Liverpool με την Debrecen που διεξήχθη το 2009 για τη φάση των ομίλων του Champions League, με κεντρικό πρόσωπο τον Vukasin Poleksic.

Ενας αγώνας του Champions League που διεξήχθη στην Αγγλία είναι ένα από τα 680 παιχνίδια σε όλον τον κόσμο, που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ήταν στημένο! Η ευρωπαϊκή αστυνομία δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το παιχνίδι αυτό, αλλά η Europol παραδέχθηκε πως ανακάλυψε το συνδικάτο του εγκλήματος που είχε έδρα στην Ασία και ήλεγχε την επιχείρηση.

Περίπου 425 διαιτητές, στελέχη συλλόγων, ποδοσφαιριστές και εγκληματίες είναι στη λίστα υπόπτων, όπως αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Europol στη Χάγη. Σύμφωνα με αυτή:

  • Το στημένο παιχνίδι του Champions League στην Αγγλία έγινε “πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια”.
  • Η ταυτότητα του αγώνα δεν μπορεί να αποκαλυφτεί λόγω των “εισαγγελικών ερευνών που συνεχίζονται”. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Δανίας Ekstra Bladet, πρόκειται για το παιχνίδι της Liverpool με την Debrecen στη φάση των ομίλων του Champions League το 2009. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναπαράγει και η βρετανική Daily Mail, ο τερματοφύλακας της Debrecen, Vukasin Poleksic, είχε εντολή να χάσει η ομάδα του με τουλάχιστον τρία γκολ διαφορά, ωστόσο το παιχνίδι στο Anfield έληξε μόνο με 1-0, με γκολ του Dirk Kuyt, προσφορά του τερματοφύλακα των Ούγγρων! Εντονες υποψίες υπήρξαν και για ένα άλλο παιχνίδι της Debrecen, αυτό με τη Fiorentina, ενώ ο Poleksic λίγες ημέρες μετά τιμωρήθηκε με διά βίου αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα!

    liverpool-debrecen-poleksic-stimeno
    Ο Kuyt σκοράρει απέναντι στον Poleksic το 2009. (Εικόνα: thesun.co.uk)
  • Υπάρχουν κι άλλα “στημένα” παιχνίδια συμπεριλαμβανομένων προκριματικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και του Παγκοσμίου Κυπέλλου και “αγώνων στις μεγάλες κατηγορίες ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων”.
  • Σε αγώνες που διεξήχθησαν μόνο στη Γερμανία, οι εγκληματίες πόνταραν 13,8 εκ. λίρες (16 εκ. ευρώ) σε προκαθορισμένα παιχνίδια και έβγαλαν 6,9 εκ. λίρες κέρδος. Οι υπεύθυνοι φοβούνται πως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Συνολικά 380 ύποπτα παιχνίδια διεξήχθησαν στην Ευρώπη και ακόμη 300 σε Αφρική, Ασία, Νότια και Κεντρική Αμερική.

Ο Rob Wainwright, διευθυντής της Europol, δήλωσε:

“Είναι ξεκάθαρο για μας, πως αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ και σχετίζεται με “ύποπτα” παιχνίδια στην Ευρώπη. Μας απέφερε τεράστια ευρήματα τα οποία πιστεύουμε πως θα αποκαλύψουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που ταλανίζει το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Αποκαλύψαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο εγκλήματος”.

Διευθυντής Europol, Rob Wainwright (Εικόνα: AFP/Getty Images Robin Van Lonkhuijsen)
Διευθυντής Europol, Rob Wainwright (Εικόνα: AFP/Getty Images Robin Van Lonkhuijsen)

Η Europol, που διερευνά την υπόθεση εδώ και 18 μήνες, τόνισε πως εκτός από τα 13,8 εκ. λίρες που πονταρίστηκαν σε αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, υπάρχουν ακόμη πληρωμές ύψους 1,73 εκ. λιρών προς αυτούς που βοήθησαν ώστε να “ρυθμιστούν” τα παιχνίδια. Δε δόθηκαν οικονομικά στοιχεία από άλλες χώρες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, εκτός από το ότι το μεγαλύτερο ποσό που πήρε ένα μεμονωμένο άτομο για τη συμμετοχή του, ήταν από την Αυστρία κι έλαβε 121.000 λίρες.

Η Europol πιστεύει πως το οργανωμένο συνδικάτο του εγκλήματος είχε βάση τη Σιγκαπούρη και είχε στήσει δίκτυα σε όλη την Ευρώπη, προσθέτοντας πως στημένα παιχνίδια διεξήχθησαν σε 15 χώρες, ενώ 50 είναι τα άτομα που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Συνολικά, έγινε έλεγχος σε 30 χώρες και περίπου 700 παιχνίδια παγκοσμίως. Πολλές από τις κατηγορίες αφορούσαν παιχνίδια χαμηλότερων κατηγοριών σε όλη την Ευρώπη.

Η γερμανική αστυνομία περιέγραψε πως το (παράνομο) δίκτυο απασχολούσε άτομα τα οποία είχαν τον ρόλο του… κούριερ, μεταφέροντας ποσά μέχρι και 86.000 λίρες ανά αγώνα σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να πληρώσουν ποδοσφαιριστές και διαιτητές. Οι περισσότερες περιπτώσεις εξιχνιάστηκαν στη Γερμανία, όπου 14 άτομα οδηγήθηκαν ήδη στη φυλακή, με ποινές 39 ετών συνολικά. Καταδικαστικές αποφάσεις υπάρχουν, ακόμη, σε άτομα από Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Αυστρία. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Μαγυάρου εισαγγελέα, Laszlo Angeli: “Ο Ούγγρος, που ήταν ακριβώς κάτω από την “κεφαλή” της Σιγκαπούρης, ερχόταν σε επαφή με τους διαιτητές και τους ζητούσε να προσπαθήσουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των αγώνων που σφύριζαν σε όλον τον κόσμο. Οι συνεργάτες στη συνέχεια τοποθετούσαν τα στοιχήματα στο ίντερνετ ή τηλεφωνούσαν σε μπουκμέικερς στην Ασία, όπου γίνονται δεκτά στοιχήματα τα οποία στην Ευρώπη είναι παράνομα”.

Ενας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) δήλωσε πως η ομοσπονδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην έρευνα. Οπως τόνισε: “Θα είμαστε σε επικοινωνία με την Europol σχετικά με τις αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).