Το Third Point LLC, hedge fund του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Daniel Loeb, δε θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες ενημερώσεις του ΟΠΑΠ προς τους υποψηφίους μνηστήρες. Σύμφωνα με Το Βήμα, η ενέργεια αυτή πιθανόν να αποτελεί προάγγελο της αποχώρησής του από το διαγωνισμό γα την πώληση του ΟΠΑΠ. Το Third Point εν τω μεταξύ είχε αποκομίσει κέρδη 500εκ. ευρώ στοιχηματίζοντας σε Ελληνικά ομόλογα κατά το 2012, θέμα που είχε γίνει πρωτοσέλιδο στους Financial Times πριν δύο μήνες.

Το στοίχημα των Ελληνικών ομολόγων

Το Third Point στοιχημάτισε μέσω των Ελληνικών ομoλόγων πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κουρέψει εκ νέου το χρέος της. Αναλυτικά σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα που σχολιάζει το δημοσίευμα (Δεκ. 2012) των Financial Times:

 “Tο Third Point είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο κι αυτό επειδή – σύμφωνα με τους Financial Times – πόνταρε στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους, και… κέρδισε αυτό το αμύθητο ποσό. Σκοπός της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ήταν η απομείωση του ελληνικού χρέους, αφού προϋπόθεση της τρόικας για την αποδέσμευση της δόσης των 34,3δις ευρώ ήταν να θεωρηθεί ότι το ελληνικό χρέος …τείνει να γίνει βιώσιμο.

Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη. Όπως γράφουν οι Financial Times, η Third Point είναι το μεγαλύτερο hedge fund που διατηρεί ελληνικά ομόλογα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του. Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013.»

Αποτίμηση ΟΠΑΠ

Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Βήμα, απεύχεται μια αποχώρηση του Third Point από το διαγωνισμό, τη στιγμή που και το Texas Pacific Group κάνει «δεύτερες σκέψεις». Στο μεταξύ προσέλαβε ανεξάρτητο αποτιμητή, γεγονός που αιφνιδίασε την αγορά. Το Βήμα πάντως κάνει κατά τη γνώμη μου μια αρκετά καλή εκτίμηση, όταν λέει:

«Η άνοδος της μετοχής έχει οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού στα 2,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αυτόματα αποτιμά το 33% στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που δύσκολα οι υποψήφιοι μνηστήρες θα προσφέρουν στις 5 Απριλίου, γι’ αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ με τον ανεξάρτητο αποτιμητή καλύπτει τα νώτα του. Λόγω της φορολογίας με συντελεστή 30% στα μεικτά κέρδη από 1.1.2013, τα ΕΒΙΤDA και τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ θα υποστούν καθίζηση, γεγονός που θα επηρεάσει το τίμημα των υποψήφιων επενδυτών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, από 480 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού το 2012 θα περιοριστούν το 2013 στα 135-150 εκατ. ευρώ.»

Με αυτά τα νούμερα, εάν ο υποψήφιος αγοραστής θέλει να κάνει απόσβεση σε 5 χρόνια, το τίμημα θα είναι της τάξης των 750εκ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση απόσβεσης σε 10 χρόνια, θα πρέπει να καταβάλλει 1.5δις. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προοπτική κερδοφορίας που υπόσχεται η εγκατάσταση των VLTs (φρουτάκια) του Οργανισμού, η οποία σύμφωνα με Το Βήμα θα αποφέρει ετήσια μεικτά έσοδα της τάξης των 450εκ. ευρώ. Αν θυμηθούμε τα αποτελέσματα 9μήνου του ΟΠΑΠ, στα οποία τα καθαρά κέρδη ανέρχονταν στα 400εκ. όταν τα μεικτά ήταν 1δις, τότε προσωπικά εκτιμώ πως τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2013 θα είναι αρκετά υψηλότερα, εφόσον βέβαια τοποθετηθούν τα VLTs.

Πάντως σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο του ΟΠΑΠ, η ανακοίνωση την οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους 2012 θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως θα έχουν τα αποτελέσματα του Α’ Τριμήνου 2013 που είναι προγραμματισμένα να ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου.

Ο Daniel Loeb του Third Point

Σύμφωνα με τη Wikipedia, Ο 52χρονος Daniel Seth Loeb είναι ο manager και ιδρυτής του hedge fund, Third Point LLC. Το fund έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται 8.8δις δολάρια. Ο Loeb μεγάλωσε σε Εβραϊκή οικογένεια στην περιοχή του Los Angeles. Ο πατέρας του συνεργαζόταν με νομική εταιρία του Los Angeles και ήταν σύμβουλος της Williams-Sonoma, ενώ η μητέρα του είναι ιστορικός. Η αδερφή της γιαγιάς του ήταν η Ruth Handler, δημιουργός της κούκλας Barbie και συνιδρύτρια της Mattel Inc.!

Αποφοίτησε με πτυχίο στα Οικονομικά από το Columbia University, ενώ πριν ιδρύσει την Third Point δούλεψε στην Citicorp (τώρα Citigroup Inc.). Ο Loeb δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τη Yahoo!, καθώς κατέχει 5.8% των μετοχών της εταιρίας μέσω του hedge fund του. Ως σημαντικός μέτοχος της Yahoo!, προσπαθεί να ελέγξει μέρος των εδρών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Στο παρελθόν έχει προτείνει τον εαυτό του ως μέλος του Δ.Σ. ενώ οδήγησε στην παραίτηση του CEO της Yahoo! 10 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου, όταν αποκάλυψε πως ο CEO, Scott Thompson, δεν είχε πτυχίο Computer Science.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

1 Comment

  1. VLT – ωραία πράγματα και κοσμοπολίτικα. Δηλαδή να γράψω κι εγώ “αναμένεται να πουληθούν 4000 Ελληνίδες σε πορνεία του Άμστερνταμ, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με εξαιρετικά κέρδη”. Θ’ ανέβει κι εμένα η μετοχή μου ;

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version