Ίσως το όνομα Seth Klarman να μη σας λέει πολλά εάν δεν ασχολείστε με το χρηματιστήριο, αλλά ίσως ακούσατε το Baupost Group που τους τελευταίους μήνες αγόρασε μετοχές του ΟΠΑΠ από την ελεύθερη αγορά (ΧΑΑ). Το hedge fund προχώρησε σε αγορά μετοχών αξίας άνω των €100εκ., αναγκάζοντάς το πλέον, σύμφωνα με το ν.3556/2007 για μετόχους άνω του 5%, να δηλώνει οποιαδήποτε αγοραπωλησία μετοχών και πρόσφατα δήλωσε πως πλέον κατέχει το 5.19% του οργανισμού. Ο διαχειριστής του fund έχει μάλιστα γράψει κι ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο γύρω από το value investing το 1991. Μην ψάξτε να το βρείτε, καθώς είναι εκτός κυκλοφορίας και τα μεταχειρισμένα αντίτυπα ξεπερνούν τα $1,000 σε Amazon και Ebay, καθώς αποτελεί ένα από τα βιβλία που κλέβονται περισσότερο από τις βιβλιοθήκες!

opap-metoxiki-synthesi-baupost-group

Το βιβλίο έχει τίτλο:

«Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies for the Thoughtful Investor»

margin-of-safety-vivlio-amazon

Τα reviews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα θετικά για το βιβλίο του Seth Klarman, ο οποίος μεγάλωσε σε Εβραϊκή οικογένεια στη Βαλτιμόρη. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να αναφέρεται στα λάθη των επενδυτών εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ επένδυσης και σπέκουλας (speculation στα Αγγλικά, δεν γνωρίζω αν στέκει η ελληνική λέξη, απλά την έχω συναντήσει σε άλλα κείμενα). Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς ακούσατε τη λέξη στην Ελλάδα, όταν για την οικονομική κρίση κατηγορήθηκαν οι… speculators. Το δεύτερο κομμάτι του βιβλίου εξηγεί τη φιλοσοφία του value investing, επικεντρώνοντας στον παράγοντα του ρίσκου. Εκεί γίνεται και η αναφορά στο margin of safety, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να επενδύουμε. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου συναντάμε εφαρμογές του value investing, όπως πώς να εντοπίζουμε ευκαιρίες για value investing, πώς να επενδύουμε σε αυτές και γενικά πώς να διαχειριζόμαστε το χαρτοφυλάκιο. Εάν ο Klarman εξακολουθεί να εφαρμόζει τις τεχνικές που ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του, τότε η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί ευκαιρία για value investing.

Η είδηση όμως που βλέπω πώς ξέφυγε της προσοχής των Ελληνικών οικονομικών sites είναι δύο γραμμές που γράφτηκαν στο ValueWalk πριν 4 μέρες:

Some  Greek news outlets are also reporting that Klarman has increased the stake to 5.5 percent and there have been further reports that the hedge fund is targeting to cross 10 percent ownership in OPAP’s outstanding shares.

Οι αναφορές αυτές λοιπόν κάνουν λόγο πως το Baupost Group, που το 2010 έφτασε να διαχειρίζεται  22 δις δολλάρια, σκοπεύει να αποκτήσει το 10% του ΟΠΑΠ. Αληθείς ή όχι, αξίζει να δούμε πώς κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια του τελευταίου 6μήνου, όταν και γνωρίζουμε ότι ο Seth Klarman αγόρασε πάνω από 16εκ. μετοχές ΟΠΑΠ.

opap-6mino-grafima-metoxi

Φυσικά όταν υπάρχει περισσότερη αγοραστική δύναμη, η τιμή μιας μετοχής ανεβαίνει σαν κανόνας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επίσης προσωπικά άκουσα πως τη μέρα που η μετοχή του ΟΠΑΠ «διόρθωσε» σημειώνοντας πτώση έως και 22% μες στη μέρα (κάτι που εν μέρει προβλέφθηκε στο Στοίχημα Online), το Baupost Group αγόραζε (ο όγκος εκείνη τη μέρα ξεπέρασε τα 8εκ. μετοχές σύμφωνα με το γράφημα του Yahoo). Εφόσον επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν το συγγραφέα του Margin of Safety να αγοράζει άλλες 16εκ. μετοχές του ΟΠΑΠ, η λογική λέει πως ο ΟΠΑΠ θα εξακολουθήσει την ανοδική του πορεία στο ΧΑΑ. Από την άλλη μήπως οι πιθανοί αγοραστές του ΟΠΑΠ γνωρίζουν κάτι παραπάνω; Ελπίζω τουλάχιστον να έχουν διαβάσει το βιβλίο του!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.