Στα 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται τα μεικτά έσοδα του τζόγου στην Ελλάδα για το 2012. Το νούμερο αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 8η θέση στη λίστα με τα μεγαλύτερα έσοδα από τζόγο στην Ευρώπη, με την Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις. Η εκτίμηση περιέχεται στην πρόσφατη παρουσίαση του ΟΠΑΠ στα τέλη Φεβρουαρίου, που είχε σκοπό την ενημέρωση των επενδυτών του Οργανισμού.

ellada-europi-tzogos-ggr

Σε σχέση με τα μεικτά έσοδα του τζόγου (Gross Gaming Revenue – GGR) ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της κάθε χώρας, η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση. Ωστόσο στις πρώτες θέσεις συναντούμε μεταξύ άλλων τη Μάλτα (1.9% του ΑΕΠ) καθώς και την Κύπρο (1.2% του ΑΕΠ).

ellada-tzogos-aep

Όσον αφορά τα έσοδα ανά ενήλικο κάτοικο της κάθε Ευρωπαϊκής χώρας, η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ κοντά στο μέσο όρο (€203), ενώ και πάλι Μάλτα και Κύπρος συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα.

esoda-tzogos-ellada-enilikas

Η εκτίμηση για το 2012 (€197) αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή του δείκτη από το 2004, που πέφτει για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια κάτω από τα €200. Η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε το 2008 με €310 να αναλογούν σε κάθε ενήλικο Έλληνα.

esoda-tzogos-ellada-enilikas-istoriko

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης του ΟΠΑΠ, τα μεικτά αυτά έσοδα αναμένονται να ξεπεράσουν τα 2 δις το 2015 αφού πρώτα σημειώσουν πτώση στα 1,66 δις το 2013, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για έσοδα άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020! Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει εκτός από την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων, την κατανομή των εσόδων ανά προϊόν καθώς και την αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα χρόνια.

elliniki-agora-tzogos-esoda
Ιστορικό και πρόβλεψη εσόδων τζόγου στην Ελλάδα (Student of Value)

Με το χάρτη του διαδικτυακού τζόγου της Ευρώπης να αλλάζει συνεχώς τους τελευταίους μήνες, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις τόσο του ΟΠΑΠ, όσο και της GamblingData για τον online τζόγο στην Ελλάδα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.