etairies-stoiximaton-kyprosΟι εταιρίες στοιχημάτων αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο της Κύπρου. Κατ’ επέκταση καθυστερήσεις προβλέπονται όσον αφορά στις αναλήψεις χρημάτων παικτών που διατηρούν λογαριασμούς στις ιντερνετικές εταιρίες στοιχημάτων. Ο λόγος είναι πως συνεργάτες των εταιριών στοιχημάτων, που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των κεφαλαίων των πελατών/παικτών, έχουν τοποθετήσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους σε Κυπριακούς λογαριασμούς.

Προς το παρόν πηγές αναφέρουν πως το πρόβλημα εστιάζεται σε εταιρίες στοιχημάτων που στόχευαν σε είσοδο στην Αμερικάνικη αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος. Συγκεκριμένα συνεργάτης εταιρίας στοιχήματος που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση επιταγών για λογαριασμό της εταιρίας διατηρεί το 90% των χρηματικών αποθεμάτων του σε λογαριασμούς στην Κύπρο. Οπότε αν οι παίκτες της εταιρίας στοιχημάτων ήδη παραπονιόντουσαν για καθυστερήσεις στις πληρωμές/αναλήψεις χρημάτων από τους λογαριασμούς τους, δεν έχουν δει τίποτα ακόμα! Δυστυχώς οι πληροφορίες δεν γνωστοποιούν το όνομα της εταιρίας, αλλά δε θα είναι δύσκολο για κάποιον να περιορίσει τους πιθανούς… υπόπτους σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία.

Το πρόβλημα δημιουργείται μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία Κύπρου και Eurogroup για εξυγίανση της Λαϊκής τράπεζας και την αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου. Περιληπτικά η Λαϊκή τράπεζα (Laiki Group) χωρίζεται σε καλή και κακή τράπεζα με μόνο τις καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ να είναι εξασφαλισμένες, ενώ οι καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ της τράπεζας Κύπρου θα δεχθούν «κούρεμα» αγνώστου προς το παρόν ποσοστού, που λέγεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 30 και 40%. Επιπλέον η τράπεζα Κύπρου επωμίζεται το βάρος των 9 δις ευρώ της Λαϊκής από τον ELA.

Μετά τις τελευταίες αυτές εξελίξεις και καθώς οι εταιρίες στοιχημάτων διαθέτουν μεγάλα χρηματικά κεφάλαια που είναι φυσιολογικό να ξεπερνούν τις 100,000 ευρώ, είναι αναμενόμενο πως θα είναι ανάμεσα στις εταιρίες που δεχθούν ισχυρό πλήγμα, εφόσον τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμούς Κυπριακών τραπεζών. Ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα που θα δημοσιεύσουν διάφορες εταιρίες στοιχημάτων τα επόμενα τρίμηνα, φανερώνοντας τη ζημιά που θα τους επιφέρει η διάσωση των Κυπριακών τραπεζών.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.