Το EUR/USD και η τιμή του χρυσού αναμένονται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών από αύριο, Δευτέρα στις διεθνείς αγορές μετά το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες. Έντονη κινητικότητα προβλέπεται και στις μετοχές τραπεζών τόσο στο χρηματιστήριο Κύπρου όσο και στο χρηματιστήριο Αθηνών, μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τρίτη μιας και αύριο είναι ημέρα αργίας σε Κύπρο κι Ελλάδα. Πάντως οι Ασιατικές, Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες αγορές θα έχουν ήδη αποτυπώσει τις πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση-έκπληξη του Eurogroup.

Μια απόφαση που ίσως να μην ήταν και τόσο έκπληξη για κάποιους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Kourdisto Portocali.

Το EUR/USD πριν το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Το EUR/USD έκλεισε στα 1.308 την Παρασκευή σημειώνοντας άνοδο 70 pips. Το επίπεδο στήριξης στο 1.30 έχει στο παρελθόν αποδειχθεί σύμμαχος της ανόδου της ισοτιμίας, όπως στα τέλη του 2010, ενώ προέβαλλε ισχυρή αντίσταση κατά την προσπάθεια του Ευρώ το 2012 να ανέβει ψηλότερα από το 1.30. Με επιπλέον δεδομένο πως πρόκειται για ένα στρόγγυλο αριθμό που αναμένεται να λειτουργήσει ως αξιόπιστο επίπεδο στήριξης κι αντίστασης, θα περίμενε κανείς πως από τη στιγμή που το Ευρώ συναλλασσόταν ακόμα και προς 1.36 δολάρια Αμερικής στις αρχές του 2013, θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ποντάρει υπέρ του Ευρωπαϊκού νομίσματος. Εντούτοις η φαινομενικά άσχημη εξέλιξη στην Κύπρο ενδεχομένως να αποτελέσει την αφορμή για διάσπαση του επιπέδου στήριξης από Δευτέρα. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να μιλήσουν για διάσπαση της Ευρωζώνης και για την “αρχή του τέλους” για το Ευρώ, ψυχολογία που πιθανόν να αποτυπωθεί και στο γράφημα του EUR/USD της επόμενης εβδομάδας.

eur-usd-grafima-kourema-katatheseon-kypros

Διαβάστε κι αυτό: Ευρώ, Δραχμή ή μήπως… Δολλάριο;

Ο Χρυσός πριν το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή ο χρυσός έκλεισε στα $1,590.70 την Παρασκευή αγγίζοντας για ακόμα μια φορά το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 1,600 δολαρίων. Η αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει φυσιολογικά για το πολύτιμο μέταλλο μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και λόγω της έντονης ανησυχίας στην Ευρώπη για την ασφάλεια των καταθέσεων, θα οδηγήσει πιθανότατα σε άνοδο της τιμής του χρυσού τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι ίσως τον Απρίλιο ή Μάιο να συζητάμε για την αντίσταση που προβλέπεται στα $1,800 ανά ουγγιά χρυσού.

xrysos-grafima-kourema-katatheseon-kypros

Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για τις μετοχές τραπεζών στο Ελληνικό και Κυπριακό χρηματιστήριο διαφόρων αναλυτών μάλλον αναμένονται δυσοίωνες. Ήδη γίνεται αρκετή συζήτηση περί εκροών κεφαλαίων τις επόμενες μέρες από τα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών (δείτε το ρυθμό εκροών κεφαλαίων από τις Ελληνικές τράπεζες έως τα μέσα του 2012). Το ζήτημα για αρκετούς είναι πια η αντίδραση των Ευρωπαϊκών χωρών με αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Θα τρέξουν στις τράπεζες αύριο το πρωί  δημιουργώντας ένα bank run, ή θα παραμείνουν ψύχραιμοι;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.