favori-apodoseis-stoiximaΕίναι γνωστό ότι μεγάλο ποσοστό παιχτών του Στοιχήματος, ίσως η πλειοψηφία, έχει την τάση να στοιχηματίζει στα φαβορί σημεία, αφού συνήθως είναι τα σημεία νίκης των μεγάλων ομάδων των πρωταθλημάτων, ή έστω πολύ φορμαρισμένες ομάδες εναντίον ομάδων σε κακή φόρμα.

Είναι πολύ λογική η παραπάνω τάση αφού το Στοίχημα δεν είναι παιχνίδι τύχης, αλλά συνδιασμός στοιχείων: Γνώση του σπορ, διαρκής ενασχόληση με αυτό, συνεχής ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση των ομάδων, αξιολόγηση των ομάδων, γνώση των υπέρ και των κατά και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια όλοι ξέρουμε ότι η Manchester United είναι μία παραδοσιακά μεγάλη ομάδα, άρα ποντάροντας υπέρ της θα μας δώσει κέρδος. Βέβαια όλα αυτά στη θεωρία. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Οι εταιρείες στοιχήματος φυσικά και ξέρουν επίσης ότι η κάθε Manchester United είναι μία παραδοσιακά μεγάλη ομάδα και έτσι φροντίζει στη διάρκεια οι αποδόσεις που πληρώνει στις νίκες της να είναι χαμηλότερες από ότι θα έπρεπε.

Βέβαια ορισμένες φορές είναι πιθανό η ποδοσφαιρική απόδοση μίας ομάδας να είναι τόσο κορυφαία ώστε ο στοιχηματισμός υπέρ της να προσφέρει κερδοφορία σε βάθος χρόνου.

ManUtd 2008-2013

Προσωπικά είμαι της γνώμης ότι όσον αφορά τις πληροφορίες που αφορούν σε μία αναμέτρηση οι εταιρείες θα γνωρίζουν τουλάχιστον 1 στοιχείο παραπάνω. Θεωρητικά ίσως κάποιος επαγγελματίας (με όλη τη σημασία της λέξης) παίχτης να καταφέρνει να γνωρίζει όσα και οι εταιρείες. Οι τελευταίες όμως έχουν ακόμα ένα όπλο υπέρ τους. Ξέρουν με την πάροδο του χρόνου πώς μεταβάλλονται οι προτιμήσεις των παιχτών. Η γνώση αυτή πιστεύω ότι είναι το κλειδί της επιβίωσης τους απέναντι σε μία λαοθάλασσα παιχτών-πελατών-εχθρών. Για μένα ο κάθε παίχτης στοιχήματος έχει ταυτόχρονα τις 3 αυτές ιδιότητες, όσο περίεργο και αν ακούγεται.

Η κάθε εταιρεία λοιπόν ξέρει ότι το σημείο του άσσου της Arsenal για παράδειγμα συνήθως συγκεντρώνει τόσο (Χ) ποσοστό % απέναντι σε αντιπάλους τάδε δυναμικότητας. Κατόπιν φυσικό είναι να συνυπολογίζονται τα πιο πρόσφατα νέα, όπως απουσίες, καιρικές συνθήκες, κακή φόρμα βασικών παιχτών κτλ στην τελική διαμόρφωση των αποδόσεων.

Καταλαβαίνουμε ότι ίσως υπάρχει ένας αέναος κύκλος μεταξύ προσφερόμενων αποδόσεων και ποσοστού προτιμήσεων των σημείων. Η εταιρεία βάσει προ-δεδομένων και βάσει πρόσφατων ειδήσεων τιμολογεί και κατόπιν καταγράφει πόσο % προτιμήθηκε το εκάστοτε σημείο. Το ποντάρισμα από τους παίχτες αποτελεί το καλύτερο feedback που θα μπορούσε να έχει η οποιαδήποτε επιχείρηση.

Μέσω αυτής της διαδικασίας για μένα διασφαλίζει ότι θα πετυχαίνει την λογικότερη δυνατή τιμολόγηση σημείων σύμφωνα φυσικά με τα στάνταρ της πλειοψηφίας των πελατών-εχθρών της. Όταν οι αποδόσεις είναι πλασμένες ώστε πάνω κάτω να θεωρούνται λογικές, σύμφωνα με τη γενική αντίληψη του κάθε παίχτη τότε λογικά και η διασπορά των πονταρισμάτων στην ουσία θα είναι η επιθυμητή από την πλευρά των εταιρειών.

Το: «to be a master in betting» απαιτεί σωστή και συνεχή μελέτη. Αν σε κάποια αναμέτρηση κάποια εταιρεία τιμολογούσε «παράλογα» ώστε να μας έβαζε να αναρωτηθούμε «μα καλά γιατί προσφέρουν το τάδε σημείο στην τάδε απόδοση», ίσως θεωρητικά να μας οδηγούσε η ίδια σε σωστό ποντάρισμα και σε κερδοφορία σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα τι θα σκεφτόμασταν αν ο άσσος της Manchester United απέναντι στη Wigan ήταν 2,15; Για να αναρωτηθούμε θα παίζαμε τον άσσο ή όχι; Πιστεύω ότι κάτι τέτοια ερωτήματα, δηλαδή η προσπάθεια που θα καταβάλουμε για να τα «λύσουμε» θα μας εξελίξει σαν παίχτες. Επειδή όμως τέτοια τρανταχτά παραδείγματα δύσκολα θα εμφανιστούν έχει νόημα να μπούμε στην διαδικασία να απαντήσουμε στο παραπάνω,( και με την ευκαιρία ζητώ από τον κάθε αναγνώστη του άρθρου αυτού να δώσει μία σύντομη απάντηση στέλνοντας ένα απλό e-mail στο betakos@hotmail.com) ώστε να δουλεύουμε πάνω στην αντίληψη μας γύρω από ότι σχετίζεται με το στοίχημα.

Όπως είπα πρίν τρανταχτά παραδείγματα (όπου θα αφορούν μεγάλες ομάδες) δεν θα συναντήσουμε εύκολα, αλλά πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αναγνώσει τις αποδόσεις για κάποιο ματς και κάτι δεν μας πήγαινε καλά.

Θα επιστρέψω όμως στην ιδέα του «τρανταχτού παραδείγματος», αφού πρώτα αναφερθώ σε κάτι. Όπως βλέπουμε στον πίνακα παρακάτω ο λεγόμενος «Φαβοριτισμός» σε διάρκεια δεν αποφέρει κερδοφορία.

Favourites 2008-2013

Κάθε φορά που συναντω έναν τέτοιο πίνακα λέω στον εαυτό μου μακάρι να ήξερα πότε σπάνε και πότε περνάνε τα φαβορί. Θα ήταν το τέλειο δεν συμφωνείτε;

Επιστρέφω στο τρανταχτό παράδειγμα και λέω το εξής: έστω ότι οι εταιρείες στοιχήματος έχουν καλές ενδείξεις ότι η Manchester United δεν θα επικρατήσει της Wigan, θα τιμολογούσε με 2,15 τον άσσο; Λογικά όχι, διότι τότε η απόδοση δεν θα ήταν «φυσιολογική» για τον μέσο παίχτη. Σε μία τέτοια περίπτωση θα τιμολογηθεί με φυσιολογική απόδοση, αφού θα έχει φυσιολογική ζήτηση. Αν τελικά δεν επαληθευτεί ο άσσος τότε μιλάμε και για περισσότερο κέρδος για τις εταιρείες.

Με λίγα λόγια λοιπόν τα φαβορί (παραδοσιακά ισχυρές ομάδες) θα έχουν πάντα αποδόσεις φαβορί ακόμα και αν σε κάποια αναμέτρηση υπάρχουν κάποια στοιχεία, κρυφά απο την πλειοψηφία των παιχτών ότι αυτή τη φορά ίσως και να μην επαληθευτεί το σημείο τους.

Εκεί λοιπόν που μπορούμε να συγκεντρωθούμε είναι στις φαβορί αποδόσεις στα σημεία μικρομεσαίων σε κλάση ομάδων. Και σε τέτοιες περιπτώσεις θα συναντήσουμε αποδόσεις που όπως ανέφερα πριν, μας κάνουν να αναρωτηθούμε τον λόγο της απόδοσης. Τότε λοιπόν θα πρέπει να κρατήσουμε ένα είδους ημερολόγιο όπου θα καταγράφουμε για παράδειγμα ότι η τάδε απόδοση στην τάδε αναμέτρηση μας φάνηκε «παράξενη» για κάποιους λόγους σύμφωνα με το σύνολο των πληροφοριών που είχαμε στη διάθεση μας.

Με το πέρας του αγώνα θα σημειώνουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να διαβάζουμε και reports καθώς και να ρίχνουμε μία ματιά στα γενικά στατιστικά ώστε να καταλήγουμε στο κατα πόσο το ματς κύλησε σύμφωνα με την πρόβλεψη μας ή όχι. Και όταν αναφέρω την λέξη πρόβλεψη εδώ, δεν εννοώ το απόλυτο τελικό αποτέλεσμα αλλά την απόδοση των αντιπάλων. Αν για παράδειγμα η ομάδα είχε την περισσότερη κατοχή, τα περισσότερα σουτ στην εστία, περισσότερα κόρνερ, αν ο Ψ παίχτης ήταν καταλυτικός ή όχι.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία με την πάροδο του χρόνου ίσως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να «βλέπουμε» τα πράγματα διαφορετικά από ότι πριν, και προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+