Αν είχατε 750 εκατομμύρια ευρώ ή λίρες, τι θα προτιμούσατε να αγοράσετε: Το 33% του ΟΠΑΠ ή την Betfair; Ενδιαφέρουσες συμπτώσεις μεταξύ των δύο εταιριών στοιχήματος που βρίσκονται αυτή τη περίοδο ταυτόχρονα σε κατάσταση… πώλησης! Αν και εδώ που τα λέμε για να είμαστε ακριβολόγοι πώληση αφορά τον ΟΠΑΠ, ενώ από την άλλη έχουμε εξαγορά της Betfair.

Για ποιες συμπτώσεις μιλάω; Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στο σφυρί το 33% μερίδιο που κατέχει στον ΟΠΑΠ. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 105.3 εκατομμύρια μετοχές ΟΠΑΠ. Με τρέχουσα τιμή μετοχής του ΟΠΑΠ τα 7 ευρώ περίπου, η αξία του μεριδίου ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ με… τιμές χρηματιστηρίου. Την ίδια στιγμή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου 102.97 εκατομμύρια μετοχές Betfair ανταλλάσσονται προς 777.25 πένες, δηλαδή 7.77 περίπου λίρες έκαστη. Οπότε η προσφορά της CVC Capital Partners που αναμένεται να κυμανθεί στις 750 εκατ. λίρες ακούγεται λογική. Τελικά λέτε να έπεσα τόσο “μέσα” όταν έβαλα το “εικονικό” στοίχημα για το over/under της πώλησης του ΟΠΑΠ στα 750 εκατ. ευρώ;!!

Έτσι και στις δύο εταιρίες οι μετοχές που… θα αλλάξουν χέρια είναι όχι μόνο ίδιας ποσότητας αλλά και… ανάλογου αντίτιμου, αφού τόσο οι μετοχές της Betfair όσο και του ΟΠΑΠ βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο τιμών στα δύο χρηματιστήρια.

Διαβάστε επίσης: 11η η Ελλάδα στο διαδικτυακό τζόγο στην Ευρώπη

Ας δούμε τώρα την παρακάτω εικόνα που δείχνει την πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ και της Betfair από το Νοέμβρη του 2010, οπότε και εισήχθη στο χρηματιστήριο το ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair. Στο γράφημα απεικονίζεται επίσης η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Λονδρέζικου FTSE 100.

Τόσο η μετοχή της Betfair όσο και του ΟΠΑΠ σημειώνουν πτώση τα τελευταία 2.5 χρόνια κοντά στο 40 με 50%, ενώ το ίδιο ποσοστό απωλειών εμφανίζει και το ελληνικό χρηματιστήριο την ίδια περίοδο. Ενώ όμως η μετοχή του ΟΠΑΠ συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με το Γενικό Δείκτη, η μετοχή της Betfair ακολούθησε διαφορετική πορεία έναντι του αγγλικού χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012 ανήλθαν στα 505 εκατ. ευρώ με μικτά κέρδη 1.3 δισεκατομμύρια, ενώ για την περίοδο Απρ. 2011 – Απρ. 2012 η Betfair εμφάνισε μικτά κέρδη της τάξης των 389 εκατ. λιρών, τα καθαρά εκ των οποίων σχεδόν άγγιξαν μόλις τα 34 εκατομμύρια λίρες (39.4 εκατομμύρια ευρώ). Στο τέλος αυτού του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρέχον οικονομικό έτος για την Betfair, οπότε και θα δημοσιευθούν τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Από την άλλη πλευρά, τεράστιας σημασία θα έχει και η φορολόγηση κατά 30% επί των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ από το τρέχον έτος, οπότε και αναμένεται σαφώς χαμηλότερη κερδοφορία του οργανισμού. Με τα περσινά στοιχεία, ο επιπλέον φόρος θα αναλογούσε πρόχειρα σε 390 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγούσε σε 115 εκατομμύρια καθαρά κέρδη. Με δεδομένο ότι πωλείται το 33% του ΟΠΑΠ, στο νέο μέτοχο θα αναλογούσαν 38 εκατομμύρια ευρώ από αυτά.

Εάν είχατε 750 εκατομμύρια, τι θα αγοράζατε; ΟΠΑΠ ή Betfair;

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

2 Comments

  1. Θα πρεπει να συνυπολογιστει το γεγονος οτι οσον αφορα τα κερδη αυτα θα αντιστοιχουν στο 1/3 για τον υποψηφιο επενδυτη, οσον αφορα τον ΟΠΑΠ, σε συγκριση με το ακεραιο ποσο των κερδων στην αντιστοιχη περιπτωση της BF. Και παλι ομως τα νουμερα του ΟΠΑΠ ειναι πολυ καλυτερα απο αυτα της BF.

    Με πολλες βελτιωσεις και οχι μονο με 2-3 και φυσικα συμφερει ο ΟΠΑΠ, αν λαβουμε υποψιν τα τρεχοντα νουμερα. Το κυριοτερο πλεονεκτημα του ΟΠΑΠ ειναι το μονοπωλειο που δρομολογειται και θα ισχυσει στην εγχωρια αγορα. Το κυριοτερο μειονεκτημα ομως ειναι η αδυναμια να επεκταθει και σε αλλες αγορες, οποτε παντα θα βασιζεται σε μια και μονο αγορα με οτι κινδυνους μπορει να εχει κατι τετοιο.

    Αντιθετα οσον αφορα την betfair, ισως ειναι και η δυσκολοτερη περιοδος, απο την λειτουργια της, δεδομενου οτι εχει αποχωρησει απο πολλες αγορες. Τι θα γινει ομως αν καποια στιγμη, αλλαξουν τα σημερινα δεδομενα και της δοθει η δυνατοτητα να παρει παλι μεριδιο απο αρκετες αγορες??? Και επισης μιλαμε για πληρης εξαγορα. Και οπως λενε στο χωριο μου “μοναχος χορευε και οσο θελεις πηδα”

    Συνοψιζοντας να πω οτι προσκαιρη επενδυτικη ευκαιρια αποτελει ο ΟΠΑΠ, σε αντιδιαστολη με την Betfair που την θεωρω μελλοντικη επενδυτικη ευκαιρια.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version