bitcoin-grafima

Όλος ο κόσμος φαίνεται να περιμένει να ακούσει τον ήχο της φούσκας του Bitcoin που θα σκάσει. Δεκάδες κείμενα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες για το Bitcoin και είναι μάλλον αδύνατο να μην έχετε πετύχει τουλάχιστον μια αναφορά σε αυτό αυτή τη βδομάδα. Βλέπετε αυτή τη βδομάδα η συνολική αγορά του Bitcoin ξεπέρασε το 1 δις δολάρια, ενώ η τιμή του εκτινάχθηκε πάνω από τα $140, όταν η αξία ενός Bitcoin ήταν μόλις 0.04 δολάρια το 2010.

Τι είναι το Bitcoin; Μια σύντομη έρευνα μπορεί να σας δώσει τις απαντήσεις. Μια ενδιαφέρουσα (και τεράστια) ανάλυση για το bitcoin μπορείτε να διαβάσετε και στα Ελληνικά εδώ, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Το κείμενο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές, αφού ακόμα κι ο Γιάννης Βαρουφάκης το σχολίασε κολακευτικά, ενώ ήδη τα σχόλια ξεπερνούν τα 500 σε αριθμό! Μπορείτε βέβαια να εμπιστευθείτε ξενόγλωσσες πηγές που θα σας κατατοπίσουν για το τι ακριβώς είναι το Bitcoin, όπως το μικρό αυτό γραφικό της Washington Post.

Ιδιαίτερα δημοφιλή τελευταία γίνονται και τα bitcoin καζίνο, επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά κέρδη!

Ωστόσο το θέμα πλέον είναι εάν το Bitcoin αποτελεί μια ακόμα φούσκα, όπως τόσες άλλες του παρελθόντος από… τουλίπες μέχρι τα dot-com. Η πορεία της τιμής του bitcoin μέχρι στιγμής αυτό λέει. Ειδικά μετά την πρόσφατη έκρηξη της τιμής του, γεγονός που αποδίδεται και στα προβλήματα της Κυπριακής οικονομίας. Το παρακάτω γράφημα του Dr. Jean-Paul Rodrigue είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

fouska-bitcoin

Με κόκκινη γραμμή αναπαριστάνεται η πορεία μιας κλασικής επενδυτικής φούσκας. Κάπως έτσι εξελίσσεται η τιμή ενός επενδυτικού προϊόντος εάν πρόκειται για φούσκα, είτε αυτό είναι τουλίπες, είτε οι τιμές των ακινήτων, είτε οι τιμές μετοχών. Προσέξτε τη γραμμή με μαύρο χρώμα, η οποία δείχνει την αξία του Bitcoin από το φετινό Ιανουάριο.

Παραδείγματα… φούσκας είχαμε και στην Ελλάδα, με πιο αντιπροσωπευτική τη φούσκα του χρηματιστηρίου το 2000.

elliniko-xrimatistirio-fouska

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής για το Bitcoin ήταν η 3η Απρίλη, κατά την οποία η αξία ενός Bitcoin ήταν αρχικά $100, στη συνέχεια εκτοξεύθηκε στα $145…

bitcoin-grafima-intraday-anodos

…και μέχρι το τέλος της μέρας η τιμή είχε διορθώσει στα 126 δολάρια (κάθε μπάρα/κερί αντιπροσωπεύει 15 λεπτά συναλλαγών)!

bitcoin-grafima-intraday-ptosi

Πολλοί «ειδικοί» θα γράψουν για το Bitcoin τις επόμενες μέρες. Ίσως η καλύτερη πρόβλεψη/ανάλυση θα ήταν εκείνη του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto (ψευδώνυμο), του οποίου ποτέ δεν έγινε γνωστή η πραγματική ταυτότητα (είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο, είτε για μια ομάδα ανθρώπων). Ο κ. Nakamoto όμως έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο από την άνοιξη του 2012! Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη στιγμή για μια επιστροφή αυτό το διάστημα που όλος ο κόσμος συζητά για τη φούσκα του Bitcoin! Αν και το βλέπω μάλλον απίθανο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.