στημενα-παιχνιδια

Κατά γενική ομολογία, το να στήσει κανείς ένα παιχνίδι είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει στο ποδόσφαιρο.

Χειρότερο από το να βουτάς, χειρότερο από το να φτύνει και, ναι, χειρότερο ακόμη και από το να πέφτεις πάνω στο χέρι του αντιπάλου σου και να κάνεις πως σε χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτά είναι κλεψιές ή αντιαθλητική συμπεριφορά, ωστόσο υπάρχουν μέσα στο γενικό πλαίσιο του ποδοσφαίρου.

Τα στημένα παιχνίδια είναι που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Μειώνει σε επικίνδυνα επίπεδα το βαθμό του υγιούς ανταγωνισμού που απαιτείται εάν θέλουμε να λέμε πως το άθλημά μας, σημαίνει κάτι.

Οι οπαδοί μπορούν να μαλώνουν για το αν ήταν δίκαιη η τιμωρία που επιβλήθηκε στον Luis Suarez για το δάγκωμα που έριξε στον αγώνα με την Chelsea, αλλά λίγοι θα διαφωνήσουν σχετικά με την ισόβια τιμωρία που επιβάλλεται σε όσους συμμετέχουν σε αγώνες με προκαθορισμένο αποτέλεσμα (φέτος η ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έβαλε τέλος στις καριέρες 11 τέτοιων ποδοσφαιριστών).

Επομένως, ας πούμε πως πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση. Κάτι που κανείς που αγαπά το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ανεχθεί ή ακόμη και να κάνει πως δεν βλέπει.

Εκτός… Οι νεοφερμένοι ακούν φωνές πονηρές να ηχούν μέσα στο κεφάλι τους. Φωνές που λένε πως δεν θα τους πείραζε να υπάρχει μια δόση οργανωμένης διαφθοράς προκειμένου να παραμείνει τεράστιο το ενδιαφέρον στην Premier League. Τι λένε; «Ο τίτλος κρίθηκε πριν από οκτώ ημέρες (σ.σ. τη Δευτέρα 22 Απριλίου). Η Reading και η QPR υποβιβάστηκαν την Κυριακή (σ.σ. 28 Απριλίου). Και οι νεοφερμένοι δεν – επαναλαμβάνω ΔΕΝ – ενδιαφέρονται και τόσο για το ποια ομάδα θα τερματίσει στην τέταρτη θέση.

Επομένως, αυτό που μας έχει απομείνει σε αυτό το φινάλε της σεζόν, είναι η τελευταία θέση που οδηγεί στην Championship. Και η Wigan ενδεχομένως να έχει υποβιβαστεί πριν φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική.

Ο θρίαμβος της Aston Villa επί της Sunderland το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. 29 Απριλίου) έφερε τις δυο ομάδες πέντε βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Εκεί όπου βρίσκεται η Wigan με 32, ενώ υπάρχουν επτά ακόμη σύλλογοι σε απόσταση τριών βαθμών.

Αυτό που προσπαθούν να πουν οι διαβολικές φωνές είναι πως είτε θα έχουμε την πιο βαρετή τελευταία αγωνιστική της σεζόν είτε την πιο ενδιαφέρουσα.

Και τα πάντα εξαρτιόνται από την ικανότητα της Wigan να βγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε κι ενώ υπάρχει στο μυαλό όλων το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου – ο τελικός του FA Cup.

Επομένως, δεν θα έπρεπε να της δώσουμε ένα χέρι βοηθείας;

Πολλοί κατηγορούν το σύγχρονο ποδόσφαιρο πως είναι λαϊκό άθλημα, πολύ εμπορικό, πως ενδιαφέρεται για τα νούμερα τηλεθέασης έχοντας σε αντάλλαγμα πουλήσει την ψυχή του.

Όχι, όχι και ξανά όχι.

Ποιο άλλη μορφή λαϊκής ψυχαγωγίας θα ρίσκαρε τη χαρά και την έξαψη που επιφυλάσσει η τελευταία ημέρα της να τη μετατρέψει σε μια απέραντη μελαγχολία;

Τα μεγάλα τηλεοπτικά σόου επίτηδες αφήνουν ασαφείς τους κανόνες για τέτοιες περιστάσεις. Θα μπορούσαν να απασφαλίσουν μια βόμβα και να υποβιβάσουν τέσσερις ομάδες (πραγματικά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα εάν το καλοσκεφτείς) ή να χρησιμοποιήσουν κάποιου είδους δικαστές που θα αποδώσουν στη Wigan και τους τρεις βαθμούς για το τελευταίο παιχνίδι της κόντρα στους Spurs (2-2).

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αυτά. Το μόνο που έχει είναι τα στημένα παιχνίδια. Και αν υπάρχει μια αναμέτρηση την οποία θα μπορούσε κανείς στα ήσυχα και μουλωχτά να κατευθύνει προς μια ομάδα, τότε είναι το ταξίδι της Wigan στην West Brom αυτή την αγωνιστική.

Το χάνει η Wigan και υποβιβάζεται. Το κερδίζει; Ξαφνικά θα ακουστεί ένα ομαδικό ουρλιαχτό φόβου, τόσο δυνατό που θα μπορούσε να πείσει το Πεντάγωνο πως η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στην Ιαπωνία.

Μια νίκη για τη Wigan θα κάνει πολλές να σκεφτούν πως οι 40 βαθμοί ίσως να μην είναι αρκετοί για να τις σώσουν. Βάζει τις Newcastle, Villa, Sunderland, Norwich, Southampton, Stoke και Fulham ξανά στην ηλεκτρική καρέκλα.

Φανταστείτε μια τελευταία αγωνιστική στην οποία οποιαδήποτε από τις οκτώ ομάδες θα μπορούσε να υποβιβαστεί. Κι αυτό γιατί θα υπάρχουν έξι παιχνίδια-φωτιά:

  • WiganAston Villa
  • Manchester City – Norwich
  • Newcastle – Arsenal
  • Southampton – Stoke
  • Swansea – Fulham
  • Tottenham – Sunderland

Φανταστείτε την έξαψη. Φανταστείτε τις ανατροπές στη βαθμολογία και τα σκορ. Φανταστείτε τα τεντωμένα νεύρα και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν στα ύψη. Τι απόλαυση για όλους εμάς τους υπόλοιπους!

Θα ήταν θαυμάσιο. Σίγουρα θα έφερνε κάποια λεφτά στην Premier League. Αλλά, κυρίως, θα είναι υπερβολικά καλό για όλους εμάς να παρακολουθήσουμε τέτοιο θέαμα.

Είναι στοίχημα μακροχρόνιο και το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι να κερδίσει η Wigan μέσα στο The Hawthorns μια ομάδα που δεν έχει κανέναν στόχο πλέον.

Σίγουρα τα οργανωμένα συνδικάτα του στοιχήματος, άντρες με χαρτοφύλακες που κινούνται στις σκιές και περπατούν στους διαδρόμους της εξουσίας, όποιοι ασχολούνται με τέτοια πράγματα μπορούν να το κάνουν να συμβεί.

Ολοι γνωρίζουμε πως τα στημένα παιχνίδια είναι λάθος. Αλλά αυτό… δεν θα πειράξει κανέναν!

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).