ρωσια-ποδοσφαιροΟι ρωσικοί σύλλογοι FK Krasnodar και Krylya Sovietov Samara κίνησαν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία τους κατηγόρησαν πως έστησαν το μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε το Σάββατο.

Αρκετές ιστοσελίδες στο internet ανέφεραν πως το παιχνίδι που διεξήχθη στο Κράσνονταρ ήταν στημένο, αφού η Samara, που προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό, επικράτησε της τοπικής ομάδας με 3-0. Η Krasnodar βρίσκεται στην όγδοη θέση και έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος.

Σε μια αρκετά σκληρή ανακοίνωση, που εξέδωσαν από κοινού οι δύο σύλλογοι, αρνήθηκαν πως έγινε κάτι μεμπτό. «Πιστεύουμε πως όλο αυτό είναι μια προβοκάτσια, όχι μόνο εναντίον των δύο συλλόγων αλλά και εναντίον ολόκληρου του ρωσικού ποδοσφαίρου», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες τους (www.fckrasnodar.ru και www.kc-camapa.ru).

«Τέτοιες κατηγορίες είναι εξοργιστικές και προσβλητικές», δήλωσε ο προπονητής της Samara, Denis Maslov, στα ΜΜΕ τη Δευτέρα. «Τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον Sergei Galitsky για να τον δελεάσουμε να συμφωνήσει να μας δώσει τη νίκη», αναρωτήθηκε. Σημειωτέον, ο Galitsky είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Krasnodar…

Στο παρελθόν, ο Galitsky είχε ενοχληθεί από τις εμφανίσεις των παικτών του, προτείνοντας να περάσουν και από ανιχνευτή ψεύδους για να μάθει το τι ακριβώς συμβαίνει!

ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και η Premier League της Ρωσίας (RFPL) το βράδυ της Δευτέρας.

«Εσχάτως, έχουμε δει πάρα πολλές αβάσιμες κατηγορίες στα ΜΜΕ. Δυστυχώς, πολλές φορές αναφέρονται σε μέλη της ποδοσφαιρικής μας οικογένειας», τονίζει η RFPL στην ιστοσελίδα της. «Ζητάμε από τα μέλη μας να έχουν αλληλοσεβασμό. Την ίδια στιγμή ζητούμε να αποφεύγονται τα βιαστικά συμπεράσματα που μπορούν να βλάψουν τη φήμη των συλλόγων μας, τη ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FA) και την ρωσική Premier League».

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτο βαθμό τη θέσπιση νόμων πολύ πιο αυστηρών σε περιπτώσεις προκαθορισμένων αποτελεσμάτων, με τις τιμωρίες να φτάνουν μέχρι και επταετή φυλάκιση.

Οι ειδικοί λένε πως τα στημένα παιχνίδια και η διαφθορά είναι σε άνθιση στο ρωσικό ποδόσφαιρο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να διοργανώσει αρκετά μεγάλα διεθνή τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ωστόσο, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχει κανείς καταδικαστεί ή ακόμη και έρθει σε δίκη και μόνο μια ομάδα, η Iriston Vladikavkaz της δεύτερης κατηγορίας, αποδείχθηκε πως ήταν ένοχη για προσπάθεια να στήσει αγώνα. Μάλιστα, αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα το 1997 και λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Η FIFPro, η παγκόσμια ένωση επαγγελματιών παικτών, εξέδωσε φέτος μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.400 ποδοσφαιριστές από την Ανατολική Ευρώπη, αναφέροντας πως τα στημένα παιχνίδια στη Ρωσία ανέρχονται σε ποσοστό 43,5%!

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).