paignia-midenithikou-athroismatosΧαίρετε αγαπητοί φίλοι του Στοίχημα Online! Προτού γράψω οτιδήποτε θέλω να ευχαριστήσω τον Jim και ολόκληρη την αρθρογραφική ομάδα του site για την φιλοξενία. Παρακολουθώ και διαβάζω το site εδώ και πολύ καιρό και είναι μεγάλη μου χαρά που τα παιδιά αποδέχτηκαν το αίτημα μου και μου έδωσαν την δυνατότητα να προσθέσω και εγώ ένα λιθαράκι στην όμορφη αυτή προσπάθεια που κάνουν. Χωρίς την καλή διάθεση και το ενδιαφέρον τους πιθανώς να μη διαβάζατε αυτές τις αράδες τώρα. Στην συγκεκριμένη στήλη θα αναφερθούμε κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το χρηματιστήριο, της μετοχές, τα παράγωγα προϊόντα και την διαχείριση χαρτοφυλακίου. Επίσης θα μιλήσουμε για διάφορα οικονομικά θέματα κάθε είδους όπως η οικονομική κρίση, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, καινοτομία και επιχειρηματικότητα κ.α. Το πόκερ με το οποίο ασχολούμαι εντατικά αλλά και κάθε άλλο είδος επενδύσεων με θετική προσδοκώμενη αξία θα αποτελέσει επίσης αντικείμενο ενδιαφέροντος μας. Φυσικά περιμένω και τις δικές σας προτάσεις και απορίες για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει και θέλετε να αναλύσουμε. Έτσι και αλλιώς αυτή η στήλη έχει μοναδικό κίνητρο και στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες και να σας βοηθήσει εσάς απαντώντας (στον βέλτιστο δυνατό βαθμό) τις απορίες και τους προβληματισμούς σας.

Προτού ξεκινήσω να αναλύω το πρώτο θέμα μας θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα τα οποία όσοι παρακολουθείτε το site συστηματικά λίγο πολύ τα ξέρετε. Όπως είναι και λογικό μη περιμένετε από μένα να σας παρουσιάσω μυστικές στρατηγικές από τα άδυτα της wall street που νικάνε πάντα και θα σας αποφέρουν σίγουρο κέρδος. Πιστέψτε με και αν ήξερα κάτι τέτοιο πιθανώς να διαχειριζόμουν τώρα μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό καμιάς μεγάλης χρηματιστηριακής και να μην είχα τον χρόνο να γράψω το παρόν κείμενο. Αυτό που θα κάνουμε από αυτήν εδώ την γωνιά του internet είναι λίγο πολύ ότι κάνει εδώ και τόσο καιρό το Στοίχημα Online. Θα επιδιώξω να διαφωτίσω ορισμένα λεπτά χρηματοοικονομικά ζητήματα και να σας δώσω κίνητρο αλλά και τροφή για σκέψη και δημιουργικότητα.

xrimatistirio-paignio-midenikou-athroismatosΞεκινώντας την κουβέντα μας λοιπόν και για να μη μπλέξουμε από το πρώτο άρθρο με λεπτά και δύσκολα σημεία θα ξεκινήσω με μια απλή ερώτηση. Τι κοινό έχει το πόκερ, το στοίχημα, η αγορά χρηματιστηριακών παραγώγων και τα παιχνίδια του καζίνο; Είναι και τα τέσσερα παίγνια μηδενικού ή σταθερού αθροίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν κάποιος παίκτης αυτών των παιγνίων κερδίζει παράλληλα κάποιος άλλος χάνει. Είναι πρακτικά αδύνατον να κερδίζουν όλοι οι παίκτες. Έτσι είναι φανερό ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα παραπάνω είδη επενδύσεων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα με κάποια κερδοφόρα στρατηγική κάποιο είδος παιγνίου μηδενικού αθροίσματος. Ένα παίγνιο περιλαμβάνει τα εξής

  • Παίκτες (δυο ή περισσότερους)
  • Στρατηγικές του κάθε παίκτη
  • Αποδόσεις

Στο στοίχημα ας πούμε οι στρατηγικές πονταρίσματος των παικτών έρχονται σε αλληλεπίδραση με τις στρατηγικές των bookmakers. Στο τραπέζι του πόκερ έχουμε αλληλεπίδραση όχι των παικτών αλλά των στρατηγικών που χρησιμοποιούν.

Αυτό που θέλω να σας μείνει από το συγκεκριμένο άρθρο και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι πρακτικά κάθε τι γύρω μας μπορεί να αποτελέσει ένα παίγνιο. Αν το κατανοήσουμε αυτό τότε θα αποκτήσουμε κατευθείαν μια τελείως διαφορετική εικόνα αλλά και προσέγγιση στα παίγνια τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην επενδυτική μας ζωή.

Ας δούμε όμως ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το λεγόμενο πρόβλημα του φυλακισμένου το οποίο είναι ένα παίγνιο-παιχνίδι που μοιάζει σε πολλά με παιχνίδια όπως το πόκερ και το στοίχημα.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δυο τύποι διέπραξαν μια ένοπλη ληστεία σε τράπεζα και τραυμάτισαν αστυνομικούς και πωλητές στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν.

Η αστυνομία τους συλλαμβάνει λίγες μέρες αργότερα ως κύριους ύποπτους και τους ανακρίνει. Το παραπάνω είναι ένα είδους παίγνιο;

Η απάντηση είναι ναι. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα παίγνιο το οποίο περιλαμβάνει δυο παίκτες τους δυο ληστές.

Οι δυο παίκτες έχουν δυο δυνατές στρατηγικές παιξίματος. Ο καθένας μπορεί είτε να ομολογήσει το έγκλημα είτε να το αρνηθεί.

Ας υποθέσουμε ότι οι αποδόσεις είναι οι εξής:

  • Αν ομολογήσουν και οι δυο την παρανομία τρώνε από δέκα χρόνια φυλάκισης
  • Αν ομολογήσει ο ένας από τους δύο ενώ ο άλλος αρνηθεί τις κατηγορίες τότε αυτός που ομολόγησε τρώει μόλις έναν χρόνο φυλακή (επειδή συνεργάστηκε με τις αρχές) και ο άλλος εικοσιπέντε χρόνια φυλακή.
  • Εάν αρνηθούν και οι δυο τότε έστω ότι μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες οι δικηγόροι τους υπολογίζουν ότι θα τιμωρηθούν με πέντε χρόνια φυλάκισης ο καθένας.

john-f-nash-isorropiaΕίναι ολοφάνερο (και αποδεικνύεται εύκολα με την βοήθεια της ισορροπίας Nash) ότι οι δυο εγκληματίες αν έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν θα καταλήξουν να επιλέξουν να παίξουν και οι δυο άρνηση αφού ακόμα και αν ένας πάει να ‘’πουλήσει’’ τον άλλον ομολογώντας το έγκλημα για να την βγάλει με έναν χρόνο τότε ο άλλος θα απαντήσει ομολογώντας και θα καταλήξουν και οι δυο χαμένοι τρώγοντας δέκα αντί για πέντε χρόνια που θα τους επιβάλλονταν αν συνεργάζονταν.

Όμως τι γίνεται αν ο καθένας ανακρίνεται σε διαφορετικό δωμάτιο και η μεταξύ τους επικοινωνία είναι αδύνατη; Θα ρισκάρει κανείς να ομολογήσει ποντάροντας ότι ο άλλος δε θα σπάσει και θα αρνηθεί τις κατηγορίες; Η συγκεκριμένη απόφαση απαιτεί πολύ περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το ψυχολογικό προφίλ του αντίπαλου παίκτη, το ιστορικό του σε ανάλογες δύσκολες αποφάσεις κ.τ.λ.

Αυτή η απόφαση δε διαφέρει σε πολλά από ένα four bet στο poker ή το ποντάρισμα σε ένα άλογο στον ιππόδρομο. Αρκεί να φανταστούμε ότι παίζοντας στοίχημα βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση βασιζόμενοι σε εικασίες και ελλιπείς πληροφορίες. Υπάρχουν τρόποι να πάρουμε βέλτιστες και προσοδοφόρες αποφάσεις κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες; Η απάντηση είναι ναι και τέτοιες στρατηγικές θα παρουσιάσω σε μελλοντικά άρθρα…

Μέχρι τότε…καλή τύχη σε ότι κάνετε…

Avatar photo

Ο Action_Zaf σπούδασε οικονομικά με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και στην οικονομική των επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακά εστιάζει το ενδιαφέρον του στα στρατηγικά παίγνια και την αξιολόγηση επενδύσεων και στρατηγικών. Παίζει πόκερ (σχεδόν εξ ολοκλήρου sit and go τουρνουά) εντατικά τα τελευταία δυο χρόνια. Επίσης ασχολιέται με την αθλητική δημοσιογραφία με ενεργή αρθρογραφική-δημοσιογραφική παρουσία σε διάφορα γνωστά site, blog και άλλα μέσα και συνεργαζόμενος με γνωστούς δημοσιογράφους κι ανθρώπους του χώρου. Τους τελευταίους μήνες αρθρογραφούσε στο αθλητικό site transfernews.gr. Βρείτε τον Action_Zaf στο Facebook.