Giampaolo Pozzo

Είναι γνωστό το γεγονός πως ο Giampaolo Pozzo, ιδιοκτήτης της Udinese, έχει την πλειοψηφία των μετοχών της ισπανικής Granada και της αγγλικής Watford.

Από τους τρεις συλλόγους, μόνο ο τελευταίος δεν αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της χώρας που ανήκει. Μέχρι το 2009, ο Pozzo είχε στον έλεγχό του μόνο τη μια από τις ομάδες, αλλά εκείνη τη χρονιά απέκτησε τη Granada και το περασμένο καλοκαίρι και τους «Hornets».

Χρησιμοποιεί και τους τρεις συλλόγους για να δώσει στους νεαρούς, κυρίως από το Udine, αγωνιστικό χρόνο συμμετοχής. Στο πέρασμα των χρόνων το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του Pozzo στρεφόταν στις «Zebrette», αλλά η Watford είναι στην τρίτη θέση στην Championship της Αγγλίας και διεκδικήτρια της ανόδου στην Premier League. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τους «Bianconeri».

udinese-watford-premier-leagueΗ Premier League είναι ένα πολύ ελκυστικό πρωτάθλημα. Οι σύλλογοι κερδίζουν εκατομμύρια λίρες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, χρηματικά έπαθλα ανάλογα τη θέση που καταλαμβάνουν αλλά και από τα εισιτήρια. Από τότε που τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μοιράζονται ισόποσα στις 20 ομάδες, η Watford θα πάρει ένα αξιοσημείωτο ποσό, κάτι που σημαίνει πως ο κύριος Pozzo θα γίνει πλουσιότερος.

Σε σύγκριση με την Udinese και τη Serie A, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στα χρήματα που παίρνουν οι σύλλογοι ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στο βαθμολογικό πίνακα. Για παράδειγμα, η Juventus θα πάρει περισσότερα, ας πούμε, από την Cagliari. Από τη στιγμή που διακυβεύονται περισσότερα όταν έχεις έναν σύλλογο στην Premier League, ο Pozzo πιθανότατα θα αρχίσει να επενδύει περισσότερο χρόνο και χρήμα στη Watford.

Ως αποτέλεσμα, το εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπείας που αναζητάει ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές με σκοπό να τους εξελίξει και που μέχρι τώρα τους «έστελνε» στη Serie A και την Udinese, θα πάψει να λειτουργεί έτσι. Ο σύλλογος που εδρεύει στο Friuli είναι στη μέση αυτής της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς αστέρες όπως οι Mauricio Isla, Kwadwo Asamoah, Alexis Sanchez και Samir Handanovic έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη θέση τους ήρθαν αντικαταστάτες που είναι στο στάδιο της εκμάθησης. Από τη στιγμή που και αυτοί θα μπουν στο στόχαστρο των μεγάλων ομάδων, ο Pozzo μπορεί να έχει ήδη δώσει εντολή στους κατασκόπους του να ενισχύσουν τη Watford ώστε να γίνει μια σταθερή δύναμη της Premier League.

Ολα αυτά τα σενάρια σημαίνουν πως η Udinese μπορεί να φθίνει, ακόμη και να γίνει ομάδα υποψήφια για υποβιβασμό. Αυτή τη στιγμή το ρόστερ είναι μέτριο, αλλά υπάρχουν θετικές ενδείξεις πως κάποιοι από τους παίκτες θα γίνουν κορυφαίοι. Ωστόσο, εάν ο Pozzo έχει μια ομάδα στην Premier League, ποιος λέει πως δεν θα πάει κάποιους από αυτούς στη Watford; Τα χρήματα αλλά και το μεγαλύτερο κοινό ίσως είναι αρκετά για να δελεάσουν αυτούς τους ταλαντούχους νεαρούς να μετακομίσουν στην Αγγλία.

neo-stadio-friuliΩστόσο, υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για τους οπαδούς της Udinese. Πρόσφατα απέκτησαν τα δικαιώματα του Stadio Friuli για τα επόμενα 99 χρόνια και σχεδιάζουν να τοα ανακαινίσουν. Θα μειώσουν την χωρητικότητα, αλλά θα κάνουν το στάδιο πολύ πιο μοντέρνο, κάτι που σημαίνει πως οι οπαδοί θα είναι ακόμη πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που συμβαίνει και στο Juventus Stadium.

Χάρη σε αυτό, η οικογένεια του Pozzo θα βγάλει λίγα χρήματα παραπάνω από τις εισπράξεις των αγώνων, από τη στιγμή που θα της ανήκει το στάδιο. Δεν θα χρειάζεται να πληρώνει σε δάνεια ή ενοίκια.

Ο προβιβασμός της Watford στην Premier League φαίνεται πως οδηγεί σε κρίση την ομάδα της βορειοανατολικής Ιταλίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα ο Pozzo να παραμείνει πιστός στην πρώτη του αγάπη, την Udinese. Την έσωσε από την κρίση στην οποία είχε περιέλθει τη δεκαετία του ’80, όταν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο στημένων αγώνων. Εν τέλει την έσωσε και τη βοήθησε να γίνει βαθμιαία αρκετά ισχυρή. Να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του φαντάζει σκληρό για τον Pozzo, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί εάν το καλοκαίρι ο «Yellow Army» γίνει σύλλογος κορυφαίας κατηγορίας.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).