Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του ΟΠΑΠ, τα οποία είναι ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων. Η μέση εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών για καθαρά κέρδη 39,9 εκ. ευρώ δεν επαληθεύτηκε, αφού ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε 38,9εκ. ευρώ καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή 1 εκατομμύριο ευρώ λιγότερο. Φυσικά τα κέρδη είναι σαφώς χαμηλότερα συγκριτικά με του 2012, μόνο και μόνο εξαιτίας της φορολόγησης 30% επί των μικτών κερδών που επιβάλλεται στον οργανισμό από φέτος. Πάντως ο ΟΠΑΠ εξακολουθεί να βαφτίζει τα μικτά κέρδη ως «καθαρά έσοδα» στα αποτελέσματά του, όταν η συντομογραφία του GGR είναι Gross Gaming Revenue – δοκιμάστε το «gross» στο Google Translate. Και το GGR είναι στατιστικό στοιχείο βάσει του οποίου προκύπτει η 8η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη όσον αφορά τον τζόγο, και 11η στο διαδικτυακό στοίχημα.

Δε θα κουράσω τους αναγνώστες με την παράθεση των υπολοίπων οικονομικών μεγεθών που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ. Πλήθος ενημερωτικών ιστοσελίδων κάνουν εκτενείς αναφορές τις τελευταίες ώρες, αναδημοσιεύοντας στην ουσία την περίληψη που μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ.

Επίσης δε θα επικεντρωθώ στα καθαρά κέρδη και στην πτώση που καταγράφεται σε σχέση με το 2012. Δεν πιστεύω κάποιος σοβαρός οικονομικός αναλυτής να πέφτει από τα σύννεφα με την πτώση αυτή, αφού όλα αυτά είχαν προβλεφθεί εδώ και μήνες. Δε χρειαζόταν δα και καμιά μαγική σφαίρα για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα αυτό! Η υποτιθέμενη επιχείρησή σας κερδίζει κοντά στα 350εκ. ευρώ κάθε τρίμηνο και ξαφνικά σας επιβάλλεται φόρος 30% επί των κερδών αυτών. Προφανώς τα καθαρά σας κέρδη θα είναι σαφώς μειωμένα, όσο τα μεικτά σας κέρδη θα παραμένουν σταθερά. Με άλλα λόγια όσο παραμένει σταθερός ο τζίρος και το περιθώριο κέρδους σας, τα μεικτά κέρδη θα είναι τα ίδια.

Όμως ο ΟΠΑΠ εμφανίζει αισθητά χαμηλότερα τζίρο το α’ τρίμηνο του 2013. Ο τζίρος (ή «πωλήσεις» όπως το ονομάζει) μειώθηκε κατά 18.4%! Είτε δηλαδή λιγότεροι παίκτες επισκέφτηκαν κάποιο πρακτορείο ΟΠΑΠ, είτε μείωσαν τα πονταρίσματά τους, υποθέτω λόγω της μείωσης που δέχθηκαν και οι μισθοί τους. Ω τι έκπληξη, όλα είναι ένας κύκλος!

Ο ΟΠΑΠ αναφέρει στα αποτελέσματά του κάποιους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την πτώση. Μία εργάσιμη μέρα λιγότερη, φόρος από το πρώτο ευρώ (που άλλαξε από 1η Απριλίου) που απομάκρυνε τους παίκτες και πενθήμερη απεργία των πρακτόρων. Όλα αυτά έφεραν μείωση πωλήσεων στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, όπως για παράδειγμα τα 100 εκατομμύρια λιγότερα που στοιχηματίστηκαν στο Πάμε Στοίχημα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2012 (αν και υπάρχουν προτάσεις για να επανέλθει ο κόσμος στα πρακτορεία). Τα περισσότερα παιχνίδια εμφανίζουν πτώση πωλήσεων, αλλά η «ναυαρχίδα» των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, το ΚΙΝΟ, σημείωσε τη μικρότερη μείωση (11%). Έτσι, η αύξηση κατά 4.5 εκατομμύρια ευρώ στο… ΛΟΤΤΟ φαίνεται μάλλον αστεία, όταν συνολικά 200 εκατομμύρια δεν πέρασαν από τις ταμειακές μηχανές των πρακτορείων.

Δείτε τώρα το εξής. Αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ:

«Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν στο α’ τρίµηνο 2013 τα 57,6 εκ. ευρώ από 184,4 εκ. ευρώ στο α’ τρίµηνο 2012. Η ανωτέρω πτώση κατά 68,8% οφείλεται κυρίως στη μείωση του κύκλου εργασιών, καθώς και στην μείωση του μεικτού κέρδους (λόγω της επιβολής φόρου 30% ή ποσού 85,5 εκ. ευρώ επί των καθαρών εσόδων από 1/1/2013), αντισταθµιζόµενη µερικώς από το χαµηλότερο ποσοστό διανοµής κερδών του παιγνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Εδώ ο ΟΠΑΠ παραδέχεται πως αύξησε την γκανιότα, ή προσέφερε μικρότερες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει το χαμηλότερο ποσοστό διανομής κερδών στο Πάμε Στοίχημα. Συνολικά το ποσοστό διανομής κερδών μειώθηκε κατά 2% σύμφωνα με τον αρχικό πίνακα. Εάν υποθέσουμε πως η μείωση αυτή συνέβη μόνο στο Πάμε Στοίχημα (δε βλέπω να υπάρχει κάποιος ανάλογος πίνακας στα αποτελέσματα), τότε εάν είχατε ένα σύστημα που σας έδινε 2% πλεονέκτημα, πλέον είστε break even (ούτε κερδίζετε, ούτε χάνετε). Δηλαδή καλύτερα να ψάξετε για καλύτερες επενδύσεις, εκτός αν αυξηθεί και πάλι το payout.

Με λίγο προσεκτικότερη αναζήτηση, στην 20η σελίδα της “Συνοπτικών Ενδιάμεσων Οικονομικών Καταστάσεων“, διαβάζουμε το παρακάτω:

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως αν προσθέσει κανείς τα 85,5εκ. ευρώ του φόρου στα 38,9εκ. ευρώ των καθαρών κερδών, προκύπτουν 124,4εκ. ευρώ καθαρά κέρδη με το «παλιό σύστημα». Σε σύγκριση με τα 131,9εκ.ευρώ του α’ τριμήνου του 2012, η πτώση θα ανερχόταν στο 5.7%. Ίσως αυτό να ήταν ένα πιο αντιπροσωπευτικό μέγεθος σύγκρισης της κερδοφορίας του ΟΠΑΠ.

Όπως και να έχει τα οικονομικά αποτελέσματα ΟΠΑΠ «έχασαν» τις εκτιμήσεις. Όπως λένε στο Αμέρικα:

Earnings missed estimates

Κι όταν έχουμε miss κι όχι beat estimates, συνήθως η μετοχή την επόμενη μέρα φροντίζει να το κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Πάντως το σφάλμα είναι σε επιτρεπτά όρια, αφού τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή του ΟΠΑΠ ανέρχονται στα 12,19 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, όταν η εκτίμηση ήταν 12,50 λεπτά. Και στις αναλύσεις του εξωτερικού έχω δει αναλύσεις να πέφτουν έξω κατά πολλές δεκάδες cents, με τρομακτικές συνέπειες στα γραφήματα των μετοχών!

Μην ανησυχείτε όμως για τα μειωμένα κέρδη του ΟΠΑΠ, έρχεται η οικονομική ένεση των VLT!

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version