Ένα από τα πιο γνωστά κι απλά συστήματα στοιχήματος υπόσχεται κέρδη χωρίς πολύ κόπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στοιχηματίσει κανείς κατά όλων των πιθανών αποτελεσμάτων σε αποδόσεις κάτω του 2.00. Το σύστημα που είναι γνωστό στο εξωτερικό με το όνομα «Lay the field», εφαρμόζεται κυρίως στο ιπποδρομιακό στοίχημα. Είναι άραγε η λύση που αναζητούν οι χαμένοι παίκτες του στοιχήματος, ή αποτελεί άλλο ένα too good to be true σύστημα;

Φυσικά όταν ακούω τέτοιου είδους συστήματα κρατάω μικρό καλάθι. Εδώ που τα λέμε, δεν κρατάω καν καλάθι! Οι πιθανότητες να βγει κανείς κερδισμένος από ένα τόσο απλό σύστημα πιθανολογώ πως είναι μηδαμινές. Μπορεί να έχω πει στο παρελθόν πως απλά συστήματα μπορούν να αποφέρουν κέρδος, αλλά ακόμα και τα απλούστερα συστήματα πρέπει πρώτα να αναλυθούν από στατιστικής πλευράς, προκειμένου να αποδείξουν το προσδοκώμενο κέρδος τους. Έτσι θα κάνουμε και στο Lay the field σύστημα.

Επισκέπτης του Στοίχημα Online με κατεύθυνε προς ένα βίντεο που δείχνει το συγκεκριμένο σύστημα εν δράσει. Θα στηριχτούμε στο παράδειγμα αυτό, στο οποίο ο παίκτης στοιχηματίζει κατά των 10 αλόγων που τρέχουν στην επόμενη ιπποδρομία. Σύμφωνα με τα στοιχήματά του, δέχεται στοιχήματα των 100 λιρών σε απόδοση 1.50, με αποτέλεσμα να ρισκάρει 50 λίρες σε κάθε άλογο. Καθώς δεν πρόκειται για trader αλλά για παίκτη που δε θα κλείσει τα στοιχήματά του στο ζωντανό στοίχημα, στόχος του είναι να «ταιριαστούν» τουλάχιστον δύο από τα στοιχήματά του, ώστε να έχει κέρδος το εγχείρημά του.

Κατά τη διάρκεια της ιπποδρομίας, όπως ήταν φυσικό, ταιριάζεται το στοίχημά του στο άλογο που φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα στην ιπποδρομία. Εάν εκείνο το άλογο τελικά κερδίσει την κούρσα, ο παίκτης θα χάσει 50 λίρες.

Στη συνέχεια όμως ένα δεύτερο άλογο περνάει μπροστά, γεγονός που οδηγεί την απόδοσή του χαμηλότερα του 1.50, οπότε «ταιριάζεται» και δεύτερο στοίχημα. Πλέον ο παίκτης βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να έχει εξασφαλίσει κέρδος, οποιαδήποτε κι αν είναι η έκβαση της ιπποδρομίας.

Καταρχήν μην ξεγελιέστε από τα ποσά. Το σίγουρο κέρδος του είναι οι 50 λίρες (μείον την προμήθεια, 47.75 λίρες). Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει 191 λίρες, αφού εάν ανατραπεί η κατάσταση και βρεθεί στην πρώτη θέση κάποιο άλλο άλογο, θα «ταιριαστεί» κι άλλο στοίχημα, με αποτέλεσμα να αλλάξουν και πάλι τα ποσά (αν έκανα τους υπολογισμούς σωστά, το κέρδος θα πέσει στις 140 λίρες στο τρίτο άλογο – κάτι όμως που θα συμβεί και στις δύο επιλογές που τώρα εμφανίζονται στις 47 λίρες). Όμως πόσο συχνά έχετε δει να εναλλάσσονται 3 ή περισσότερα άλογα στην πρώτη θέση;

Κι αυτήν ακριβώς την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε να στοιχηματίζετε σύμφωνα με το σύστημα Lay the field. Πόσο συχνά κερδίζει το άλογο, του οποίου η απόδοση πέφτει στο 1.50; Πόσο συχνά ένα δεύτερο άλογο το προσπερνάει και βλέπει την απόδοσή του να πέφτει στο 1.50; Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη σε εκατοντάδες ιπποδρομίες, ώστε τουλάχιστον να βγει κάποιο αρχικό συμπέρασμα. Γιατί όμως πρέπει να κάνουμε αυτήν την έρευνα;

Είδαμε πως εάν το άλογο που προπορεύεται κερδίσει τελικά ο παίκτης θα χάσει 50 λίρες. Ας υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει στις μισές ιπποδρομίες (50%). Έστω τώρα ότι υποθέτουμε πως ένα δεύτερο άλογο προσπερνάει το προπορευόμενο άλογο 4 στις 10 κούρσες (40%). Σε εκείνη την περίπτωση το κέρδος είναι 47 λίρες. Τέλος, μία στις 10 ιπποδρομίες, ένα τρίτο άλογο προσπερνάει τα δύο προηγούμενα (10%), οπότε και το κέρδος εκτοξεύεται στις 140 λίρες. Το πιθανό κέρδος λοιπόν είναι:

(-50)*50% + 47*40% + 140*10% = -25 + 18.8 + 14 = 7.8

Εάν λοιπόν πράγματι επαληθευτούν και ισχύουν οι παραπάνω υποθέσεις για τη συχνότητα εμφάνισης του κάθε γεγονότος, τότε ο παίκτης θα βγαίνει κερδισμένος μακροχρόνια. Τι γίνεται αν 2 στις 3 κούρσες κερδίζει το προπορευόμενο άλογο (66%), 1 στις 4 το προσπερνάει ένα δεύτερο άλογο (25%) και 9 στις 100 τα ξεπερνάει ένα τρίτο (9%);

(-50)*66% + 47*25% + 140*9% = -33 + 11.75 + 12.6 = -8.65

Το ίδιο ακριβώς σύστημα τώρα οδηγεί στη… χρεωκοπία με μαθηματική ακρίβεια! Πριν λοιπόν αποφασίσουμε να ρισκάρουμε έστω κι ένα ευρώ στο σύστημα «Lay the field», θα πρέπει να υπολογιστούν τα παραπάνω ποσοστά. Ίσως ορίζοντας κάποια φίλτρα ως κριτήρια (π.χ. ιπποδρομίες μεγάλων αποστάσεων, ιπποδρομίες με τουλάχιστον 10 άλογα, κούρσες με εμπόδια, κ.ά.) να καταφέρει κάποιος να βελτιώσει τα ποσοστά αυτά. Κύριο μέλημά του θα πρέπει να είναι να μειώσει το ποσοστό εμφάνισης νίκης του προπορευόμενου αλόγου, ώστε να μειώσει όσο περισσότερο γίνεται το αρνητικό κομμάτι της παραπάνω εξίσωσης. Έτσι κι αλλιώς, τα δύο άλλα γινόμενα θα βελτιωθούν αυτομάτως όσο μειώνεται το ποσοστό αυτό, κάτι που θα βελτιώσει την απόδοση του συστήματος.

Τους παραπάνω υπολογισμούς ακολουθήσαμε και στην εύρεση expected value σε trading live στοιχήματος ποδοσφαίρου παλαιότερα.

Πάντως θα εξακολουθήσω να μην κρατάω καλάθι για το σύστημα Lay the field. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα έπρεπε όλοι να κρατάμε καλάθι και όλοι να εφαρμόζουμε το απλό αυτό σύστημα. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς όλες τις ιπποδρομίες πριν την έναρξή τους. Αν όμως όντως κέρδιζε χρήματα κι όλοι το ακολουθούσαμε, ποιος θα έχανε αυτά τα χρήματα; Τουλάχιστον μια σχετική παραμετροποιήση με τη βοήθεια «φίλτρων» είναι πιστεύω το πρώτο απαραίτητο βήμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος, εάν θέλει να έχει ελπίδες.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

2 Comments

  1. Συμφωνώ με το καλάθι…αλλά ο δημιουργός του στοιχήματος έχει βγάλει λεφτά?

  2. Βαγγέλης on

    Το έχω παίξει αυτό το σύστημα , επί εποχής Betfair, τώρα? που να το παίξεις ?

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version