βιβλια-ποκερ

Στο σημερινό μου άρθρο και με αφορμή τον οδηγό που ετοίμασε ο Jim για τα βιβλία και τις ιστοσελίδες για το trading ο οποίος πιστεύω πρέπει να γίνει η αρχική σελίδα κάθε επίδοξου trader, αποφάσισα να ετοιμάσω και εγώ κάτι ανάλογο για εσάς όσον αφορά το πόκερ. Μέσα από την εμπειρία μου και την τριβή μου με το παιχνίδι θεωρώ ότι έχω σχηματίσει μια καλή εικόνα γύρω από τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για να καταλήξει κάποιος παίκτης κερδοφόρος και έχοντας διαβάσει πάρα πολλά βιβλία και άρθρα πιστεύω ότι μπορώ να σας γλιτώσω από πολύ κόπο και χρόνο με αυτόν τον οδηγό.

Φυσικά και υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι και κερδοφόροι παίκτες οι οποίοι ίσως έχουν να προσθέσουν και άλλα βιβλία ή μπορεί να διαφωνήσουν με κάποιες από τις επιλογές μου. Θα χαρώ να δω σχόλια σας και να το συζητήσουμε. Επίσης πρέπει εδώ να τονίσω ότι τα βιβλία ευτυχώς ή δυστυχώς μπορούν να δώσουν μόνο κάποιο βασικό θεωρητικό υπόβαθρο και δε φτάνουν για να κάνουν την διαφορά. Προσωπική μου άποψη είναι, αφού κάποιος διαβάσει μια σειρά από πετυχημένα βιβλία που έχουν να του δώσουν όντως πράγματα, να ξεφύγει από αυτά και να παρακολουθήσει video με season ποιοτικών παικτών, μεταδόσεις από μεγάλα τουρνουά και να γραφτεί οπωσδήποτε σε κάποιο forum όπως το 2+2 (twoplustwo), στο οποίο υπάρχει άπειρη συσσωρευμένη γνώση. Όσον αφορά τα video ο Jim έχει ανεβάσει κάποια στο Στοίχημα Online τα οποία θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να τα παρακολουθήσει και μάλιστα αρκετές φορές αυτός ο οποίος θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με το πόκερ και να επιβιώσει στα τραπέζια.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα βιβλία που θεωρώ προσωπικά top:

  • HarringtonΗ τριλογία του Dan Harrington: Καλά, εδώ δεν μιλάμε για απλά βιβλία. Πρόκειται για τις εκδόσεις που για πολλούς του χώρου άλλαξαν την ιστορία του παιχνιδιού μια για πάντα. Ο νικητής του WSOP το 1995, Dan Harrington, παρουσιάζει σε τρεις μοναδικούς τόμους όλα όσα πρέπει κανείς να ξέρει για ένα τουρνουά πόκερ, από τα πιο βασικά (αρχικά φύλλα, pot odds, αρχικά στάδια τουρνουά) που περιλαμβάνονται στον πρώτο τόμο, μέχρι και πιο εξειδικευμένα ζητήματα όπως ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλεται το παιχνίδι μας ανάλογα με τις μάρκες μας και το σημείο που βρίσκονται τα blind, κινήσεις (continuation bets), μπλόφες κ.τ.λ. που περιλαμβάνονται στον δεύτερο. Ό τρίτος τόμος περιλαμβάνει μια τεράστια σειρά προβλημάτων στα οποία μάλιστα ο αναγνώστης βαθμολογείται  για τις απαντήσεις του και στο τέλος μπορεί να δει σε ποιο επίπεδο θεωρεί ο συγγραφέας ότι βρίσκεται αλλά και σε ποια σημεία του παιχνιδιού του χρειάζεται βελτίωση!! Όλα τα λεφτά οι ασκήσεις που παραθέτει ο Dan στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Μαζί του στη συγγραφή του βιβλίου ο εκπληκτικός στατιστικολόγος και επαγγελματίας του backgammon, Bill Roberty.

Σημείωση: Τα βιβλία γράφτηκαν το 2004 και μάλιστα από παίκτη που κουβαλάει την φήμη του συντηρητικού. Προφανώς και το παιχνίδι έχει εξελιχθεί πολύ από τότε και η επιθετικότητα που το διακρίνει σήμερα κάνει κάποια από αυτά που περιγράφονται να μην είναι τόσο εφαρμόσιμα και κερδοφόρα στα τραπέζια της εποχής μας. Παρόλα αυτά η γνώση που παρέχουν αυτά τα βιβλία είναι μοναδική και απολύτως απαραίτητη. Διαβάστε τα χωρίς δεύτερη σκέψη.

  • Kill_EveryoneKILL EVERYONE Lee Nelson, Tyson Streib, Kim Lee

Μια ομάδα από εξαιρετικούς κερδοφόρους παίκτες παραθέτουν το βιβλίο που θα πάει το παιχνίδι σας στο επόμενο βήμα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ΒΑΡΥ και υπάρχει μόνο στα Αγγλικά αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να παλέψετε μαζί του γιατί η γνώση που παρέχει είναι ανυπολόγιστη. Καταστάσεις push-fold, push-call, equilibrium plays, fold και fear equity είναι μόνο λίγα από τα άπειρα εργαλεία και πληροφορίες που προσφέρει αυτό το βιβλίο. Όλα τα λεφτά εδώ τα πινακάκια με τις push-fold καταστάσεις για τουρνουά αλλά και sit and go. Επίσης φοβερό το γεγονός ότι από την δεύτερη έκδοση και μετά σχολιάζει μαζί με τους συγγραφείς και ο πασίγνωστος επαγγελματίας, Elky Grospellier, παραθέτοντας τις δικές του απόψεις.

  • Every hand revealed – Gus Hansen

Όταν ένας παίκτης του βεληνεκούς του Gus Hansen καταγράφει τις σκέψεις του για κάθε χέρι ενός ολόκληρου τουρνουά σε μαγνητόφωνο κατά την διάρκειά του, τα λόγια είναι περιττά. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο Δανός κέρδισε το τουρνουά. Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα 329 πιο σημαντικά χέρια που έπαιξε, με τα 21 που θεωρεί ο ίδιος τα πιο καθοριστικά για την έκβαση του τουρνουά να μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Πιστεύω ότι το επιθετικότατο παιχνίδι του Hansen και το γεγονός ότι αναλύει κυριολεκτικά ακριβώς το τι σκέφτηκε και με ποιον τρόπο πήρε τις αποφάσεις κάνει το βιβλίο αυτό κατά την άποψη μου must για κάθε παίκτη, που μετά τις βασικές γνώσεις που πήρε από τα τέσσερα πρώτα βιβλία, θέλει να κάνει το επόμενο βήμα αποκτώντας την απαραίτητη επιθετικότητα και γκάμα κινήσεων που απαιτεί το σημερινό no limit texas holdem.

  • Power Holdem Strategy – Daniel Negreanu

Το άφησα στο τέλος γιατί πρόκειται για ένα ιδιόμορφο βιβλίο. Καταρχήν πρέπει να ξέρει κανείς ότι ο πασίγνωστος Καναδός έχει γράψει μόνο το τελευταίο κομμάτι στο οποίο αναλύει την μοναδική του small ball στρατηγική που τον έφτασε στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Τα υπόλοιπα κεφάλαια υπογράφουν άλλοι γνωστοί επαγγελματίες όπως ο Todd Brunson, o Eric Lingren, o David Williams κ.α. Άποψη μου; Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο αν και δε κατάφερε να επιβεβαιώσει τους απόλυτα αισιόδοξους που θεωρούσαν ότι θα αποτελέσει το νέο super system, τελικά όλα του τα κεφάλαια έχουν άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερα πράγματα να δώσουν στο παιχνίδι σας. Ειδικά το τελευταίο μέρος που ανήκει στον Negreanu θα σας διδάξει μια εναλλακτική στρατηγική και κινήσεις που πιστεύω θα σημαδέψουν για πάντα το παιχνίδι σας και θα αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα των προηγούμενων βιβλίων. Επίσης εκπληκτικό και το κεφάλαιο του Lingren για το online poker με συμβουλές για tell και διάφορα άλλα εξαιρετικά θέματα. Άλλα κεφάλαια είναι κάπως πιο αδιάφορα και θα χρησιμεύσουν μάλλον μόνον σαν επανάληψη των όσων ξέρετε.

  • poker-tellsPOKER TELLS Mike Caro

Σταθμός όσον αφορά το live poker, τα σημάδια του σώματος και την ψυχολογία του παιχνιδιού. Για όσους ασχολείστε κυρίως με το live poker αλλά και για εσάς που παίζετε live περιστασιακά, το βιβλίο παρέχει άπειρες καταστάσεις που αφορούν σημάδια του σώματος με εικόνες και αναλυτική περιγραφή. Μάλιστα το φοβερό είναι ότι ο εκπληκτικός αυτός συγγραφέας και ερευνητής επιχειρεί να αξιολογήσει σε κάθε περίπτωση που περιγράφει την αξία της εκάστοτε πληροφορίας σε δολάρια/ώρα καθώς και τον βαθμό επιβεβαίωσης της ανάλογα με το παικτικό επίπεδο του αντιπάλου. Στο τέλος έχει και πολύ ωραία test αξιολόγησης τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το κατά πόσο κατέχετε τις γνώσεις που περιγράφονται. Ακόμη στο βιβλίο υπάρχουν και tells εξειδικευμένα σε άλλες παραλλαγές του πόκερ εκτός του no limit holdem (το οποίο δεν κυριαρχεί στο βιβλίο αν και τα περισσότερα concepts που διδάσκονται αφορούν όλες τις παραλλαγές)

  • treat-your-poker-like-a-businessTREAT YOUR POKER LIKE A BUSINESS – Dusty Schmidt

Αν βρήκατε το κουράγιο να διαβάσετε όλα τα παραπάνω, έχετε δει τα βίντεο του Στοίχημα Online και ότι άλλο βρήκατε στα διάφορα site και forum και παρακολουθήσατε και ολόκληρα τρία, τέσσερα WSOP, μάλλον ήρθε η ώρα να δούμε το πόκερ ως επιχείρηση (μην ξεχνάτε πως και το στοίχημα είναι μια επιχείρηση). Για αυτό φρόντισε ο εκπληκτικός άνθρωπος και επαγγελματίας Dusty Schmidt, ο οποίος κατέγραψε σε ένα καινοτόμο και μοναδικό βιβλίο όλη την γνώση γύρω από το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πόκερ για να βγάλετε λεφτά. Συμβουλές για την διαχείριση του  χρόνου, τον ψυχολογικό παράγοντα, την διαχείριση των χρημάτων, του εξοπλισμού και πολλά άλλα υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο. Επίσης στο τέλος υπάρχει ένα κεφάλαιο με συμβουλές κυρίως για no limit cash game, οι οποίες αν και αρκετά χρήσιμες δεν αποτελούν το δυνατό σημείο του βιβλίου. Ασχοληθείτε μαζί του μόνο όσοι έχετε φτάσει το παιχνίδι σας στο επίπεδο που στοχεύατε και πλέον ψάχνετε συμβουλές για διαχείριση bankroll κ.τ.λ. και όχι για το αγωνιστικό μέρος του παιχνιδιού.

Επίσης για τους λάτρεις του θρύλου το ξεπερασμένο από τεχνικής άποψης αλλά πάντα επίκαιρο, Super System και το Super System 2 που καταπιάνεται και με άλλες παραλλαγές του πόκερ. Για αυτούς που παίζουν cash games ενδιαφέρον θα βρουν στα δυο βιβλία «Harrington on cash games». Για τους sit and go players αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Winning sit and go strategy» του Collin Moshman. Ακόμη για extra μελέτη φοβερό βιβλίο το «Winning Poker Tournaments  One Hand at a Time» των Eric ‘Rizen’ Lynch, Jon ‘Pearljammer’ Turner, Jon ‘Apestyles’ Van Fleet.

Τα βιβλία είναι μόνο η αρχή για την επιτυχία. Training videos, άρθρα, αργότερα training sites και κυρίως πολύ παιχνίδι αποτελούν τα κλειδιά για την επιτυχία. Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε λίγο ακόμα για την επίδραση του φόβου στα παίγνια αλλά και θα κάνουμε μια εισαγωγή στα παράγωγα προϊόντα… Καλή τύχη σε ό,τι κάνετε…

Avatar photo

Ο Action_Zaf σπούδασε οικονομικά με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και στην οικονομική των επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακά εστιάζει το ενδιαφέρον του στα στρατηγικά παίγνια και την αξιολόγηση επενδύσεων και στρατηγικών. Παίζει πόκερ (σχεδόν εξ ολοκλήρου sit and go τουρνουά) εντατικά τα τελευταία δυο χρόνια. Επίσης ασχολιέται με την αθλητική δημοσιογραφία με ενεργή αρθρογραφική-δημοσιογραφική παρουσία σε διάφορα γνωστά site, blog και άλλα μέσα και συνεργαζόμενος με γνωστούς δημοσιογράφους κι ανθρώπους του χώρου. Τους τελευταίους μήνες αρθρογραφούσε στο αθλητικό site transfernews.gr. Βρείτε τον Action_Zaf στο Facebook.