Από τα 33.50 ευρώ που άξιζε μια μετοχή του ΟΠΑΠ το 2006, η 6ετής πτώση που ακολούθησε έφερε τη μετοχή ακόμα και κάτω των 4 ευρώ. Το Μάιο δοκίμασε να ξεπεράσει τα 8 ευρώ αλλά ο Ιούνιος βρήκε τη μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω από τα 7 ευρώ. Θα εξακολουθήσει η πολυετής πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορούν να δώσουν τα γραφήματα της μετοχής και η τεχνική ανάλυση έως ένα βαθμό. Αρχικά στο 10ετές γράφημα είναι φανερό το πτωτικό κανάλι μες στο οποίο κινείται η μετοχή από το 2007. Η πρόσφατη κορυφή του Μαΐου μάλιστα επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά το πάνω μέρος του καναλιού, δείγμα πως η μετοχή δεν ξέφυγε από την πολύχρονη πτωτική τάση.

πτώση-μετοχής-του-ΟΠΑΠ-10-χρόνια

Εμβαθύνοντας στο 3ετές γράφημα, παρατηρείται το ισχυρό επίπεδο αντίστασης στα 8 ευρώ, όπου συνάντησε για πρώτη φορά αντίσταση η μετοχή τον Οκτώβρη του 2011. Η σύγκλιση αυτού του επιπέδου με το πτωτικό κανάλι που αναφέραμε παραπάνω στην περιοχή των 8 ευρώ στα τέλη Μαΐου, ενισχύει την πτωτική τάση.

πτώση-μετοχής-του-ΟΠΑΠ-3-χρόνια

Οι τελευταίοι 12 μήνες ενθάρρυναν τους μετόχους του ΟΠΑΠ. Η τιμή της μετοχής διπλασιάστηκε σε αξία μέσα σε αυτό το διάστημα, όμως ακόμα δεν μπόρεσε να φτάσει διψήφια νούμερα. Η ανοδική τάση των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνεται από την ανοδική γραμμή τάσης, η οποία μάλιστα φαίνεται να επαληθεύεται για τρίτη φορά μόλις χθες! Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, πιθανόν να οδηγήσει τους traders σε αγορά μετοχών τις επόμενες μέρες.

πτώση-μετοχής-του-ΟΠΑΠ-1-έτος

Ωστόσο αξίζει της προσοχής η πρόσφατη κορυφή σε άμεση συνάρτηση με τους δείκτες της τεχνικής ανάλυσης, On Balance Volume (OBV) και Moving Average Convergence Divergence (MACD). Περισσότερες λεπτομέρειες για τους δείκτες αυτούς θα βρείτε σε βιβλία για trading. Εκεί διαπιστώνει κανείς πως αν και η κορυφή Μαΐου ήταν υψηλότερη από την κορυφή Φεβρουαρίου (7,80 ευρώ), δεν ισχύει το ίδιο για τις αντίστοιχες κορυφές του MACD και ιδιαίτερα εκείνες του δείκτη OBV. Στον πρώτο θα λέγαμε πως οι κορυφές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, τη στιγμή όμως που οι κορυφές του OBV εμφανίζουν πτώση! Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με απόκλιση της τιμής με τους δείκτες της τεχνικής ανάλυσης, που με τη σειρά της μεταφράζεται σε τερματισμό ή και αναστροφή της ισχύουσας τάσης. Με άλλα λόγια, η άνοδος του τελευταίου χρόνου έχει τερματιστεί σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Το γράφημα των τελευταίων 6 μηνών ίσως δίνει μια πιο καθαρή εικόνα.

πτώση-μετοχής-του-ΟΠΑΠ-6-μήνες

Θα έλεγα πως η άνοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ που έφερε την τιμή της ξανά στα 8 ευρώ μοιάζει να έχει λάβει τέλος. Όμως επειδή τα πάντα είναι πιθανά στο χρηματιστήριο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καλύτερα να το διατυπώσω ως εξής:

Είναι πιθανότερη μια νέα πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ τους επόμενους μήνες που θα συμβαδίσει με την πολύχρονη πτωτική της τάση, παρά άνοδος πάνω από τα 8,50 ευρώ.

Απομένει να δούμε εάν τελικά θα επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή. Καίριας σημασίας θα είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τη νομοθεσία του διαδικτυακού στοιχήματος, καθώς και η ειδησεογραφία γύρω από τον ΟΠΑΠ.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.