δελτίο-στοιχήματος

Στο θέμα της γκανιότας έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Παρόλα αυτά όμως επιστρέφουμε εξαιτίας μιας διαφορετικής σκέψης.

Ας ξεκινήσουμε με μια 3άδα αποδόσεων πάνω στην οποία θα δουλέψουμε. Έστω έχουμε 3άδα 1,65 – 3,30 – 4,25. Για να υπολογίσουμε την γκανιότα εκτελούσαμε τις ακόλουθες πράξεις:

  • 1 προς 1,65=0,606
  • 1 προς 3,30=0,303
  • 1 προς 4,25=0,235

Εν συνεχεία προσθέτουμε τα παραπάνω αποτελέσματα (1,114) και εκτελούσαμε την διαίρεση (1 προς 1,114) για να πάρουμε αποτέλεσμα 0,874. Αυτό σημαίνει ότι ο bookmaker επιστρέφει στους νικητές το 87,4% του τζίρου, αλλά όπως έχουμε πει υπό μια προϋπόθεση.

Η προϋπόθεση είναι ότι το μοίρασμα του τζίρου στα 3 σημεία πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό τον τρόπο τον βλέπουμε εκτελώντας τις παρακάτω πράξεις:

  • 0,874 προς 1,65=0,53
  • 0,874 προς 3,30=0,26
  • 0,874 προς 4,25=0,21

 Αν αθροίσουμε τα αποτελέσματα έχουμε σύνολο 1,00 ή αλλιώς μονάδα. Άρα για να καταφέρει το 12,6% κέρδος επί του τζίρου ο bookmaker θα πρέπει στον άσσο να παιχτεί το 53% των χρημάτων, στην ισοπαλία το 26% και στο διπλό το 21%.

Αν υποθετικά σε κάποιο από τα σημεία συγκεντρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό, τότε το 12,6% περιθώριο κέρδους μειώνεται εφόσον επαληθευτεί αυτό. Εάν δεν επαληθευτεί, αντίθετα ο bookmaker θα αποκομίσει υψηλότερο ποσοστό % επί του συνολικού τζίρου σαν κέρδος.

Τα παραπάνω ήταν γνωστά μέχρι τώρα. Στις γενικότερες αναζητήσεις επί του θέματος τιμολόγησης αποδόσεων, ζήτησης σημείου και κέρδους των bookmaker κάνω συνεχώς σκέψεις μήπως και καταφέρω να βγάλω το όποιο συμπέρασμα μπορέσω, εφόσον και υπάρχει κάτι τέτοιο να βρεθεί.

Μια από τις σκέψεις θα προσπαθήσω να περιγράψω παρακάτω η οποία προσωπικά, μου πρόσθεσε μια αίσθηση κενού παρά πληρότητας επί του θέματος και γενικά μου γκρέμισε τα «πιστεύω» παρά τα ενίσχυσε. Ας ξεκινήσω.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, εμείς λοιπόν μπορούμε να πάρουμε την οποιαδήποτε 3άδα αποδόσεων και να υπολογίσουμε το ποσοστό % επί του τζίρου που θα ήθελε ο bookmaker να παιχτεί σε κάθε σημείο ώστε να πραγματοποιηθεί ο στόχος κέρδους που έχει θέσει. Το θέμα είναι όμως το εξής: ότι εμείς παίρνουμε την γκανιότα και την διαιρούμε με την απόδοση σημείου και έτσι φτάνουμε στο ποσοστό % του σημείου.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Πως είμαστε εμείς σίγουροι ότι τα ποσοστά % των σημείων που υπολογίζουμε είναι αυτά πάνω στα οποία δούλεψε ο bookmaker;

 Τι ερώτηση και αυτή ε; Μα τι μας λες, θα σκεφτούν όσοι διαβάζουν τις γραμμές αυτές.

[quote]Τι μας λες και γιατί μας το λες[/quote]

Πριν συνεχίσω, θα παραθέσω την σημαντικότερη παραδοχή όλων: Ότι ποσοστά που σχετίζονται με αποδόσεις δεν έχουν να κάνουν με πιθανότητες επαλήθευσης των σημείων αλλά με το πόσο τζίρο που συγκεντρώνουν αυτά.

Βάσει της παραπάνω παραδοχής λοιπόν το «πρόβλημα» των bookmakers δεν είναι να υπολογίσουν τις πιθανότητες επαλήθευσης των σημείων αλλά πόσο τζίρο θα συγκεντρώσει το καθένα από αυτά.

Άρα η κάθε διαδικασία τιμολόγησης για κάθε bookmaker θα αρχίζει από την πρόβλεψη για το πόσα χρήματα τα πέσουν σε καθένα από τα σημεία.

Στο παράδειγμα αποδόσεων που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή είδαμε ότι η πρόβλεψη του bookmaker για το πώς θα μοιραστεί ο τζίρος στα 3 σημεία είναι:

  • Άσσος 53%
  • Ισοπαλία 26%
  • Διπλό 21%

Οπότε στην συνέχεια συνυπολογίστηκε και το κέρδος που επιθυμεί (12,6%). Δηλαδή στην ουσία ο bookmaker πρέπει να υπολογίσει μια απόδοση για το σημείο του άσσου, ώστε το γινόμενο αυτής επί του ποσοστού 53% να κάνει 0,874 που σημαίνει 12,6% κέρδος.

Έτσι έχουμε 0,53 x Απόδοση = 0,874 => Απόδοση =0,874 / 0,53=1,65. Να λοιπόν η αντίστροφη διαδικασία, από την πλευρά του bookmaker.

 Ο bookmaker λοιπόν θα υπολογίσει με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα 2 σημεία με βάση το 0,874 σαν γκανιότα. Δηλαδή έχουμε αναλύσει ένα παράδειγμα τιμολόγησης με ισόποση γκανιότα και στα 3 σημεία. Η σκέψη μου λοιπόν που μου γκρέμισε παλιότερα δόγματα είναι η εξής:

[quote type=”center”]Ποιος μου λέει ότι ο κάθε bookmaker δεν συμπεριφέρεται όπως κάθε άλλη επιχείρηση και άρα να τιμολογεί και αυτός σύμφωνα με τον νόμο Προσφοράς και Ζήτησης; [/quote]

 Επιπλέον ποιος του απαγορεύει να τιμολογεί τα προϊόντα του με όποιο τρόπο θέλει; Και σαν προϊόντα του εννοείται μπορούμε να θεωρήσουμε τις αποδόσεις των 3 σημείων. Από τη στιγμή που μία συνηθισμένη έκφραση της πιάτσας είναι «Αγόρασα Μπάγερν στο 1,65» τότε συνεπάγεται κάποιος το πούλησε αυτό.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να λειτουργήσω ως bookmaker χρησιμοποιώντας τα ποσοστά που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τα 53%-26%-21% για τα αντίστοιχα σημεία 1-Χ-2. Όμως θα αλλάξω το στόχο κέρδους μου. Εγώ θα επιλέξω να έχω 5% κέρδος στον άσσο, 10% στην ισοπαλία και 15% στο διπλό. Ας δούμε με αυτά τα στοιχεία την τιμολόγηση μου.

 Για τον άσσο θέλω 5% κέρδος με όριο 53% του συνολικού τζίρου. Σε μαθηματικούς όρους χρειάζομαι μία Απόδοση ώστε: Απόδοση x 0,53=0,95 (για να κρατήσω το 0,05 σαν κέρδος).

  • Άρα Απόδοση=0,95/0,53=1,79 περίπου.
  • Για την ισοπαλία ανάλογα Απόδοση x 0,26=0,90=>Απόδοση=3,46
  • Για το Διπλό Απόδοση=0,85/0,21=4,04.

 Έτσι έχω τιμολογήσει τα 3 σημεία μου με διαφορετικό ποσοστό κέρδους. Αν πάρουμε πάλι την 3άδα αυτή των αποδόσεων και την αναλύσουμε όπως στην αρχή, έχουμε:

  • Άσσος:1/1,79=0,56
  • Ισοπαλία:1/3,46=0,29
  • Διπλό:1/4,04=0,25

Άθροισμα 1,10 που σημαίνει 1/1,10=0,90 επιστροφή δηλαδή γκανιότα 10%. Άρα εν συνεχεία θα υπολογίσω τα ποσοστά ανά σημείο.

  • Άσσος: 0,90/1,79=0,503
  • Ισοπαλία: 0,90/3,46=0,260
  • Διπλό: 0,90/4,04=0,223

 Το άθροισμα των παραπάνω αγγίζει την μονάδα και συνεπάγεται ότι όποιος τιμολόγησε τα σημεία στοχεύει σε 10% κέρδος με προϋπόθεση ότι στον Άσσο θα παιχτεί περίπου το 50% του τζίρου, στην Ισοπαλία το 26% και στο Διπλό το 24% χοντρικά.

Όμως είδαμε ότι εγώ τιμολόγησα ώστε να έχω κέρδος στον Άσσο 5% με περιθώριο 53%.

Ελπίζω να έχω καταφέρει να σας περάσω την αιτία του ερωτήματος που έθεσα παραπάνω. Εγώ ο ίδιος τιμολόγησα με πρόβλεψη 53% του τζίρου στον άσσο και κέρδος μόλις 5%, αλλά αναλύοντας την γκανιότα σαν παίχτης θα δήλωνα ότι εκείνος που τιμολόγησε κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει προβλέψει 50% του τζίρου στον άσσο με 10% κέρδος.

Πλέον το όλο θέμα περί γκανιότας αγώνα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και πλέον να αρχίσει η εισαγωγή της έννοιας: Γκανιότα Σημείου.

Ελπίζω με το παρόν άρθρο να δοθεί τροφή για σκέψη και συλλογισμό και γιατί όχι παράθεση απόψεων και πηγών διότι δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι προσανατολισμένο στο ζήτημα της Γκανιότας Σημείου.

Η επαφή του με το Στοίχημα ξεκίνησε δουλεύοντας ως υπάλληλος σε πρακτορείο του Ο.Π.Α.Π. Είχε την τύχη ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου να είναι αρκετά ψαγμένος πάνω στην δουλειά του και συνδρομητής του περιοδικού «Τα Παιχνίδια της Τύχης» ,το οποίο και αποτέλεσε το πρώτο και καλύτερο «φροντιστήριο». Κατάλαβε βασικές έννοιες όπως τι είναι γκανιότα ,τι κρύβουν οι αποδόσεις , την ψυχολογική πίεση που ασκούν οι αποδόσεις και προσωπικά επέλεξε να δίνει σημασία στην συμπεριφορά των αποδόσεων μέσω στατιστικής ανάλυσης αυτών. Είναι δημιουργός και διαχειριστής του Oddstats.blogspot.com. Συνδεθείτε με τον Betako: Google+