Παρατήρησες ότι στις τρεις πρώτες κληρώσεις του ΛΟΤΤΟ μετά από τζάκποτ, δεν αυξάνονται τα διανεμόμενα κέρδη για τους νικητές της πρώτης κατηγορίας όταν γίνεται ξανά τζάκποτ; Μην πλάθεις σενάρια. Είναι φυσιολογικό όταν δεν υπάρχουν παίκτες που έπιασαν 6άρι, το τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ να παραμένει σταθερό για τις κληρώσεις αυτές. Κάτι τέτοιο προκύπτει από τον τρόπο διανομής των κερδών και τις πωλήσεις του ΛΟΤΤΟ.

Φίλος του Στοίχημα Online εξέφρασε την απορία του γιατί ενώ σημειώνεται τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ, οι νικητές της πρώτης κατηγορίας εξακολουθούν να μοιράζονται 300.000 ευρώ. Εδώ και τρεις κληρώσεις.

Ας δούμε τη κλήρωση του ΛΟΤΤΟ του Σαββάτου:

Της Τετάρτης:

Και του προηγούμενο Σαββάτου:

Παρατήρησε ότι τα διανεμόμενα κέρδη στην πρώτη κατηγορία παραμένουν σταθερά, παρά τα τζάκποτ που σημειώνεται. Οι κληρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μετά τη μοναδική επιτυχία που σημειώθηκε στο τζάκποτ της 14ης Αυγούστου, όπου ένας τυχερός έπιασε 6άρι και κέρδισε 1.6 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν ανατρέξετε σε παλαιότερες κληρώσεις του ΛΟΤΤΟ, θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν πάντα μετά από τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ, ο ΟΠΑΠ μοιράζει το ίδιο ποσό στους πιθανούς νικητές της πρώτης κατηγορίας για τις επόμενες 3 κληρώσεις, εφόσον σημειώνεται τζάκποτ.

Πού οφείλεται το γεγονός αυτό;

Όροι χρήσεως και σύνολο στηλών ανά κλήρωση ΛΟΤΤΟ

Εάν ανατρέξεις στην ταυτότητα και όρους χρήσης του ΛΟΤΤΟ στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ, θα διαβάσεις στην παράγραφο που αναφέρεται στη διανομή εισπράξεων τα εξής:

[quote]Το συνολικό ποσό που διατίθεται ως κέρδος στις επιτυχίες της πρώτης κατηγορίας (6άρι) ανέρχεται σε 20,37% επί των ακαθάριστων εισπράξεων κάθε κλήρωσης και κατανέμεται ισόποσα στις επιτυχίες της κατηγορίας αυτής. […] Όταν δεν υπάρχουν νικητές στην πρώτη κατηγορία επιτυχιών (I), τότε το ποσό που αντιστοιχεί στην κατηγορία αυτή δε μοιράζεται, αλλά μεταφέρεται στην επόμενη κλήρωση και προστίθεται στο ποσό που μοιράζει η ίδια κατηγορία (ΤΖΑΚ-ΠΟΤ).[/quote]

Οι ακαθάριστες εισπράξεις είναι τα έσοδα που έχει ο ΟΠΑΠ από το ΛΟΤΤΟ. Οι πωλήσεις στο ΛΟΤΤΟ ανά κλήρωση. Μην τα μπερδέψεις με τα μικτά έσοδα (GGR) τα οποία φορολογούνται με 30%.

Οι ακαθάριστες εισπράξεις είναι το σύνολο των στηλών ανά κλήρωση ΛΟΤΤΟ επί 0,50 ευρώ, που κοστίζει η κάθε στήλη στο ΛΟΤΤΟ. Με περίπου 700.000 στήλες ανά κλήρωση, οι πωλήσεις του ΛΟΤΤΟ ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ ανά κλήρωση συνήθως. Συνεπάγεται ότι:

[box type=”info”]Τουλάχιστον 70.000 ευρώ προστίθενται στα κέρδη των επιτυχιών στο 6άρι ανά κλήρωση ΛΟΤΤΟ.[/box]

Τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ εγγυάται πάντα 300.000 ευρώ ακριβώς μετά από την πληρωμή ενός μεγάλου τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ, χρειάζεται τουλάχιστον 3 κληρώσεις για να καλύψει το ποσό αυτό σύμφωνα με τους όρους του παιχνιδιού. Από εκεί κι έπειτα, όσο κανείς δεν επιτυγχάνει 6άρι και το τζάκποτ συνεχίζεται, περίπου 100.000 ευρώ προστίθενται ανά κλήρωση όπως φανερώνουν τα προηγούμενα αποτελέσματα των κληρώσεων του ΛΟΤΤΟ.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ για να συμφέρει;

Τώρα που απάντησα σε αυτό το ερώτημα που ίσως να απασχολούσε κι εσένα, ας εξηγήσω πότε συμφέρει να παίξει κανείς ΛΟΤΤΟ.

Διάβασες προχθές αυτά που έγραψα για το value bet; Θα χρειαστούν.

Στο ΛΟΤΤΟ κληρώνονται 6 νούμερα. Συν ένα ακόμα νούμερο τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μια επιπλέον κατηγορία νικητών (5+1). Τα πολλά λεφτά όμως είναι στο 6άρι, όπου συγκεντρώνεται και το τζάκποτ στο ΛΟΤΤΟ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπολογίσω πόσο πιθανό είναι να πετύχω 6άρι. Ο υπολογισμός είναι πανεύκολος.

Πρέπει καταρχήν να βρούμε τους πιθανούς συνδυασμούς 49 αριθμών ανά 6. Με τη βοήθεια του Excel (αν έχετε χρόνο, γίνεται και στο χέρι), και με τη χρήση της συνάρτησης (combine), προκύπτουν 14 εκατομμύρια σχεδόν πιθανοί συνδυασμοί 6άδων.

Σε κάθε κλήρωση ΛΟΤΤΟ ένας μονάχα από αυτούς είναι ο τυχερός. Άρα για να τον πετύχεις, έχεις 1 στα 14 εκατομμύρια πιθανότητα.

Η κάθε στήλη κοστίζει 0.50 ευρώ κι αν είσαι ο μοναδικός που θα πετύχει την παραπάνω 6άδα αριθμών, θα κερδίσεις 300.000 ευρώ εφόσον βρισκόμαστε ακόμα στις 3 πρώτες κληρώσεις με βάση τα όσα είπαμε παραπάνω.

Η απόδοση του στοιχήματός σου στο ΛΟΤΤΟ τότε θα είναι 600.000 φορές τα λεφτά σου.

Έχουμε λοιπόν την πιθανότητα (1 στα 14 εκατ. ή 0,00000007%) και την απόδοση του στοιχήματος (600.000). Σύμφωνα με τα όσα είπαμε στο value betting, δε συμφέρει το παραπάνω στοίχημα, αφού το γινόμενο των δύο αριθμών είναι μικρότερο της μονάδας.

Έστω ότι μετά από συνεχή τζάκποτ, το ποσό που διανέμεται στους νικητές της πρώτης κατηγορίας (6άρι) είναι 7.000.000! Τώρα η απόδοση του στοιχήματος για πιθανό 6άρι είναι 14.000.000, αφού με 0,50 ευρώ θα κερδίσεις 7 εκατ. ευρώ!

Καθώς έχεις 1 στα 14 εκατομμύρια πιθανότητα, είναι προφανές ότι εκείνο το σημείο είναι το break even. Μακροχρόνια (πολύύύύ μακροχρόνια) δε θα βγεις ούτε χαμένος, ούτε κερδισμένος. Όμως έστω κι ένα ευρώ πάνω από 7 εκατ. να μοιράζεται σε όσους προβλέψουν το 6άρι, τότε μιλάμε για value bet στο ΛΟΤΤΟ!

[quote type=”center”]Το ΛΟΤΤΟ είναι ένα στοίχημα με αξία όταν το τζάκποτ έχει ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.[/quote]

Υπάρχουν όμως δύο παράγοντες που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη:

  • Ο φόρος των κερδών του παίκτη. Καθώς θα είναι μία μόνο στήλη που θα κερδίσει, τα κέρδη υπόκεινται στο μέγιστο φόρο των παικτών (20%). Οπότε ένα πιθανό κέρδος σε τζάκποτ του ΛΟΤΤΟ αξίας 8.000.000 ευρώ, είναι στην πραγματικότητα 6,4 εκατ. ευρώ καθαρού κέρδους για τον παίκτη.
  • Θα πρέπει να είσαι ο μοναδικός νικητής στην πρώτη κατηγορία! Διαφορετικά η απόδοση του στοιχήματός σου μειώνεται δραματικά.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

3 Comments

    • Όχι. Σύμφωνα με τους όρους του Τζόκερ: “Το συνολικό ποσό που διατίθεται ως κέρδος στις στήλες με επιτυχία πρώτης κατηγορίας (Ι) επιτυχιών [5+1] ανέρχεται σε ποσοστό 19,90% επί των ακαθάριστων εισπράξεων κάθε κλήρωσης και κατανέμεται ισόποσα στις επιτυχίες της κατηγορίας αυτής.
      Το συνολικό ποσό που διατίθεται ως κέρδος στις επιτυχίες της δεύτερης κατηγορίας (ΙΙ) [5άρι] επιτυχιών ανέρχεται σε ποσοστό 8,85% επί των ακαθάριστων εισπράξεων κάθε κλήρωσης και κατανέμεται ισόποσα στις επιτυχίες της κατηγορίας αυτής.”

  1. Μανωλης on

    Κι όμως τα διανεμομενα κερδη παρεμειναν και στο τζοκερ σταθερά την 2/2/2014 έπειτα απο τζακποτ στην πρώτη κατηγορια. Αυτό πως εξηγείται;

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version