Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του ΟΠΑΠ και χάρηκαν όσοι αγόρασαν μετοχές ΟΠΑΠ τον Ιούλιο! Είσαι ένας από αυτούς;

Επωλήθη, επωλήθη ο ΟΠΑΠ (το 33% αυτού) βροντοφώναξαν όλα τα μέσα ενημέρωσης χθες και οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές ΟΠΑΠ. 4% άνοδος και κλείσιμο σχεδόν στα 7,50 ευρώ. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Intralot κέρδιζε κι αυτή 4,24%. Γιατί Intralot; Επειδή η εταιρία έχει συνδεθεί άμεσα με τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και πάει λέγοντας. Γιατί ανέβηκε; Εδώ 2,12% ανέβηκε χθες το χρηματιστήριο, γιατί να μην κερδίσει κι αυτή;

Γενικός-δείκτης-ΧΑΑ-γράφημα

Δεν έλειψαν και οι χαμένοι της ημέρας. Όχι, δε μιλάω για εταιρίες που έκαναν 500 ευρώ τζίρο. Μιλάω για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-2,63%), της ΤΙΤΑΝ (-1,08%), της Follie-Follie (-1,05%) και της Coca Cola (-0.89%). Αλλά ποιος ασχολείται με αυτές…

Όταν υπάρχουν δημοφιλείς μετοχές, όπως οι μετοχές ΟΠΑΠ

Ας ασχοληθούμε με τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Σταθερή αξία. Από τον Ιούλιο δεν είναι απλά σταθερή, αλλά κερδίζει κιόλας. 1,5 ευρώ κέρδη στα 6 δεν είναι και λίγο, είναι 25% άνοδος της μετοχής. Την βλέπω να φτάνει στα 8+ ευρώ.

μετοχές-ΟΠΑΠ-6μηνο

Το θέμα δεν είναι πού θα φτάσει, αλλά γιατί τον Ιούλιο η μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν… λαβράκι! Θυμάσαι που έγραφα για τη σημασία του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών; Αυτήν την καφέ γραμμή που βλέπεις στο παραπάνω γράφημα; Αν δε θυμάσαι ή δεν το διάβασες, ρίξε μια ματιά, περιμένω…

Εντάξει, το είδες; Πρόσεξε εκείνες τις δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδου (και οι 2 επόμενες ανοδικές ήταν, αλλά δε μας ενδιαφέρουν προς το παρόν). Πριν από εκείνες υπήρξε μια χαμένη που διαπέρασε το επίπεδο στήριξης των 6 ευρώ κι όλοι πανικοβλήθηκαν(θήκαμε). Αποτυχία της στήριξης του doji κεριού και τιμές κάτω από τον κινητό μέσο όρο. Τότε θα έγραφα ότι πάμε για 4 ευρώ.

μετοχές-ΟΠΑΠ-3μηνο
Βρείτε δωρεάν γραφήματα μετοχών σαν κι αυτό στο ίντερνετ.

Οι δυο ημέρες όμως που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν πως το breakdown ήταν πρόσκαιρο, ακόμα και ψεύτικο (fake) breakdown. Κάποιοι παγιδεύτηκαν νομίζοντας ότι η μετοχή θα πέσει. Όχι ότι ήταν απίθανο. Φυσικά και υπάρχει η πιθανότητα να πέσει η μετοχή, ακόμα και σήμερα!

Αγοράζοντας όμως μετά τα δυο πράσινα candlesticks, ειδικά αφού την τρίτη μέρα τυπώθηκαν υψηλότερες τιμές (ημέρα αγοράς), η διαχείριση του trade θα ήταν εύκολη και θα γνώριζες πού θα βγεις εάν τελικά πέσει η μετοχή: λίγο κάτω από το προηγούμενο χαμηλό, δηλαδή στα 5,60 ευρώ ας πούμε. Φυσιολογικά θα αγόραζες κοντά στα 6,40 ευρώ χωρίς πρόβλημα, αφού η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι από εκείνες που έχουν μπόλικο τζίρο στο ΧΑΑ.

Έτσι με βάση αυτό το stop loss, θα κινδύνευες να χάσεις 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Μέχρι χθες η πιθανή επένδυσή σου θα εμφάνιζε κέρδη 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι καλύτερο από 1-προς-1 σε αναλογία απόδοσης/ρίσκου, ή σε στοιχηματικούς όρους απόδοση 2.37 μιας και βρίσκεσαι σε blog για στοίχημα.

Εάν η μετοχή του ΟΠΑΠ ξεπεράσει για λίγο τα 8 ευρώ, εγώ θα πουλούσα το μισό της θέσης μου στο επίπεδο αντίστασης του πρόσφατου υψηλού. Δηλαδή στα 8,20 ευρώ κι άρα 1,80 ευρώ ανά μετοχή κέρδος. Σαν να κέρδισα στοίχημα με απόδοση 3.25. Μην ξεχάσεις αν είσαι από τους τυχερούς να μετακινήσεις το stop loss πάνω από τα 6,40 ευρώ, ώστε να έχεις ένα risk-free trade όπως θα σου έλεγαν οι Αμερικάνοι.

Πάντως η 6ετής πτώση της μετοχής του ΟΠΑΠ καλά κρατεί!

Κέρδη για τη μετοχή Intralot, αλλά προσοχή

Πάμε και στο αντίπαλο δέος. Την Intralot. Εδώ θα δούμε το 2ετές γράφημα κι όχι το 6μηνο, ώστε να βγουν καλύτερα συμπεράσματα. Υπενθυμίζω ότι χθες η μετοχή ΙΝΛΟΤ κέρδισε πάνω από 4%.

μετοχή-ΙΝΛΟΤ-2ετές

Διαφορετική εικόνα από πριν θα έλεγα. Η μετοχή της INTRALOT κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών από τον Ιούνιο. Επιπλέον η δίμηνη πτώση από τα 2,40 ευρώ στα 1,40 βγάζει μάτια. Ξεχωρίζεις κανένα επίπεδο αντίστασης, τώρα που η μετοχή προσπαθεί να επανακάμψει;

Εγώ ξεχωρίζω το 1,80. Έχουμε πέντε (5) σημεία που επαληθεύτηκε εκείνο το επίπεδο στήριξης κι αντίστασης. Δεν μπορεί, θα έχει τη σημασία του το επίπεδο αυτό. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε κάτω από τον 200άρη και έχοντας υπόψη την αντίσταση στα 1,80 ευρώ, θα περίμενα ένα σχηματισμό πτώσης (bearish pattern, αρκουδίσιος σχηματισμός) πριν shortάρω. Πριν πουλήσω τη μετοχή.

Πώς θα πουλήσεις μετοχές στο χρηματιστήριο; Μεγάλη κουβέντα, αλλά όχι της ώρας.

Τι κρατάμε από τη μετοχή της ΙΝΛΟΤ; Κρατάμε την πρόβλεψη πως η μετοχή θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία που ξεκίνησε το Μάιο και πως είναι πιθανό να βρει αντίσταση στα 1,80 ευρώ. Οπότε και θα είναι ένα καλό σημείο πώλησης των μετοχών. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, το stop loss πιθανολογώ να είναι αρκετά σφιχτό, το πολύ στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή και πρώτος στόχος τα 1,40 ευρώ.

Εννοείται βεβαίως πως αν το 1,80 διαπεραστεί εύκολα και δεν επαληθευτεί η αντίσταση, τα πράγματα αλλάζουν. Πήγαινε 2 βήματα πιο μακριά από την οθόνη του υπολογιστή.

μετοχή-ΙΝΛΟΤ-2ετές-στήριξη-αντίσταση

Τώρα βλέπεις καλύτερα τη μακροχρόνια πλάγια μετακίνηση της μετοχής της INTRALOT. Εντός αυτής βρίσκεται και η «πτώση» από το 2,40 στο 1,40. Ας το έχουμε κι αυτό υπόψη.

Αν ασχολείσαι με το στοίχημα και είσαι περαστικός από το κείμενο αυτό, διάβασε πόσο εύκολο είναι να επενδύσεις στο χρηματιστήριο, πώς δε θα χάσεις πολλά χρήματα σε αυτό και αν υπάρχει σταθερό εισόδημα στο χρηματιστήριο. Ξεκίνα διάβασμα με τα βιβλία για trading που σου προτείνω. Αν όμως ασχολείσαι με το χρηματιστήριο και είσαι περαστικός από το στοιχηματικό αυτό blog, δες τι σημαίνει στοίχημα στο ίντερνετ και πώς μπορείς να κερδίσεις. Αν και μάλλον θα βρεις περισσότερο ενδιαφέρον το trading στο στοίχημα, που είναι πολύ πιο κοντά στο trading των μετοχών. Υπάρχει κάτι για όλους εδώ!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.