servers-εταιριών-στοιχήματος

Είδηση που διαβάζουμε στο Betanalysis αναφέρει πως εξετάζεται η περίπτωση μεταφοράς των servers των εταιριών στοιχήματος και λοιπόν τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο εντός Ελλάδας, ώστε να φορολογούνται στις χώρες εγκατάστασης των servers. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το θέμα εξετάζεται από κοινού μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Ελλάδας και Ισπανίας. Το BetAnalysis σχολιάζει πως εφόσον υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει η πλήρης ένταξη στο φορολογικό καθεστώς της χώρας ενώ θα σημαίνει ταυτόχρονα την «ελεύθερη διακίνηση του ιντερνετικού τζόγου στην Ελλάδα».

Δικηγόρος δεν είμαι, νομικά δε σπούδασα, αλλά έχω την εντύπωση πως οι εταιρίες φορολογούνται στη χώρα που διατηρούν την έδρα τους. Αυτό βέβαια ισχύει για το παγκόσμιο εισόδημα που καταλήγει στα ταμεία της εταιρίας. Στην περίπτωση του διαδικτυακού στοιχήματος έχει προωθηθεί τελευταία μια τακτική, κατά την οποία η νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση αδειών νόμιμης λειτουργίας και παροχής τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Είναι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο κι αυτές οι άδειες που καθορίζουν την επιπλέον φορολογία που καλούνται οι εταιρίες στοιχημάτων να πληρώσουν στην εκάστοτε χώρα. Η τοποθεσία των servers που φιλοξενούν τις ιστοσελίδες αμφιβάλω αν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο.

Βεβαίως μπορεί να κάνω μεγάλο λάθος στα παραπάνω. Η εμπειρία μου περιορίζεται ούτως ή άλλως στις νομικές γνώσεις που απέκτησα ερευνώντας (όχι ανέξοδα) το θέμα των servers των προσωπικών μου blogs.

Ας υποθέσουμε ότι το κράτος αποφάσιζε να μη ρυθμίσει την αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος. Δεν το απασχολεί, ας παρέχει όποιος θέλει υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο ίντερνετ. Με ποιον τρόπο θα κατέβαλαν φόρο οι εταιρίες; Δεν ξέρω, ρωτάω για να μάθω. Υπήρχε κάποιο πλαίσιο;

Ας πούμε τώρα ότι υπό αυτό το καθεστώς μια εταιρία είχε server στη Γερμανία, μία στην Αμερική και μία στην Ελλάδα. Πέρα από το κόστος αγοράς ενός τέτοιου server, κατά την άποψή μου εκεί τερματιζόταν κι όποια υποχρέωση είχε η εκάστοτε εταιρία προς τη χώρα όπου βρισκόταν ο server. Στο τέλος του οικονομικού έτους οι εταιρίες στοιχημάτων θα δήλωναν τα εισοδήματά τους στη χώρα όπου εδρεύουν, συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και τα λειτουργικά έξοδα, όπως είναι αυτά των servers. Γιατί να πληρώσουν φόρο στην Αμερική, στην Ελλάδα ή στη Γερμανία; Και πώς θα καθοριζόταν ο φόρος αυτός; Με βάση τα megabytes που θα μεταφέρονταν από τον κάθε server;

Έρχονται λοιπόν οι νομοθέτες και ρυθμίζουν τη στοιχηματική αγορά. Και καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου. Ρυθμίζοντάς την, προσφέρουν άδειες λειτουργίας. Η άδεια λειτουργίας καθιστά νόμιμη τη… λειτουργία μιας εταιρίας στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που κάποιες εταιρίες θα πάρουν τέτοια άδεια, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο, που τώρα είναι εύκολο να οριστεί. Ορίζεται με βάση τα μεικτά έσοδα των εταιριών στοιχήματος και είναι ίσος με 30%.

Θέλεις να έχεις Έλληνες πελάτες; Πρέπει να πάρεις άδεια. Εάν πάρεις άδεια, φορολογείσαι. Αλυσίδα.

Υποθέτω και πάλι πως αναφερόμαστε στα μεικτά έσοδα που προέρχονται από στοιχήματα προερχόμενα από Έλληνες κατοίκους. Δεν μου ακούγεται λογικό να φορολογούνται τα παγκόσμια μεικτά έσοδα της εταιρίας! Στοιχηματίζω (τυχαίο ρήμα) πως είναι ένας βασικός λόγος που δημιουργήθηκαν νέες εταιρίες με ελληνικά ΑΦΜ για χάρη των μητρικών εταιριών, ώστε να γίνει αυτή η συγκεκριμένη διάκριση των μεικτών εσόδων.

Οπότε είτε η εταιρία φιλοξενεί την ιστοσελίδα της στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Ζιμπάμπουε, τι αλλάζει λειτουργικά και φορολογικά; Εφόσον έχει άδεια λειτουργίας και φορολογείται από το κράτος, δεν μου φαίνεται πως παίζει ρόλο η χώρα στην οποία βρίσκεται ο server. Εσείς τι νομίζετε;

Update: Ο lilis από το Infobeto έκανε μια πολύ καλή παρατήρηση. Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 47 του νόμου 4002/11 περί τυχερών παιγνίων που αναφέρεται παρακάτω, ο server αδειοδοτημένης εταιρίας στοιχημάτων θα πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα ούτως ή άλλως.

[quote]Ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται να αποθηκεύει σε υλικό μηχανισμό που βρίσκεται στην Ελλάδα, τα δεδομένα που αφορούν στη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, καθώς και τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ παίκτη, κατόχου της άδειας, παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σχετικά με τα παίγνια αυτά. Τα στοιχεία διατηρούνται σε ασφαλή μέσα, τα οποία επιτρέπουν την ακριβή αναπαραγωγή των αποθηκευμένων στοιχείων από την Ε.Ε.Ε.Π. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων μπορεί να ορίζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.[/quote]

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.