Για πρώτη φορά αποφάσισα να δοκιμάσω ένα σύστημα στοιχήματος που έχει δύο χαρακτηριστικά:

  • Τα προγνωστικά προκύπτουν από μια μέθοδο άγνωστη σε εμένα, αφού χρησιμοποιώ δεδομένα από ιστοσελίδα που δεν αποκαλύπτει τη μεθοδολογία της.
  • Η ιστοσελίδα είναι συνδρομητική που σημαίνει ότι η πρόσβαση στα παραπάνω δεδομένα γίνεται επί πληρωμή.

Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα σύστημα «black box», ένα σύστημα στοιχήματος δηλαδή όπου τελικά στοιχηματίζω στα «τυφλά», αφού δεν ξέρω τι υπάρχει μέσα στο «μαύρο κουτί». Ωστόσο δεν είναι σαν τα υπόλοιπα παρόμοια συστήματα στοιχήματος. Κι αυτό γιατί δε μου υπαγορεύεται σε ποιον αγώνα θα στοιχηματίσω. Δε λαμβάνω προγνωστικά στο email μου για παράδειγμα, όπως είναι η συνήθης πρακτική τέτοιων συνδρομητικών υπηρεσιών στο στοίχημα.

Αντιθέτως έχω στη διάθεσή μου στατιστικά, με βάση των οποίων προκύπτουν πιθανά value bets. Στοιχήματα δηλαδή με αξία, που συμφέρει κανείς να ποντάρει. Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο Στοίχημα Online, έχει μεγαλύτερη σημασία η απόδοση στην οποία στοιχηματίζουμε, παρά το ποσοστό επιτυχίας των προγνωστικών. Έτσι, δε με απασχόλησε ποτέ αν κάποιος ισχυριζόταν ότι το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεών του είναι 90%. Αν οι επιλογές του ήταν σε αποδόσεις κάτω του 1.10, θα έχανα χρήματα ακολουθώντας τον.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κάνει ακριβώς αυτό. Διαφημίζει το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας των προγνωστικών της. Κάτι που βεβαίως με άφησε παγερά αδιάφορο. Από την άλλη όμως παρουσιάζει πλήθος δεδομένων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντα σε σχέση με τις τρέχουσες αποδόσεις στο στοίχημα. Είτε αυτό λέγεται Πάμε Στοίχημα, είτε διαδικτυακό στοίχημα.

Έτσι λοιπόν, αδιαφορώντας παντελώς για τις επιλογές τους, ενδιαφέρθηκα για τα στατιστικά αυτά δεδομένα. Τα οποία μάλιστα προκύπτουν από αναρίθμητους αλγόριθμους και μεθόδους, μία εκ των οποίων είναι και τα νευρωνικά δίκτυα, όπως αναφέρουν στα PDF της παρουσίασης της υπηρεσίας τους! Μιας κι έχω ασχοληθεί με τα νευρωνικά δίκτυα στο στοίχημα, αποφάσισα να δοκιμάσω τις εκτιμήσεις τους. Τουλάχιστον για ένα μήνα, οπότε και θα έχω συλλέξει αρκετά στοιχεία, τα οποία θα εισαχθούν σε φύλλο του Excel για περαιτέρω ανάλυση.

Προγνωστικά εναντίον εκτιμήσεων. Γιατί προτιμώ το δεύτερο;

Όπως είπα, η ιστοσελίδα παρέχει εκτιμήσεις για αρκετούς αγώνες, στο τέλος όμως δίνει προγνωστικά για ελάχιστους από αυτούς. Όχι μόνο δε γνωρίζω επ’ ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι αρχικές εκτιμήσεις αποτελεσμάτων και τα στατιστικά, αλλά δε γνωρίζω ούτε με ποιον τρόπο καταλήγουν στα συγκεκριμένα προγνωστικά.

Βάση ποιας λογικής ξεχωρίζουν οι συγκεκριμένες επιλογές; Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες εκτιμήσεις είναι ανακριβείς;

Έπειτα πρέπει να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες αποδόσεις. Έστω ότι σας έλεγαν να στοιχηματίζατε στην ισοπαλία του χθεσινού αγώνα Schalke – ΠΑΟΚ. Αυτό δε θα έπρεπε να σας λέει τίποτα απολύτως. Αντιθέτως θα είχε νόημα αν σας έλεγαν να στοιχηματίσετε στην ισοπαλία σε απόδοση μεγαλύτερη του 4.40 για παράδειγμα.

Schalke-ΠΑΟΚ-στοίχημα-ισοπαλία

Αρκετά με τη θεωρία. Τι έγινε στην πράξη;

Φυσικά η καλύτερη δοκιμή ενός συστήματος στο στοίχημα που θα στηρίζεται στις εκτιμήσεις της συνδρομητικής αυτής ιστοσελίδας, δεν είναι άλλη από τη συλλογή των πληροφοριών σε φύλλο Excel τόσο των εκτιμήσεων όσο και των πραγματικών αποδόσεων του στοιχήματος και ο εικονικός στοιχηματισμός. Εφόσον μετά από 200-300 εικονικά στοιχήματα υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων είναι καλύτερες από τις εκτιμήσεις του πλήθους (βλέπε αποδόσεις), φυσιολογικά το σύστημα θα εμφανίσει κέρδος.

Έτσι δημιούργησα το απαραίτητο φύλλο όπου θα γίνεται η καταγραφή των δεδομένων και των αποτελεσμάτων.

excel-σύστημα-στοιχήματος-αποτελέσματα

Με βάση τις εκτιμήσεις της πρώτης μέρας και τις τρέχουσες αποδόσεις, προέκυπτε αρκετό value σχεδόν στο σύνολο των χθεσινών αγώνων του Champions League. Το θεωρητικό value είναι τόσο μεγάλο σε ορισμένες περιπτώσεις, που ξεπερνούσε το 100%, όπως για παράδειγμα στο διπλό της Aston Villa απέναντι στην Chelsea! Για το οποίο έγραψε τη δική του ανάλυση χθες ο Betakos.

Μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλο value bet;

Προσωπικά το βλέπω απίθανο. Όχι αδύνατο, γιατί ποτέ δεν αποκλείω το οτιδήποτε. Αλλά με δεδομένο ότι οι καλύτεροι παίκτες του στοιχήματος καταφέρνουν στο τέλος ένα ROI της τάξης του 5 με 10%, το 100% ενός value bet ακούγεται εξωπραγματικό. Ακόμα όμως και αν υπάρχει ένα σφάλμα της τάξης του 50% στις εκτιμήσεις της ιστοσελίδας, υπάρχουν αρκετά περιθώρια κερδοφορίας.

Από την άλλη το value αυτό στηρίζεται σε αποδόσεις εταιριών στοιχήματος του ίντερνετ. Καθώς ένα value bet είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αποδόσεις του στοιχήματος, είναι φυσικό επόμενο μικρότερες αποδόσεις να έχουν μικρότερο value. Διαφορετικό πράγμα να στοιχηματίζουμε στο κορώνα/γράμματα στο 2.20 και διαφορετικό να στοιχηματίζουμε στο 2.05.

Παρόλα αυτά οι εκτιμήσεις είναι τόσο γενναιόδωρες, που υπήρχε value και στο Πάμε Στοίχημα και μάλιστα σε όλες τις ισοπαλίες των χθεσινών αγώνων! Γενικά υπάρχει μια τάση των εκτιμήσεων υπέρ των ισοπαλιών. Εντούτοις δεν έλειψαν επιλογές που δεν ήταν value στο κουπόνι του στοιχήματος, αλλά ήταν value σε μεγαλύτερες αποδόσεις. Όπως το στοίχημα για νίκη της Austria Wien (3.90 στο Πάμε Στοίχημα).

Austria-Wien-στοίχημα

Πώς πήγαν οι εκτιμήσεις την πρώτη μέρα;

Ας δούμε τώρα λοιπόν το αποτέλεσμα των 6 πρώτων αγώνων του συστήματος που θα ονομάσω Black Box Football Betting. Δικαιολογημένα νομίζω σύμφωνα με τα όσα είπα στην αρχή.

black-box-σύστημα-στοιχήματος-γράφημα-πρώτη-μέρα

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά την τακτική μου όταν δοκιμάζω εικονικά ένα σύστημα:

  • Καταγραφή των αποτελεσμάτων και των δεδομένων, καθώς και ρεαλιστικών αποδόσεων.
  • Εικονικό στοίχημα με βάση το σταθερό ποντάρισμα: μια μονάδα ρίσκου (unit) ανά επιλογή.
  • Συλλογή ικανοποιητικού δείγματος προς εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
  • Εφαρμογή του συστήματος με πραγματικά χρήματα.

Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας οφείλω να ομολογήσω. Το συνολικό θεωρητικό value των πονταρισμάτων ανήλθε στα 3.80 units (επαναλαμβάνω πως το κρίνω ως ένα πολύ μεγάλο νούμερο για να επαληθευτεί). Το πραγματικό αποτέλεσμα των επιλογών έφτασε στις 4.75 μονάδες! Με αυτό το ρυθμό μετά από 1.000 στοιχήματα το θεωρητικό ROI θα είναι 60% και το πραγματικό 75%! Εγώ θα είμαι ευχαριστημένος αν είναι 10%.

Τι θα δείξει η δοκιμή του συστήματος αυτού;

Για τους περισσότερους το σύστημα αυτό αποτελεί μια ακόμα ελπίδα να κερδίσουν στο στοίχημα. Απολύτως κατανοητό.

Από την άλλη όμως, εάν όντως το πραγματικό κέρδος συμβαδίσει με το θεωρητικό value (expectancy στο γράφημα) μετά από ένα μεγάλο δείγμα στοιχημάτων, αυτό θα αποδείξει ότι η αγορά δεν είναι αλάνθαστη στην εκτίμηση των αγώνων. Όχι μόνο δεν είναι αλάνθαστη, αλλά κάνει πολύ μεγάλο λάθος σε συγκεκριμένες αποδόσεις. Μην ξεχνάτε τι έχουμε γράψει για τις πραγματικές πιθανότητες των αγώνων, όπως και το ότι ο τζίρος των στοιχημάτων είναι εκείνος που δημιουργεί τις αποδόσεις στο στοίχημα.

Έτσι, εάν η τελική expectancy και το πραγματικό κέρδος θα είναι ας πούμε 60% στο τέλος (600 units στα 1000 στοιχήματα), θα αποδείξει ότι ο κόσμος στοιχηματίζει πολύ λάθος και ταυτόχρονα η μέθοδος μας θα θριαμβεύσει! Εάν το ίδιο νούμερο είναι 10% θα σημαίνει ότι το πλήθος εξακολουθεί να στοιχηματίζει λανθασμένα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Την ίδια στιγμή όμως ούτε η δικιά μας μέθοδος προβλέπει τις σωστές πιθανότητες. Σίγουρα όμως το πετυχαίνει καλύτερα από το πλήθος ως ένα βαθμό. Κι εάν φυσικά διαψευστούν οι εκτιμήσεις της συνδρομητικής ιστοσελίδας με ένα αρνητικό ROI, θα είναι μια ακόμα απόδειξη της market efficiency, της τάσης της αγοράς δηλαδή να οδηγεί τις αποδόσεις στην πραγματική πιθανότητα των γεγονότων.

Όσο για τη συνδρομητική ιστοσελίδα που την συνάντησα διαβάζοντας ένα άρθρο για τη χρήση τεραστίων βάσεων δεδομένων από ιστοσελίδες τζόγου (π.χ. SharkScope για τους παίκτες του πόκερ), δεν έχει νόημα να την αποκαλύψουμε σε αυτή τη φάση, πριν επιβεβαιώσουμε την αξία της. Πάντως για καλό και για κακό ρίξτε μια ματιά στο διπλό της Slask κόντρα στη Sevilla σήμερα…

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.