Η επικείμενη επιδρομή των Η.Π.Α. στη Συρία φαίνεται να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών του χρυσού και του Bitcoin, του ψηφιακού αυτού νομίσματος για το οποίο έγραψα τελευταία φορά τον Απρίλιο, σχετικά με τη συμφέρουσα πώληση του Bitcoin στα $130. Από τότε το Bitcoin κατρακύλησε στα $75 τον Ιούλιο, για να σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 100% δύο μήνες αργότερα, κλείνοντας στα $144!

bitcoin-γράφημα-άνοδος

Η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin αναμένεται να συναντήσει αντίσταση στην περιοχή των 160 δολαρίων. Αν διασπαστεί το επίπεδο αντίστασης σε εκείνο το σημείο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τιμές πάνω από $200, όταν έσκασε η φούσκα του Bitcoin!

Πάντως οι εξελίξεις στη Συρία έρχονται απλά να ενισχύσουν την άνοδο που ξεκίνησε πριν δύο μήνες για το Bitcoin. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του χρυσού! Με άλλα λόγια, δεν αποτελεί την αφορμή για την άνοδο των τιμών που παρατηρείται στα δύο αυτά προϊόντα.

bitcoin-χρυσός

Οπωσδήποτε θα ακούσατε για την αναπάντεχη πτώση του χρυσού την άνοιξη του 2013. Αν κι ακόμα είναι νωρίς να μιλάμε για τερματισμό της πτωτικής τάσης, βραχυπρόθεσμα η διόρθωση του χρυσού έχει διασπάσει την πτωτική γραμμή τάσης. Το double bottom της τεχνικής ανάλυσης που σχηματίστηκε στο ετήσιο γράφημα αποτελεί ένα ακόμα σημάδι τερματισμού της πτώσης, που απομένει να επιβεβαιωθεί από την περαιτέρω άνοδο του χρυσού πάνω από τον 200άρη κινητό μέσο όρο.

χρυσός-γράφημα-2-χρόνια

Βέβαια μέχρι τότε ήδη θα είναι αργά για να επενδύσει κάποιος σε χρυσό. Το ιδανικό σημείο εισόδου (entry point) θα ήταν τον Ιούνιο, ακριβώς μετά το double bottom. Με προσοχή όμως, καθώς το trading αντίθετα στην τάση έχει μεγάλους κινδύνους, όπως φυσικά και μεγάλα οφέλη (risk/reward αναλογία). Έτσι οι επενδυτές θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουν τη θέση τους σε περίπτωση που το πολύτιμο μέταλλο κατευθυνόταν προς τα $1.100, για να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες.

Ωστόσο με δεδομένη την άνοδο που ακολούθησε, οι επενδυτές θα κατοχυρώνουν σε αυτό το σημείο κάποια από τα κέρδη τους, δεδομένης της αντίστασης στα $1.420. Από εκεί και πέρα, τα γεγονότα στη Συρία είναι δυνατόν να φέρουν την τιμή του χρυσού κοντά στο πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης των $1.560, που αποτέλεσε στο παρελθόν ισχυρό επίπεδο στήριξης.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.