Στις αρχές Σεπτέμβρη έκανα μια πρόβλεψη ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα φτάσει τα 9 ευρώ. Έχοντας ήδη κερδίσει 20% από τότε, πώς θα πρέπει να διαχειριστεί κανείς το συγκεκριμένο trading;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ είχε 6,50 ευρώ όταν έβαζα στοίχημα ότι θα ανέβει η τιμή της πριν 20 ημέρες. Τότε, τηρώντας ευλαβικά τη σωστή διαχείριση κεφαλαίου, έθετα ως stop loss τα 5,50 ευρώ. Δηλαδή αν έπεφτε η μετοχή στα 5,50 ευρώ θα πουλούσα, εφόσον είχα αγοράσει στα 6,50 ευρώ. Χωρίς συναίσθημα. Ψυχρά. Ήμουν διατεθειμένος να χάσω 1 ευρώ ανά τεμάχιο που θα αγόραζα. Θεωρητικά, γιατί έχω πάψει να παίζω στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Αφού όρισα τότε το μέγιστο κίνδυνο του trade μου, έθεσα ως πρώτο στόχο τα 9 ευρώ, για 2,50 ευρώ ανά τεμάχιο. Τώρα όμως που η μετοχή έχει φτάσει τα 8 ευρώ είναι λογικό κάποιοι που ακολούθησαν την πρόβλεψή μου να σκέφτονται να πουλήσουν.

Θα συμφωνήσω μαζί τους.

Γιατί πρέπει να πουλήσουμε κάποιες από τις μετοχές ΕΥΔΑΠ

Καταρχήν στο χρηματιστήριο στόχος μας είναι το κέρδος. Καλά είναι λοιπόν να εξασφαλίζουμε το κέρδος αυτό, όποτε μας το προσφέρει η αγορά.

Ο λόγος που θα κατοχύρωνα κέρδη τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ο σχηματισμός της Πέμπτης στο γράφημα της μετοχής της ΕΥΔΑΠ. Το doji candlestick που σχηματίστηκε φανερώνει πρόσκαιρη αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών. Μετάφραση; Η αγορά δεν έχει αποφασίσει εάν η τιμή των 8 ευρώ εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη. Συν τοις άλλοις, ο δείκτης RSI (πάνω από 70) μαρτυρά πως η μετοχή είναι υπεραγορασμένη (overbought), κάτι που σημαίνει πως η αγορά θα διορθώσει (προς τα κάτω). Φυσικά δεν επαληθεύεται τόσο συχνά, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα σημάδι αναχαίτισης της ανοδικής τάσης.

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-γράφημα

Προσωπικά θα είχα πουλήσει κάποιες από τις μετοχές την Παρασκευή όταν η τιμή της μετοχής έπεσε χαμηλότερα από το χαμηλό της Πέμπτης. Εντούτοις, ο σχηματισμός της Παρασκευής στο κλείσιμο της συνεδρίασης εξακολουθεί να φανερώνει αβεβαιότητα, κάτι που ενισχύει τη σημασία του επιπέδου στα 8 ευρώ.

Οπότε γιατί να περιμένω να αποφασίσει η αγορά εάν θα συνεχίσει να ανεβαίνει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ή θα μου πάρει πίσω τα κέρδη και να μην κατοχυρώσω τα κέρδη μου από Δευτέρα; Εκτός φυσικά αν στο άνοιγμα της Δευτέρας, η μετοχή ανοίξει πάνω από τα 8,30 ευρώ, οπότε και θα προσπαθήσω να πουλήσω στα 9 ευρώ, Θεού θέλοντος και… τζίρου επιτρέποντος!

Γιατί δε θα πουλούσα όλες τις μετοχές μου

Ωστόσο δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κλείσουμε μια κερδοφόρα θέση. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δε θα έκλεινα ολόκληρη τη θέση μου στην παρούσα φάση, αλλά ένα μέρος αυτής, κατοχυρώνοντας τα πρώτα κέρδη.

Θα πουλούσα το 40 με 70% των μετοχών ΕΥΔΑΠ στα 8 ευρώ, κερδίζοντας 1,50 ευρώ ανά τεμάχιο.

Παράδειγμα: Εάν είχα αγοράσει 100 τεμάχια (shares) στις 2 Σεπτεμβρίου, πουλώντας τα 66 εξ αυτών θα κέρδιζα 100 ευρώ, έχοντας επενδύσει συνολικά 650 ευρώ στην μετοχή ΕΥΔΑΠ (stock) με μέγιστο ρίσκο τα 100 ευρώ (λόγω stop loss). Ταυτόχρονα στο χαρτοφυλάκιό μου θα παρέμεναν 33 τεμάχια ΕΥΔΑΠ, ώστε να επωφεληθώ από περαιτέρω άνοδο της μετοχής.

Εάν η μετοχή τελικώς επανέλθει στα 6,50 ευρώ, θα κλείσω και την υπόλοιπη θέση μου (33 τεμάχια), ώστε να αποφύγω να μετατρέψω ένα κερδισμένο trade σε χαμένο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, έχω στη διάθεσή μου ένα risk-free trade, στο οποίο έχω δεσμεύσει 215 ευρώ (33 τεμάχια αγορασμένα προς 6,50 ευρώ το καθένα) με σκοπό να κερδίσω από μια μακροχρόνια ανοδική πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ. Μην ξεχνάμε πως ήδη κατοχύρωσα 100 ευρώ, που μαζί με τα 435 ευρώ που επένδυσα κι έχω και πάλι στο λογαριασμό μου, επιτρέπουν να αναζητήσω μια νέα ευκαιρία να επενδύσω 535 ευρώ.

Πώς θα κερδίσω στο χρηματιστήριο; Αρκεί να βρίσκω συνεχώς «ευκαιρίες» όπως η ΕΥΔΑΠ και οι οποίες να επαληθεύονται συχνότερα από 50%. Ακριβώς όπως στο στοίχημα που ψάχνουμε για value bets. Εύκολο ή δύσκολο;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.