Έντονη φημολογία περί φραγής όλων των εταιριών ιντερνετικού στοιχήματος επικρατεί τις τελευταίες μέρες. Εξελίξεις αναμένονται την επόμενη βδομάδα, αφού λήγει το στάτους κβο της Ευρώπης, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) και το σχέδιο νόμου θα δημοσιευθεί με αλλαγές ή όχι στο ΦΕΚ, οπότε και σε ένα περίπου μήνα θα εφαρμοσθεί ο νέος νόμος του κράτους. Και στο μεταξύ πράκτορες και μέτοχοι του ΟΠΑΠ «σφάζονται» με παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος. Μαλώνουν οι μαρίδες, γελούν οι καρχαρίες. Το κουράσατε όλοι σας.

κλείνω-τα-αυτιά

Έχω περιορίσει τις αναφορές μου στις αλλαγές της νομοθεσίας του στοιχήματος στην Ελλάδα. Πρώτον γιατί δεν έχω ειδησεογραφική ιστοσελίδα αλλά ένα απλό blog για στοίχημα και δεύτερον γιατί το βρίσκω ανούσιο να γράφω την παραμικρή αλλαγή που γίνεται σε νομοθετικό επίπεδο, όταν στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει για τον παίκτη. Για τον παίκτη που είναι εντελώς αδιάφορος, μέχρι φυσικά να του κοπεί η πρόσβαση στις εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος ή να επηρεαστεί η ψυχαγωγία του στο κοντινό πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Έτσι σήμερα δε θα γράψω τι μπορεί να γίνει, τι προβλέπω να αλλάζει στο διαδικτυακό στοίχημα και ποιο σενάριο θα επικρατήσει για τις προσωρινά νόμιμες εταιρίες στοιχήματος στην Ελλάδα. Θα αναφερθώ όμως στην ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου και από σχόλια και μηνύματα παικτών, πρακτόρων και άλλων ενδιαφερομένων γύρω από το θέμα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και το άνοιγμα της αγοράς του online στοιχήματος.

Έλληνες, είμαστε άξιοι της μοίρας μας

Γιατί το λέω αυτό; Άπειρα παραδείγματα που δείχνουν το ποιόν του λαού μας (HybridTrader, δε φαντάζομαι να ήθελες να γράψω την πρόσφατη περιπέτειά σου) κάποια εκ των οποίων εμφανίζονται και στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς του στοιχήματος.

Καλώς ή κακώς ξεκίνησε μια προσπάθεια να «συμμαζευτεί» το στοίχημα κι ο τζόγος στην Ελλάδα. Γεγονός που συμβαδίζει με το γενικό πρόσταγμα της Ευρώπης που προσπαθεί να ρυθμίσει το online στοίχημα. Ακόμα και η Μεγάλη Βρετανία θα ξεκινήσει να φορολογεί τις offshore εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος. Μια χώρα όπου «ο τζόγος βασιλεύει και δεν πρόκειται να τον αγγίξουν» και καλά.

Οποιαδήποτε αλλαγή επέρχεται σε ένα ισχύον καθεστώς (για χρόνια κάποιοι παίζουν στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ, κάποιοι στο διαδίκτυο ελεύθερα) θα έχει αντιδράσεις (εκείνοι που παίζουν στο διαδίκτυο, περιορίστηκαν στις 24 εταιρίες στοιχήματος) αναπόφευκτα. Είναι σχεδόν αδύνατο να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Δεκτόν. Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν.

Αντ’ αυτού αισθάνομαι δέκτης αστείρευτης γκρίνιας και μιζέριας από χίλιες δυο μεριές! Και άντε, να δεχθώ τους παίκτες που πλέον περιορίστηκαν οι επιλογές τους στο διαδικτυακό στοίχημα και που τώρα βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να απαγορευτεί πλήρως η αγαπημένη τους ασχολία. Ασχολία υπόψιν, για την οποία είναι έτοιμοι να παρανομήσουν με κάθε τρόπο προκειμένου να «μην υπακούσουν στις εντολές του Κράτους», γιατί ως γνωστόν οι Έλληνες είναι μάγκες και γεννημένοι για επανάσταση (του καναπέ).

Ωστόσο, διαπιστώνω ότι και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ γκρινιάζουν, είτε μέσω μηνυμάτων σε φόρουμ και σχολίων σε blogs, είτε μέσω επισήμων ανακοινώσεων του σωματείου τους! Γκρίνια γιατί η ΕΕΕΠ δεν κάνει τόσο καιρό τη δουλειά της, γκρίνια γιατί ο νόμος ισχύει από το 2011 κι εδώ και 2 χρόνια δεν έχει «κλειδώσει το ρημάδι», γκρίνια γιατί τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ συμβαδίζουν με τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού και θα έπρεπε η κοινωνία να συστρατευθεί με την εταιρία, γκρίνια για τα δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται στις offshore εταιρίες διαδικτυακού τζόγου.

Τελικά ποιος είναι ευχαριστημένος; Ποιος σε αυτή τη χώρα βλέπει κάτι θετικό; Όλα άσχημα γίνονται πια;

  • Έβαλαν στη γειτονιά σου δέντρα, ομόρφυνε το περιβάλλον, αλλά θα σου κόψουν τη θέα όταν μεγαλώσουν.
  • Αλλάζει η παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά έχει πολύ τσιμέντο και τα έργα διαρκούν πολύ καιρό. Θα ήθελες μια παραλία πιο πράσινη και έργα που θα ολοκληρώνονταν σε μια βδομάδα. Αν και τότε, πάλι κάτι θα έβρισκες να γκρινιάζεις, όπως ότι δεν προβλέφθηκαν τουαλέτες σκύλων.
  • Οι Ελληνικές πόλεις γίνονται πιο φιλικές προς τα ποδήλατα, αλλά οι ποδηλατοδρόμοι δεν είναι σωστά σχεδιασμένοι και τα αυτοκίνητα παρκάρουν σε αυτές. Για το τελευταίο ποιος νομίζεις ότι φταίει; Η παιδεία μας ίσως;
  • Η Δημοτική Αστυνομία είναι καλή όταν γράφει εκείνους που εμποδίζουν την κυκλοφορία και σε καθυστερούν στη δουλειά σου δημιουργώντας μποτιλιάρισμα, αλλά τώρα «χαίρεσαι» που οι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και χάνουν τις δουλειές τους. Λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, λιγότερο κρατικό χρέος, λιγότερα δάνεια, λιγότερες μειώσεις του μισθού σου σκέφτεσαι. Κούνια που σε κούναγε. Φυσικά θα τρέξεις να παρκάρεις στην Τσιμισκή, μιας και δεν «κινδυνεύεις» να σε γράψουν πια! Γεια σου Έλληνα!
  • Πολλοί παίκτες εξέφραζαν τα παράπονά τους για την εικόνα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, επικεντρώνοντας κυρίως στο θέμα του καπνίσματος και της ατμόσφαιρας «τεκέ» που δημιουργούταν εντός του πρακτορείου. Μαθαίνω πως απαγορεύτηκε το κάπνισμα εντέλει στα πρακτορεία και υπέθετα πως όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Αμ δε! Γελάστηκα! Σήμερα συναντώ μηνύματα αγανάκτησης παικτών που καπνίζουν, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο να τζογάρουν χωρίς τσιγάρο στο στόμα! Όπως είπα, δεν μπορεί όλοι να είναι ικανοποιημένοι από τις όποιες αλλαγές.
  • Η ΕΕΕΠ έβγαλε black list με τις παράνομες εταιρίες στοιχήματος, ο Έλληνας νομοθέτης προστατεύει τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ, αλλά οι πράκτορες παραπονιούνται γιατί έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, ή γιατί δεν απαγόρευσαν τους πάντες εξαρχής, ενισχύοντας το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και κατ’ επέκταση την κερδοφορία του πρακτορείου τους.

Επισκεπτόμενος ιστοσελίδες πρακτόρων ΟΠΑΠ περίμενα να συναντήσω μηνύματα αισιοδοξίας. Καμία σχέση. Τα μηνύματα κυρίως εκφράζουν την αγανάκτηση των πρακτόρων με την αργοπορία της ΕΕΕΠ και δίνουν μια αίσθηση ότι ο πράκτορας γελάει πίσω από τον πάγκο πονηρά, αφού «τώρα δικαιώνεται» η υπομονή που έδειξε τόσα χρόνια! Επιπλέον, υπάρχει διάχυτη μια… «φαγομάρα» μεταξύ των πρακτόρων, κάτι σαν το «ο θάνατός σου η ζωή μου» ένα πράγμα, ενώ παράπονα εκφράζονται και προς τους συνδικαλιστές τους. Τέλος πάντων, δικά τους τα γένια, δικά τους και τα χτένια.

Και βεβαίως τα παραπάνω δε σημαίνει πως όλοι οι πράκτορες του ΟΠΑΠ μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι! Προσωπικά γνωρίζω νέο πράκτορα που δε αρνήθηκε να προσφέρει ανιδιοτελώς τις συμβουλές του (σε ευχαριστώ και πάλι Αλέξανδρε!) για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

λογομαχίαΑπό την πλευρά των παικτών εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το άσβεστο μίσος προς την πλευρά του ΟΠΑΠ και των πρακτορείων του. Όπως ο πράκτορας τρίβει τα χέρια του, ελπίζοντας πως οι ιντερνετικοί παίκτες θα επισκέπτονται πλέον συχνότερα το πρακτορείο του, έτσι και οι παίκτες περιμένουν στη γωνία για να δουν τα πρακτορεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο! Θαρρείς και αν κλείσει το πρακτορείο της γειτονιάς τους, θα γίνει καλύτερη η ζωή τους!

Αλλά όπως είπα, ως Έλληνες είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Ας πεινάμε εμείς, αλλά να πεινάσει περισσότερο ο διπλανός μας. Η λογική του να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα και διαίρει και βασίλευε.

Σε αυτό το σημείο θα έγραφα πως ο ΟΠΑΠ είναι μια εταιρία σαν όλες τις άλλες και πως εγώ κι εσείς, ως πελάτες του, έχουμε την επιλογή να επισκεφθούμε τα καταστήματά του (πρακτορεία) εάν βρίσκουμε συμφέρον το προϊόν του, ή όχι. Κανείς δε μας αναγκάζει να το κάνουμε, όπως έχουμε την ελευθερία να κάνουμε τα ψώνια μας από όπου πιστεύουμε εμείς καλύτερα για το πορτοφόλι μας.

Προφανώς όμως δεν μπορώ να το γράψω. Κι αυτό γιατί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, δίνεται η επιλογή στον παίκτη είτε να παίξει στοίχημα στον ΟΠΑΠ, ή να μην παίξει καθόλου! Εκτός φυσικά αν δοθούν αυτές οι πολυπόθητες άδειες παροχής τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο και ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το προϊόν εκείνο που βρίσκει περισσότερο ανταγωνιστικό. Όπως γίνεται σε μια ελεύθερη αγορά.

Όσο για τις άδειες αυτές ακούγεται πως θα περιλαμβάνουν μόνο παιχνίδια καζίνο και πόκερ κι όχι στοιχήματος. Κάτι που είχα γράψει πριν πολύ καιρό. Να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

Και κάπου εδώ θα ολοκλήρωνα αυτό το άρθρο, στο οποίο προσπάθησα να καταθέσω την άποψή μου γύρω από το θέμα των ημερών. Ωστόσο έχω δυο λόγια ακόμα να γράψω, αν και αναρωτιέμαι πόσοι θα αντιληφθούν το νόημα των παρακάτω.

Η παραπληροφόρηση, η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και η χειραγώγηση του πλήθους

Με το θέμα του στοιχήματος και του τζόγου στην Ελλάδα να έρχεται περιστασιακά και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, διαπιστώνω τρεις μορφές κειμένων στο διαδίκτυο.

  1. Κείμενα που παραπληροφορούν λόγω ελλιπής ενημέρωσης, η οποία οδηγεί σε λανθασμένες πληροφορίες και περισσότερο μπέρδεμα για τους αναγνώστες. Συχνά το φαινόμενο της παραπληροφόρησης κάνει την εμφάνισή του στα σχόλια άρθρων. Έτσι θα συμβούλευα να μη δίνετε τόση σημασία σε αυτά. Απορώ πάντως με εκείνους που αφήνουν σχόλια: γράφουν απλά για να γράψουν, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, γράφοντας κυριολεκτικά ό,τι κοτσάνα τους κατέβει;
  2. Κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και δημιουργία εντυπώσεων. Εδώ δε θα ήθελα να επεκταθώ πολύ. Better safe than sorry που λένε και στο μεγάλο νησί. Εκείνο που έχω να πω είναι αφού διαβάσετε ένα κείμενο, να σκεφτείτε το μέσον στο οποίο εμφανίζεται το κείμενο (ιστοσελίδα, εφημερίδα, περιοδικό, κλπ), να αναρωτηθείτε τα συμφέροντα του μέσου (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν άλλα άρθρα του μέσου κλπ.) και να κάνετε τη σύνδεση μεταξύ των γραπτών που μόλις διαβάσατε με το ποιος πραγματικά «μιλάει» μέσω του άρθρου. Δεν είναι ανάγκη να πλάθουμε συνομωσίες. Το πράγμα μιλάει από μόνο του τις περισσότερες φορές και η χειραγώγηση του πλήθους επιτυγχάνεται σχετικώς εύκολα με τόση πλύση εγκεφάλου από τα μέσα ενημέρωσης.
  3. Η τελευταία κατηγορία αφορά τα κείμενα που δείχνουν την πραγματική διάσταση του θέματος, όσο φυσικά επιτρέπεται στον αρθρογράφο να το κάνει, ώστε να κοιμάται ήσυχος τα βράδια.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έγραφα τις παραπάνω γραμμές. Είχα καταλήξει πως ο Έλληνας δεν πρόκειται να ξυπνήσει, όσες πληροφορίες κι αν του δώσεις, ακόμα κι αν κινδυνεύσεις σε προσωπικό επίπεδο. Κάτι που επιβεβαίωσα και μέσω του βίντεο του Troktikou.

Όμως ένα σχόλιο στο Capital.gr μου θύμισε πως κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν και να αντιλαμβάνονται αυτά που εμφανίζονται στο Στοίχημα Online ή στο Google+ μου. Οπότε ακόμα κι ένας μονάχα να αλλάξει τρόπο σκέψης στο στοίχημα ή στη ζωή του γενικότερα, ώστε να κοιτάξει να τη βελτιώσει αντί να τη γεμίζει με γκρίνια και μιζέρια, δε θα έχω σπαταλήσει άδικα 2 ώρες από το σημερινό πρωινό μου για να γράψω τα παραπάνω.

Και τέλος όσον αφορά το στοίχημα στην Ελλάδα, καλά ξεμπερδέματα με όσους ασχολούνται ακόμα. Εγώ προχώρησα εδώ και αρκετά χρόνια. Η συμβουλή μου; Προσαρμοστείτε αντί να γκρινιάζετε!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.